850 фолклористи на Капански събор в Разград

Свои изпълнители на сцената изпращат всички села от регионите на Разград, Русе и Силистра

850 фолклористи на Капански събор в Разград | StandartNews.com

Рекорден брой участници ще събере тази година  превърналият се вече в традиция капански фолклорен събор в Разград. Деветото издание на феста започва в събота 29 юни, навръх Петровден, и ще продължи два дни.

На събора тази година ще пеят и танцуват 850  фолклористи от три области в североизточна България. Свои изпълнители на сцената изпращат  всички села от регионите на Разград, Русе и Силистра, където живеят потомци на етнографската група капанци, както и певци и хороводци от Добруджа.

„С всяка изминала година броят на самодейците, които  излизат на откритите сцени в местнастта „Пчелина“, се  увеличава. Миналата година в програчата са били включени 600 певци и танцьори от 35 формации, тази година техният  брой достигна до 850, а съставите, които те представят, са 55“, съобщи  Виолета Антонова, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в разградското кметство.

За да могат жителите и гостите на Разград да  се насладят на народните песни и танци, общината организира безплатен транспорт до курортната местност „Пчелина“, където се провежда Капанският събор. Специалните автобуси ще тръгват в събота и неделя от автогарата в града в 9.00, 11,30, 17,00 и 20,00 часа и ще се връщат от „Пчелина“ към Разград 30 минути по-късно, съобщават организаторите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай