"Лодката на Свободата" на БСП спря в Никопол

Капинатското кормило пое проф. Румен Гечев

"Лодката на Свободата" на БСП спря в Никопол | StandartNews.com

На брега на Никопол стана поредната смяна на капитанския караул на „Лодката на Свободата“, плаваща под флага на „БСП за България“ вече втори ден по река Дунав като олицетворение на инициативата „Една река – обща съдба“. Кампанията е предизборна и с нея социалистите целят привличане на вниманието на всички българи върху неизползваните ресурси и възможности на поречието, останали неглижирани от управляващата власт повече от 11 години.

„Лодката на Свободата“ премина разстоянието от Козлодуй до Никопол под капитанството на Анастас Попдимитров - водач на листата с червени кандидат-депутати от Враца. На пристана в Никопол го посрещна съпартиецът му и водач на кандидатската листа на Плевен проф. Румен Гечев.

Капитанът за един ден Попдимитров приветства смяната си в лицето на професора: „Поздравявам те от името на предшестващите капитани Костадинов и Попов и добре дошъл на борда на „Лодката на Свободата“!

Попдимитров се обърна към колегата си: „Тази водна магистрала, която е почти 2 850 км, е символ на благоденствието, на икономическия и социален просперитет, на духовността, на културата. Обаче само до Видин. От Видин насам се превръща в символ на разрушението, на катастрофата – икономическа и социална, и духовна. Затова лодката нарекохме „Лодката на Свободата“, за да можем с нея да стигнем до нашите сънародници и да им обясним, че предлагаме да се освободим на 4.04 и да решаваме бъдещето си.“

Попдимитров предаде капитанската фуражка на проф. Гечев „да се знае кой е капитана“ и бинокъла, „за да следва посоката и отдалеч да се виждат посланията на БСП“ и му пожела: „Пътувай свободно! Няма дупки, защото не е строена от ГЕРБ и не е ремонтирана, затова няма срутище тук“.

Водачът на Враца положи по традиция автограф върху капитанското яке и написа „Победа“.

Румен Гечев прие капитанските реквизити и пое вахтата през следващите часове, когато ще трябва да преведе „Лодката на Свободата“ по Дунав oт Никопол до Свищов, където ще го очаква следващият водач на червена листа – тази на Велико Търново – Явор Божанков.

Преди да отплава Румен Гечев сподели пред Анастас Попдимитров: „С нашия домакин - кметът на Никопол Ивелин Савов, си говорихме за румънската страна. Обърнете внимание, че когато критикуваме сегашното управление, че България е последна в ЕС сме прави – погледнете джетовете, яхтите и организацията на отсрещния бряг в Румъния. Срамно е, че около Дунав, вместо както в цялото европейско трасе, където по реката има развит туризъм, развита индустрия, българската страна се намира в трагично състояние. Трябва да освободим България от това управление и да дадем възможност на бизнеса за спокойна законова обстановка в партньорство с българската държава, да освободим Дунавския край на България и да дадем на българския бизнес да глътне въздух и да доведем държавата до резултати, които да карат нашите колеги-румънци, на които пожелавам всичко най-добро – те са наши приятели и партньори, да ни гледат отсреща с бинокъла и в близките години да се изравним по стандарт с тях и с Румъния“.

Проф. Гечев прояви завидни умения и вещина с корабните въжета, помагайки на лодката да акостира на Никополския рейд. С не по-малка сръчност стартира и рулирането в посока Свищов заедно с част от кандидатите за народни представители от Плевенската листа.

„По Дунав с грижа за хората!“ е 4-дневен водопреход на брандирана със посланията на социалистите лодка, в който се включват шестимата водачи на листи на „БСП за България“ от българското поречие на Дунав, като всеки от тях управлява водния съд в своя участък на реката и предава вахтата и посланията на партията от своя регион на следващия. Плаването започна от най-западната точка на северната ни водна граница миналата събота и ще завърши в най-източната точка – Силистра във вторник.

Първият капитан на борда на „Лодката на Свободата“ бе Филип Попов – водачът на листата във Видин, откъдето стартира инициативата. След него на капитанския рул на пристанището в Лом застана водачът на листата в Монтана Атанас Костадинов. Той предаде кормилото в Козлодуй на Анастас Попдимитров – водачът на Враца. От своя страна той отстъпи капитанския мостик в Никопол на водача на Плевенската листа – Румен Гечев.

До края на плаването лодката ще управляват водачът на листата във Велико Търново Явор Божанков, на Русе – Крум Зарков и единствената дама, която ще е капитан за ден –Вяра Емилова –водач на Силистра.

Всичките шестима – всеки по свой начин, ще покажат уникалното българско поречие на Дунав с всичките му достойнства, неоснователно пренебрегвани от сегашната власт, както и да припомнят, че пред държавата ни съществуват възможности по линия на Дунавската стратегия то да бъде съживено и развито с грижа за хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай