Бургас посрещна първия чартър с туристи за сезона

189 туристи пристигнаха с полет от Амстердам, за да почиват по Южното Черноморие

Бургас посрещна първия чартър с туристи за сезона | StandartNews.com

Бургас посрещна първия чартър за летния сезон. 189 туристи пристигнаха с полет от Амстердам, за да почиват по Южното Черноморие.

Пасажерите бяха посрещнати от министъра на туризма Николина Ангелкова, кмета на Бургас Димитър Николов, директора на Летище Бургас Георги Чипилски и туроператорски компании.

"Надяваме се с тези 35 евро субсидия, която гласувахме, да разширим полетната програма. Тя вече е разширена до октомври и се надявам със спазването на мерките и факта, че в Бургас хората с контакт до Ковид - 19 са под 1 процент, ще успеем да реализираме един, макар и кратък, летен сезон", каза министър Николина Ангелкова.

Кметът Димитър Николов заяви, че Община Бургас продължава да работи активно за облекчаване на процедурите за привличането на повече туристи.

"Следващите полети са утре. Четири са от Германия, непосредствено след това започват от Чехия, Словакия, Словения и мисля че вече влизаме в нормален режим на пристигане. Преди малко получихме подкрепа от Министерството на туризма. В понеделник ще внеса до Външното министерство писмо от Бургас за това, че повече от 30 процента от туристите в нашия регион са извън Европейския съюз, да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за руски туристи и тези, които са извън Европейския съюз. Така ще може да поемаме полетите от държавите от бившия соцлагер, които не попадат в списъка на страните членки в Европейския съюз. Копие от писмото ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Друг вариант е да получим компенсиране, заради невъзможността да приемаме такива туристи", заяви Николов

Церемонията по посрещането на туристите премина според старите български традиции. Всеки от гостите получи подарък български сувенири и червена роза, символ на страната ни.

От туроператорската фирма, която организира полета от Амстердам до Бургас, определят Южното Черноморие като надеждна и добра дестинация.

"Повече от три месеца не успявахме да пътуваме до нито една дестинация и за нас е истинска радост, че първият ни полет е именно до България. Радвам се, защото България е една от най-важните ни дестинации и всички места за този полет бяха запълнени. Всички пристигащи туристи са предварително инструктирани да спазват местните протоколи за безопасност, така че при взаимно доверие не би трябвало да има проблеми", заяви представител на туроператорската фирма.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай