Премиерът търси помощ от Англия за машините

Търси вариант за доставка на още устройства

Премиерът търси помощ от Англия за машините | StandartNews.com

Помощ от Англия за машините на вота потърси служебният премиер Стефан Янев. Той и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън разговаряха с официалния представител на производителя на машини за гласуване Smartmatic във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот. Разговорът се е провел в Министерския съвет и е бил иницииран по идея на правителствата на Великобритания и България, съобщи правителствената информационна служба.

Проблемът с доставката на 1500 допълнителни машини за вота на 11 юли се появи, след като от “Сиела Норма” обявиха, че не могат да доставят устройствата за 6,5 млн.лв. Фирмата поиска 15 млн. лв. Изчисленията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за прогнозната цена са на база договора с фирмата за доставка на 9600 машини за изборите на 4 април. От „Сиела” обаче твърдят, че производителят Smartmatic е вдигнал цената на машина със 75 на сто, а освен това имало и допълнителни разходи.

Срещата в Министерския съвет е била предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на ЦИК, за да може  независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса.

След промените в Изборния кодекс гласуването на 11 юли трябва да бъде само машинно в секциите в страната и чужбина с над 300 избиратели. Допълнителни машини може да трябват зад граница и евентуално за големите секции в България - за да е сигурно, че всички избиратели биха гласували в рамките на изборния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай