СДС: По-ниски данъци, по-високи доходи

СДС предлага мерки за бизнеса, които ще ускорят икономическия растеж до 6% годишно, казва Румен Христов

СДС: По-ниски данъци, по-високи доходи | StandartNews.com
  • СДС предлага мерки за бизнеса, които ще ускорят икономическия растеж до 6% годишно, казва лидерът на партията РУМЕН ХРИСТОВ
  • Данък дивидент трябва да бъде намален от 5 на 2%, корпоративния налог печалба за ЕТ – от 15 на 12%
  • Прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от 50 хил. лв. на 100 хил. лв.
  • Настояваме за премахване на авансовия данък печалба, който намалява оборотните средства на фирмите
  • 80% от брутното възнаграждение през втората година от майчинството
  • Десницата винаги е измъквала България от кризи, ще го направи и сега

Румен Христов е председател на СДС. Един от основателите на СДС в община „Студентска“. Доктор по икономика. Бил е зам.-министър и два пъти министър на земеделието и храните. Съветник на президента Желев и главен секретар на президента Стоянов. Народен представител от Реформаторския блок в 43 НС.Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР в София. Живее на територията на 23 МИР от 36 години. Женен. Съпругата му е адвокат, дъщеря му е магистър по стратегически маркетинг, завършила в Лондон.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ 28 КАНДИДАТИ НА СДС

- Г-н Христов, виждате ли в партиите, които загряват за парламента, лицата на промяната, която искаха протестърите?

- За съжаление не виждам такива. Може би в началото имаше наистина разумни граждански искания, най-вече от млади хора, които желаят по-бърза и по-радикална промяна, но те бяха заглушени и яхнати от „изпечени“ политици и професионални протестъри, като Мая Манолова – дълги години ярко острие на БСП, Татяна Дончева – друг виден представител на социалистите, Александър Томов и Румен Петков – също от червения отбор. Редом до тях застанаха с комсомолски плам излетелите от кукувичето гнездо на Кунева (по Костов) – Димитър Делчев и Настимир Ананиев. Появиха се и нови фигури, самоопределили се като „Отровното трио“. Какво да кажем за тази компания?! Думите са излишни..

- Не казахте нищо за Демократична България, които също бяха на протестите…

- Първо, искам да стане ясно на Вашите читатели, че лепнатото им определение „градска десница“ не отговаря на истината. Защо смятам така?! Защото в тази формация доминира либералната или по-скоро ляво-либералната партия на Христо Иванов „Да, България“, зелените, които по цял свят са си червени и между тях, в розово-либерално-зелен сандвич, са притиснати ДСБ. Жалко за тях, защото заедно имаме извървян дълъг път, бяхме заедно на барикадата срещу комунистите и руското влияние в България, а сега, според лидера им Атанасов, те нямат никакви забележки към президента Радев и са готови да работят с БСП! Тук е мястото да припомним последните местни избори в София. Колаборацията на Демократична България с БСП беше явна и желана и от двете страни. ДБ открито подкрепиха на втори тур Мая Манолова, срещу което не се посвениха да получат явна подкрепа от нея и БСП за избора на техните 8 районни кметове. Има една дебела червена линия, която десните нямаме право да преминаваме – тя ни разграничава ясно от преименувалите се в социалисти бивши комунисти.Използвам случая да се обърна към избирателите на ДСБ и да ги призова да изберат кандидатите на СДС в листите на ГЕРБ-СДС, защото това е единствената дясна коалиция, която е в състояние да спре похода на БСП към властта. Знам, че имате упреци към управлението досега, но да попитам: Даваме ли си сметка колко по-лошо може да управлява БСП?! И имаме дългогодишни доказателства: Лукановата зима с опашките и глада, Жан- Виденовата катастрофа, при която пенсиите бяха 3 долара, заплатите 5-6 долара, имаше хиперинфлация, нямаше хляб по магазините, заради зърнената криза, 17 банки фалираха, спестяванията ни се стопиха. Икономически министър и гуру на Виденов беше Румен Гечев, който сега се представя за едно от лицата на промяната. Е, приятели от ДСБ! С него ли Атанасов иска да променя България?! Да, с Гечев и компанията от БСП, България може много повече…да затъне.

- Кажете с какви приоритети тръгва СДС към 45-тия парламент?

- СДС е една от първите политически сили, която публикува своите приоритети още през ноември 2020 г. Те могат да бъдат прочетени в страницата на СДС: www.sds.bg. Ако трябва да обобщя, СДС ще отстоява: по-малко държава, по-ниски данъци, по-високи доходи и пенсии. А сега ми позволете да обясня малко по-подробно какво имаме предвид.Когато говорим за по-малко държава ние имаме предвид по-малка държавна намеса в бизнеса. Ние сме за намаляване на твърде многото на брой лицензионни, регулаторни, разрешителни и съгласувателни процедури, които често се явяват пречка за предприемачите. От друга страна ние сме за силна държава при управлението на публичните финанси и публичния сектор като цяло, защото това означава по-навременни, по-качествени административни услуги и по-малко корупция. Ето, в случая с овладяването на пандемията и последиците от нея, имаме нужда от силна държавна намеса.По отношение на данъците – СДС е за запазване на сегашния размер корпоративен данък печалба и данък „Общ доход“ на физическите лица, но отиваме и по–далече. От доста време СДС предлага данък дивидент да бъде намален от 5 на 2 процента, както и корпоративен данък печалба за ЕТ – от 15 на 12 процента. Освен очакваната по-висока събираемост на тези два данъка, ние сме убедени, че ставаме по-атрактивни както за чуждестранните, така и за родните инвеститори.Ние предлагаме увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв., като се запази възможността за доброволна регистрация и под прага. СДС е за премахване на авансовия данък печалба, който намалява оборотните средства на фирмите, принуждава ги да теглят кредити и оскъпява техните продукти или услуги.

- Предложенията Ви за бизнеса станаха ясни. Но как си представяте повишаването на доходите, защото всички обещават това?

- Повишаването на доходите според СДС трябва да се случи по десния път, който е единственият правилен. Какво имам предвид? Имам предвид ускоряване на икономическия растеж, в рамките на до 6 процента годишно. Това може да се случи само със създаване на максимално благоприятна среда за развитие на бизнеса чрез мерките, които посочихме по-горе. Това, което предлагат БСП в своята програма, базирана на прехвалената им „Визия за България“ е: повече държава, по-високи данъци, бюджетен дефицит и трупане на задължения. Тоест, техните обещания за по-високи доходи се базират не на растежа на БВП, а на преразпределянето (разбирай изземване ). Социалистите, включително  и българските, много обичат да говорят за социална държава, която се грижи за бедните. Но аз не познавам бедна държава, която да е социална. Социалните държави са богатите държави. Като пример мога да ви посоча Скандинавските държави. Сравнете ги с Венецуела, Северна Корея и Куба, например. Ако осигурим добри условия за развитие на бизнеса, ние от СДС смятаме, че средната работна заплата в края на мандата на 45 НС ще достигне 2500 лв., минималната работна заплата 1000 лв. и стандартът на живот в България ще се повиши.Ние имаме и специално предложение за майките. Искаме през втората година от майчинството те да получават 80 процента от брутното си възнаграждение, върху което са се осигурявали  последните 24 месеца. Така ще дадем възможност на повече български семейства да гледат по-спокойно децата си. Така семействата по-лесно ще се решават да имат две и повече деца.

- Как виждате бъдещия парламент?

- Доминиран от Истинското дясно – ГЕРБ и СДС. Това е полезното за България, особено в тези тежки, не само за нас, времена. Десницата винаги е измъквала България от кризи, ще го направи и сега!Затова – на 4 април гласувайте масово с номер 28 в бюлетината за ГЕРБ-СДС!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай