Понеделник,

Чужденци се учат да плетат шушони в Банско

От: Администратор -
A
A
A

С демонстрация как са тъкали на „разбой" банските баби започнаха културните вечери „Традиции и изкуства" в Банско. Успешният формат се провежда за четвърта поредна година с домакинството на Посетителския информационен център в курорта и съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров". В продължение на повече от два месеца, по време на активния летен сезон, жителите и посетителите на планинския град, имат възможност да се допрат до позабравените български занаяти, традиции и бит. Те ще могат и да се включат в организираните демонстрации и да научат позабравени вече занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия и дърворезба.

Демонстрациите се съпровождат от изпълненията на фолклорни състави от община Банско.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров" отново ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Музеен комплекс-Банско организира и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола", късноантична крепост „Ситан Кале" и инфотуровете в комплекса.

Образователните интерактивни игри „Деца в музея" пък подаряват на малчуганите спомени за едно незабравимо лято в Банско. Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен център, организирайки изложби на теми живопис, графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Не са забравени и феновете на киното. В ПИЦ – Банско ще се прожектират различни филми. Всичко това ще бъде на разположение на любопитните посетители от 6 юли до 8 септември.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички