Банска капама за „Гинес”

Идеята отлежавала от миналата година, а днес се реализира с посланието „да се пази традицията, да се пазят истинските наши ястия, които са невероятни“

Банска капама за „Гинес” | StandartNews.com

Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха днес на площада в курортния град кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на Банско Георги Икономов, съобщи БНР.

Стотици опитаха най-популярния за района местен специалитет. Специфичната технология за приготвянето на банската капама и времето, за което тя става готова - около 4 часа, са били най-голямото предизвикателство пред двамата майстори.

Идеята отлежавала от миналата година, а днес се реализира с посланието „да се пази традицията, да се пазят истинските наши ястия, които са невероятни“.

 „Капамата е едно ястие, в което трябва да има онова усещане за гостоприемство и посрещане на гости, което е много характерно за Банско“, каза Ути Бъчваров. „Капамана е наистина царят на яденото“, допълни го кметът Икономов.

Банската капама беше приготвена на площада и изпечена в огромен съд, тъй като обемът ѝ е половин кубик, а теглото около 200 килограма. Стотици гости на зимния курорт имаха възможността да усетят вкуса на Банско, каквато е била и целта.

„В крайна сметка, хората, които са дошли тук заради Световната купа по ски искат да ядат нещо национално, известно, и то да е в достатъчно голямо количество – около 200 кг“, каза Ути Бъчваров.

„Всички гости на Банско и най-вече чужденците да видят нещо интересно, типично. Първо е лесно да се направи и второ – много е атрактивно, трето – много е вкусно“, обясни кметът Икономов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай