Да променим към по-добро населеното място, където живеем

Във Видин се проведе трансгранично обучение и дебат на тема „Регионално развитие и политика на сближаване преди и след 2020 г.“

Да променим към по-добро населеното място, където живеем | StandartNews.com

За мен е удоволствие да Ви приветствам по повод провеждането на днешното Трансгранично обучение и дебат, тематично насочени към изключително актуалната тема за регионалното развитие и политиката на сближаване. Убеден съм, че темата ще е интересна за аудиторията, защото сме почти на прага на новия програмен период и е изключително важно да бъдем подготвени за новите промени и изисквания на европейските ни партньори. Това каза заместник областният управител Лъчезар Попиванов, който взе участие в трансгранично обучение и дебат на тема „Регионално развитие и политика на сближаване преди и след 2020 г.“. „Членството на страната ни в Европейския съюз позволява на българските граждани пряко да оползотворяват ползите от европейските политики в редица сфери. Европейският съюз дава много възможности, но и държи на определени правила, които трябва да се спазват и съблюдават. Тези правила важат за всички и компромиси няма, защото става въпрос за публични средства, за средства на европейския данъкоплатец“, допълни Попиванов. „Сигурен съм, че днешните лектори ще Ви представят много по-подробна и полезна информация за новата рамка на Европейския съюз, но бих искал да отбележа, че колкото и облекчения да ни предлагат, ако ние сами не се потрудим – няма как да видим реални резултати. Трябва да сме активната и търсеща страна, за да променим към по-добро населеното място където живеем, региона където се намираме“, каза още заместник областният управител.
Събитието се организира от Фондация за регионално развитие и се проведе в рамките на два дни. На него бяха представени ползите от политиката на сближаване в трансграничния регион преди и след 2020 г. Проведен бе дебат относно важните фактори за насърчаване на политиката на сближаване на регионално равнище.
На провелото се трансгранично обучение и дебат на тема „Регионално развитие и политика на сближаване преди и след 2020 г.“ присъстваха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Десислава Тодорова, директорът на Фондация за регионално развитие Андриан Александров, ръководителят на център „Europe Direct – Видин“ Сабрина Калъчова, ръководителят на център „Europe Direct –  Южна Олтения“ Даниел Нагое Бакану, управителят на Областен информационен център – Видин Мариела Савкова, както и много гости.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай