Възраждане с 5 мерки за модерно образование

Българското образование има нужда от Възраждане, казват от партията на д-р Костадин Костадинов

Възраждане с 5 мерки за модерно образование | StandartNews.com

Пет мерки за възраждане на българското образование предлага в програмата си партия Възраждане.

"В последните десетилетия българското образование беше подложено на експерименти, пренебрежение и откровена подигравка от страна на държавата. Учениците бяха превърнати в източник на приходи, учителите - в бюрократи, а директорите бяха принудени да правят тежки компромиси с още по-тежки последствия. Висшето ни образование се срива и губи позиции с всяка изминала година", заявяват експертите от партията на д-р Костадин Костадинов.

"За нас от Възраждане образованието е основен приоритет. Решени сме да работим за незабавното премахване на делегираните бюджети и мандатност за директорите; за отпадане на атестацията на педагозите и премахване на бюрокрацията в училище.

Настояваме за модернизиране на образователния процес и възстановяване на професионалното и хуманитарното образование. Гарантираме премахването на лъжите и манипулациите от учебниците по история и ще направим така, че всяко дете да има един учебник по един предмет, за да спрем търговията в образованието", гласи още позицията на партия Възраждане.

"Българската образователна система е елемент от суверенитета на държавата. В българското училище се обучават децата на България. Българското дете и семейство е важно да бъде поставено в центъра на всяка политика", категорични са още от Възраждане.  

Мерките, които Възраждане предвижда за българското образование са:

премахване на делегираните бюджети;

въвеждане на мандатност за директорите;

намаляване на административната тежест в работата на учителите;

пренаписване на учебниците по история и литература в дух на родолюбие;

възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование и държавна подкрепа за даровитите ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай