Близо 3500 старозагорци ще почерпят за имен ден на Йордановден

Йордановден е един от най-големите християнски празници

Близо 3500 старозагорци ще почерпят за имен ден на Йордановден | StandartNews.com

849-ма са старозагорците, носещи името Йордан, с кратката му форма Данчо са 90 души и Даньо (18). На Богоявление празнуват и 529 с име Божидар, Божил (7), Божан (2). За здраве ще почерпят още 450 дами с името Йорданка, Йордана (14), Данка (130), Дана (13), Божана (66), Божанка (32), Божидара (208) и Божидарка (11). Общо имениците са  3487.

На 6 януари празнуват още Боян (277), Богдан (66) и Богомил (60) и женските еквиваленти Бояна (87) и Боянка (31), Богдана (63) и Богданка (20) и Богомила (12). На Йордановден името си празнуват още 153 старозагорци с името Бончо и 65- Боньо. Празнуващите с име Бистра са 84 представителки на нежния пол, както и 250- Бонка. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хванет ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай