Виктор Серафимов, РБ: Само съдебна реформа ще спре корупцията

Финансирането на обществените медии сега зависи от изпълнителната власт, което е грешка

Виктор Серафимов, РБ: Само съдебна реформа ще спре корупцията | StandartNews.com
  • Финансирането на обществените медии сега зависи от изпълнителната власт, което е грешка
  • Крайно време е феодализмът в българската политика да спре, казва Виктор Серафимов в специално интервю за в. "Стандарт"

Виктор Серафимов е доктор по международно право и международни отношения, административен секретар и говорител на ПП "Републиканци за България" и водач на листите на партията във 2 МИР Бургас и 22 МИР Смолян

 

  • Нужен е изцяло нов Закон за радиото и телевизията
  • В СЕМ има много експерти, но работят с праисторическа техника
  • Младите от Бургас трябва да бъдат насърчавани да развиват бизнес в родния си край
  • В Смолян да се обърне особено внимание на земеделието и животновъдството

 

- Д-р Серафимов, защо решихте да се занимавате с политика и защо точно в този момент?

- Крайно време е феодализмът в българската политика да спре. Абсурдно е някой да влезе в политиката и да си мисли, че ще се пенсионира в нея. Трябва да дойдат реални експерти, които да допринесат за подобряване на дадена сфера, от която разбират и да излизат от политиката. В моя конкретен случай мога да кажа, че въпреки че съм сравнително млад, във времето успях да изградя експертиза и опит в две големи сфери - правосъдието и медийния сектор. И двата страдат от много системни проблеми, които са трайно неглижирани. Резултатите от това са много видими - правосъдието ни не работи както трябва и това позволи корупцията да достигне невъобразими мащаби. До момента няма реални опити за завършване на съдебната реформа. Да, някои политически сили са правили подобни заявки, но нека не се заблуждаваме - такава реформа засяга всички аспекти на държавността и няма как да се случи без широко обсъждане и широк консенсус. За да има дори и малък шанс тази реформа да бъде завършена, трябва да се осигури широко обсъждане по темата по начин, който ще гарантира и широка подкрепа. Опитите да бъде внесен законопроект за измяна на действащата Конституция без дори да е направен опит за осигуряване на нужните подписи за стартиране на процедурата са несериозни и са само прах в очите на обществото.

- Защо е толкова важна съдебната реформа?

- Съдебната реформа звучи като нещо абстрактно и далечно за хората, но не е. Реформата е важна, защото тази система трябва да работи ефективно. През последните 30 години неработещата съдебна система позволи корупцията да обхване всички аспекти на стопанския ни живот. Корупционният натиск е голям именно защото държавата не влиза в своята роля. Тогава, когато корупционният натиск е голям, външните инвестиции намаляват. Докато не завършим съдебната си реформа и не намалим корупционния натиск, инвестициите ще бъде ниски. Ниските инвестиции от своя страна пък водят до по-ниски заплати и по-лош стандарт на живот.

- Какви са основните проблеми в медийния сектор?

- Медиите в България се намират на много особено място в своето развитие. Законът за радиото и телевизията залага на обществените медии - БНТ и БНР, които да бъдат гарант за свободата на словото. За да гарантира тази тяхна функция, законът е предвидил сложен модел за финансиране, при който бюджетите на двете медии и на СЕМ не зависят от волята на правителството или на действащото народно събрание. Да, ама не. Тази част от закона никога не е била прилагана. Всяко правителство през последните 22 години внася предложение тази част от закона да не бъде прилагана, а вместо това обществените медии да получат конкретен - обикновено недостатъчен, бюджет. Така във всеки момент финансирането на медиите зависи от изпълнителната власт. В рамките на тази година видяхме как бюджетите на БНР и БНТ бяха намалявани и увеличавани няколко пъти. И това става при пълна липса на прозрачност. Дали това е инструмент за натиск и контрол, е въпрос на тълкуване. Едно е ясно - независимите обществени медии не са толкова независими, колкото трябва да бъдат.

- А как трябва да се излезе от тази ситуация?

- Трябва да се приеме изцяло нов Закон за радиото и телевизията. Финансирането на обществените медии трябва да бъде прозрачно и предвидимо, като не трябва да бъде функция от волята на конкретното правителство. Те трябва да бъдат независими в пълния смисъл на думата. Това, разбира се, не означава, че върху тях не трябва да бъде упражняван контрол. И тук стигаме до независимия регулатор. СЕМ, точно както и обществените медии, е силно недофинансиран. Няма как някой да очаква ефективен мониторинг на електронните медии в страната без да се отделя финансиране за независимия регулатор. Системата за мониторинг на СЕМ е на повече от 15 години. 15 години! В свят, в който всяка технология остарява морално в рамките на месеци смятаме, че медийният регулатор може ефективно да работи с праисторическа техника. Да, в СЕМ има много експерти, които си разбират от работата, но обемът, който трябва да се следи, е непосилен за който и да е. Медийният регулатор няма как да е напълно ефективен преди да се осигури адекватно финансиране така, че да може да изпълнява правомощията си.

- За втори път сте водач на листата в Бургас - какви са големите проблеми на града според Вас?

- Бургас е регионът са невероятно красиви. В същото време градовете в областта са напълно различни. Проблемите им са несъпоставими. Общото е, че всичко, което е направено през последните години във всеки от тях, е правено без ясна мисъл за бъдещето. В Бургас например са налети много пари, но градът е празен. Да, сега сме в разгара на летния сезон и има хора. Дойде ли есента обаче, регионът се опразва. Младите хора, които живеят в Бургас, често трябва да разчитат само на сезонна работа през лятото и през останалите 9 месеца да обмислят кога и къде точно да избягат от града. Това, което трябва да се направи спешно, е да се предприемат серия от мерки за насърчаване на малкия и средния бизнес в региона. Младите хора от Бургас трябва да бъдат насърчавани да развиват бизнес именно в родния си край. И тук не говорим задължително за бизнес, свързан с туризма. Това няма да реши проблема. Трябва да се насърчават инвестиции в нови и високотехнологични отрасли. Производство на електромобили, създаване на компоненти за умни домове и много други отрасли могат да бъдат бъдещето на Бургас.

- А какво смятате за Смолян?

- Винаги съм имал особена емоционална връзка със Смолян. Мога да кажа, че съм прекарал значителна част от детството си в зоната на село Стойките. Имам ясни спомени за много млади хора и безкрайните стада от животни, които изпълваха планината. Днес това са само спомени - няма ги младите хора, няма ги и стадата. Защо и как са унищожени е въпрос на дълга дискусия. Това, което е напълно ясно е, че магията на Родопите не трябва да бъде убивана. Да, тук важи с пълна сила това, което коментирахме за малкия и средния бизнес, но трябва да се обърне особено внимание на земеделието и животновъдството. Управлението на този сектор без да се мисли с хоризонт от поне 10 години напред води до катастрофални последици.

- Защо хората трябва да гласуват за Републиканци за България на 11 юли?

- Републиканци за България е млада партия, в която влизат голям брой експерти в различни сфери и направления. Това, което ясно показахме е, че ще работим за запазване и увеличаване на средната класа и за насърчаване на малкия и средния бизнес. Искаме да се борим за развиване на икономиката ни по устойчив начин, така че да стопим огромната разлика между България и останалите страни от ЕС. Това нито ще е лесно, нито ще е бързо. Но ние имаме своите принципи и ще ги следваме. Затова на 11 юли - Републиканци за България, с бюлетина номер 21.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай