Близки съдят държавата за трагедията в Горни Лом

Близки съдят държавата за трагедията в Горни Лом | StandartNews.com

Административният съд във Видин гледа второ дело, заведено от близки на загиналите на 1 октомври 2014 година при взрива в завода за боеприпаси „Миджур" в село Горни Лом, съобщават от съда. Искът е подаден от близки на изпълнителния директор на завода инж. Валери Цокин. С делото те търсят отговорност от министерството на икономиката, МВР и администрацията на министерския съвет за неправомерни действия и бездействия, довели до трагедията в завода. Според тях, те носят основната вина с разрешението да бъдат внесени 1,6 млн. противопехотни мини от Гърция и да бъдат предоставени за унищожение на завода в Горни Лом.

Близките на Валери Цокин са поискали 400 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Преди дни завърши първото дело, заведено от близки на друг от загиналите - Петър Попов. Те поискаха обезщетение от 350 000 лв. Решението на съда по казуса ще бъде обявено след месец. Още две семейства са завели подобни дела в административния съд във Видин.

За 20 януари е насрочено дело в окръжния съд на Видин за взрива. По него прокуратурата обвинява 4-ма души – собственика на завода Валери Митков, инспектора по безопасността на труда Палма Иванова, бившия началник на служба КОС Божидар Василев и бившия директор на дирекция „Международна контролирана търговия и сигурност" в министерството на икономиката и енергетиката Ивелна Бахчеванова.

При взрива загинаха 15 души. Трима от тях са от ръководството на завода. Сред загиналите е и синът на собственика – Емил Митков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай