Неизбежно ли е да ни управлява коалиция?

Коментар на Антаний Гълъбов и Светослав Малинов

Неизбежно ли е да ни управлява коалиция? | StandartNews.com

"Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериозните мерки, за които се говори от октомври 2020-а".Това каза пред БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в СУ. 

Според него спасението е било във въвеждане на дистанционно гласуване, гласуване по пощата и промяна в провеждането на изборния ден. България има нужда от висока активност и убедителни резултати от изборите, посочи политологът.

Той подчерта, че на 4 април ще се отиде на избори по същите правила, въпреки че сме в условия на пандемия. 

"От публичните изявления на политическите лидери не се вижда вариант за работеща коалиция след изборите. ... Нека избирателите свикват, че ще има коалиция на компромиси", коментира доц. Малинов и беше категоричен, че България ще се управлява от коалиция, за създаването на която част от избирателите няма да са доволни:  

"Нека избирателите да бъдат по-толерантни към политическите лидери в момента, защото има една нетолерантност и отказ от компромиси, единственият вариант е да се отиде на нови избори, а това няма да донесе нищо добро за страната". 

Доц. Малинов изказа мнение и за възможна формула, при която министър-председателят на коалиционно правителство няма да е партиен лидер и прогнозира точно това да се случи след 4 април в България. И добави:

"Ако ГЕРБ са първа политическа сила, могат и да отидат в опозиция, това е нормално при нашата избирателна система и няма нищо странно в това. ... Ситуацията няма да позволява традиционните ходове за формиране на мнозинство около водеща партия, чийто лидер ще бъде премиер".

Според него предстои управление, в което може да има коалиционно управление на партии с лява и дясна идентичност:

Политологът определи ролята на президента Румен Радев като негативна заради насрочената много ранна дата за парламентарните избори.

В предаването "12+3" доц. Антоний Гълъбов, преподавател в департамент "Политически науки" в НБУ, коментира, че кампанията ще е кратка и агресивна: 

"Ще бъде демонстрирана сила през начина на говорене, а не през аргументацията".

Според него между 3 и 4 ще са парламентарните групи в следващото Народно събрание и по-възможно е коалиция да се състави около ГЕРБ, отколкото около БСП.

Доц. Гълъбов също беше категоричен в прогнозата си, че следващото управление на страната ще е коалиционно:

Президентът е прекалено активен, а неговата роля в изборния процес приключи с определянето на датата на изборите, смята политологът и добави:

"Факт е, че ако някой прави кампания през последните месеци, това е президентът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай