Неделя,

340 дела за имоти спъват околовръстното на София

От: Failed to load user -
A
A
A

Жалбите на собствениците на земите по трасето могат да удвоят цената на пътя

София. Близо 340 съдебни дела за размера на обезщетенията на собственици, през чиито земи преминава проектът за северната скоростна тангента на София, могат да спънат изграждането на трасето. Собствениците оспорват пред съда сумите, които са определени за отчуждаване на имотите им.

Това е причина строителството на пътя да бъде определено като "среднорисков" проект по Оперативна програма "Регионално развитие", въпреки че Европейската комисия даде зелена светлина за включването му в програмата само преди дни. Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева след заседанието на Комитета за наблюдение на програмата в Поморие.

В момента текат всички възможни дейности по строителството на пътя, като проектиране и геодезични проучвания, за да не се забави изпълнението му. Ако съдът обаче постанови много високи цени за собствениците, които да удвоят сумата за строителство, ще трябва да се помисли дали да бъде изградено трасето при тези условия. Проектът за трасето, част от Околовръстния път на София, който свързва магистралите "Хемус" и "Люлин", е на стойност 140 млн. лв. Но ако обезщетенията достигнат 100 млн. лв., ще има нужда от нов анализ, каза регионалният министър Десислава Терзиева. Безспорно е, че трябва да се опитаме да намерим консенсус между частния и държавния интерес, така че проектът все пак да се случи, допълни тя.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички