БАН търси храна за редки птици

Храната е за диви птици от защитената порода червен ангъч

БАН търси храна за редки птици | StandartNews.com

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН търси помощ, за да изхранва диви птици от защитената порода червен ангъч.
 
Академията има база за отглеждане и пускане  сред прирадата на редките пернати край село Нова Черна, община Тутракан. Учените са отправили зов за помощ към РИОСВ в Русе, за да спасят ог глад бедстващите в биологичната експериментална база „Калимок” червени ангъчи.
Екоинспекцията търси фермери от общините Сливо поле и  Тутракан, готови да дарят храна и да помогнат в грижите по опазването на изчезващия вид патици. Стопаните, готови да откликнат,  могат да се свържат с екоинспекторите на телефон  082/ 820 772, съобщават от РИОСВ  в крайдунавския град.

Биологичната експериментална база „Калимок“ функционира от 1995 г., като отглежда птици от застрашения вид в полуестествена среда с цел размножаване и реинтродукция на млади птици обратно в природата. Ежегодно съвместно със съдействието на РИОСВ – Русе са освобождавани между 15 и 25 млади индивида, което допринася за възстановяването и стабилизирането на дивата популация в българската природа. Червеният ангъч е рядък за България вид, включен в приложенията на Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга. Населява различни типове водни басейни, но предпочита предимно откритите и без много подводна растителност ареали. В България гнезди по река Дунав и Черноморието, рядко в Добруджа и Лудогорието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай