Българите на Острова гласуват в 135 секции

46 са само в Лондон

Българите на Острова гласуват в 135 секции | StandartNews.com

135 избирателни секции отвориха врати в 09.00 часа българско време в Обединеното кралство за изборите за Народно събрание. Гласуването ще протече и по двата начина - машинно и с хартиени бюлетини. Изборният ден ще продължи до 22 часа вечерта, съобщи БНР.

На предишните избори на 4 април на Острова бяха отворени само 35 секции и поради традиционно високата активност на българските гласоподаватели се стигна до дълги опашки, дори в една от секциите - Палмърс Грийн, се създаде напрежение след като около 100 души не успяха да упражнят правото си на вот след изтичане и на допълнително отпуснатия за гласуване час.

При сегашните 135 секции, 46 от които са само в Лондон, очакванията са гласуването да протече по-нормално. Само в Палмърс Грийн, например, сега ще има три избирателни секции. Местните доброволци работиха усърдно и неуморимо, за да подготвят всичко както трябва, като може би най-голямото предизвикателство бе намирането на състав за комисиите в големия на брой секции.

Три фактора, които могат да повлияят на вота

Единствената по-голяма неизвестна е как ще протече машинното гласуване, което е новост на Острова за организаторите и гласоподавателите. По принцип в 56 от секциите в страната са разположени 65 машини. В останалите 79 ще се гласува с хартиени бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай