Бургаски свещеници: Останете си вкъщи за празниците!

Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна с представители на БПЦ във връзка с предстоящите големи християнски празници

Бургаски свещеници: Останете си вкъщи за празниците! | StandartNews.com

Кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на ОД на МВР комисар Радослав Сотиров, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева се срещнаха с представителите на Българската православна църква в Бургас, на която обсъдиха общи мерки за Цветница. „Заедно с вас имаме отговорността да създадем такава организация, че да не застрашим здравето и живота на хората. Разчитам, че ще ни помогнете и ще спазим всички мерки за минимизиране на риска“, обърна се към духовниците кметът Димитър Николов.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският Митрополит Йоаникий отправят призив към миряните да останат по домовете си! Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите!

В храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици!

Да не се целуват иконите, миряните само да се покланят пред тях!

Да се спазва отстояние пред и в храмовете!

Да не се допуска струпване около свещниците!

Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора.

Извън храмовете контролът ще се осъществява от полицията.

Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите.

В църквите, в които е възможно, ще бъдат осигурени освен входове и различни изходи.

Върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове, където има такава възможност.

Специална организация е създадена в храм „Свети Николай Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“. Там пред църквата ще бъдат извадени освен върбовите клонки, също така иконите и свещниците, за да се ограничи влизането на хора вътре.

Днес на всички свещеници бяха раздадени защитни шлемове. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Следващата среща на кризисния щаб с бургаските духовници ще бъде следващия вторник за набелязване на мерки за предстоящия Великден.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай