ЦИК: Подвижните урни ще обявим утре

"Има участници, които участват защото търсят повод да оспорят резултата от изборите и това е голям проблем"

ЦИК: Подвижните урни ще обявим утре | StandartNews.com

„Пълен списък на подвижните урни ще имаме утре и ще го обявим на първия си брифинг сутринта.“ Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров в интервю за предаването „Тази събота“ по bTV.

„Изборите ще бъдат честни и едва ли някой би трябвало да се съмнява. Има участници, които според мен участват не защото търсят резултата, а повод да оспорят резултата от изборите и това е голям проблем.

Не поддържаме обща база за всички ваксинирани хора от изборната администрация, но това, което чуваме от РЗИ-тата, е, че около половината от назначените членовете на секционните комисиите са получили две дози ваксина.

Имаше специално запазени ваксини за такива членове на комисии“, посочи Димитров.

„Признаците на валидност на бюлетината са свързани с двата печата и откъсването на купона, който трябва да се постави в отделна кутия. Останалото е отговорност на самите избиратели.

Ако попълнят само означенията за преференция за кандидат, бюлетината няма да бъде валидна, защото не може да бъде приписана към определена партия. Ако не отбележат преференция, но отбележат партия или коалиция, гласът ще бъде отчетен.

Валидността ѝ се определя от това има ли означение (хиксче или ве) в полето пред номера на партията или коалицията“, заяви той.

„Ясно е, че не всички карантинирани граждани са подали заявления за гласуване с подвижна секция. ЦИК или изборната администрация не лишава никого от право да гласува.

Санитарните мерки и карантинните мерки са тези, които ограничават процеса. Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува и всеки на своя отговорност спазва или не карантината си.

Не може да се направи пълен списък на подвижните урни, защото РЗИ не са сред институциите, които установяват адресите на избирателите по повод на изборите.

Това правят само местните администрации. Здравните власти също имат някакво време за обработване на данните. Не е възможно да се случи това в 3-дневен срок.

Колко ще са подвижните урни ще знаем утре сутринта и ще съобщим на първия ни брифинг за деня около 8.00 часа“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай