Дом на младостта отвори врати в Благоевград

Уникалното арт пространство се намира в сградата на бившия Младежки дом

Дом на младостта отвори врати в Благоевград | StandartNews.com

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откри Дом на Младостта в Благоевград. Уникалното арт пространство се намира в сградата на бившия Младежки дом. Без да се нарушава архитектурната цялост на сградата, тя вече има ново интериорно лице.

"Младостта не е възраст, не е период от време, младостта е състояние на духа.  Освен Дом на младостта, нека бъде и Дом на приемствеността, защото тук ще се среща творчеството на различни поколения", каза при откриването Атанас Камбитов.

От своя страна зам.-кметът по култура Христина Шопова благодари на всички, които са допринесли за неговото създаване. "Кръстихме  го така, за да спазим традицията и историята на познатия на всички ни Младежки дом, да вземем думата младост и да го превърнем наистина в Дом на Младостта. Тук ще се срещат и миналото, и настоящето, и бъдещето", заяви тя.

По време на церемонията бяха наградени и първите четирима „Творци на Духа“. Приза получиха Пламен Бонев, Емил Мангушев, Атанас Янев и Явор Ичков.

42 изявени деца от Благоевград пък получиха логото и значката на Дом на Младостта. Наградите ще бъдат давани всяка година.  

Пространството в бившия Младежки дом  е изцяло прекомпозирано по начин, като мястото е превърнато в мултифункционална зала. Тя ще може да бъде използвана за богат набор от артистични, публични и социални събития. Мобилността и рационалността на интериорните елементи я превръщат в модерно съоръжение за представления, четения, различни изяви, творчество. Поставени са малки пейки и масички, като за тях са подбрани специални цветове. Има обособени книжарница, бар, място за събеседване, отдих и т.н. По стените са поставени пана от утвърдени художници. В обособени ниши, зад стъкло, са подредени изящни творби. Поставено е и красиво арт осветление.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай