Безплатни лекарства ще вдигнат стандарта на живот

Приложена в живота, нашата програма може с бързи темпове да реши най-важните проблеми, казва Дора Христова, водач на листата на ВОЛЯ и НФСБ в Сливен

Безплатни лекарства ще вдигнат стандарта на живот | StandartNews.com

Водачът на листата на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ за Сливен Дора Христова е родена в Ямбол. Средно образование завършва в Икономически техникум „Г. С. Раковски” в града, а висше през 1991 година в Икономически университет във Варна. Две години по-късно придобива специалност „Банкер – икономист”. Работила е като валутен счетоводител в банка, управител на счетоводна кантора, главен счетоводител и ръководител на финансово- счетоводен отдел . Дългият й трудов стаж на отговорни позиции в престижни компании са я изградили като добър професионалист във финансово-счетоводнатаобласт, данъчното, трудовото и осигурителното законодателство. Депутат от 44-о НС от ПП ВОЛЯ, член на Комисия бюджет и финанси и Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика. Има дъщеря на 35 години и син на 30 години и внучка на една година.

- Г-жо Христова, кои са най-големите проблеми в област Сливен?

- Проблемите на хората от областта са същите, каквито са проблемите на повечето хора в България – искат да имат работа, добро заплащане и да живеят по-спокойно и щастливо. За съжаление тук има няколко тревожни тенденции, израз на управленческа безпомощност – бедност, голяма безработица, ниски доходи и пенсии, липса на инвестиции, много голям процент необразовани – официално 1/3 от хората в града са или с основно образование, или нямат и такова. В Сливен наблюдаваме най-голям процент на деца, спрени от училище. По БПВ областта е на предпоследно място у нас преди област Силистра.  Градът е с най-малко средства на глава от населението по европейски проекти. Тревожното състояние на региона си личи още по-силно, когато го сравним с близката област Бургас.

- Какви решения предлага Патриотичната коалиция Воля и НФСБ за тези наистина тежки проблеми?

- Приложена в живота, нашата програма може с бързи темпове да реши най-важните проблеми както на местните хора, така и на всички български граждани. Ние ще увеличим веднага всички пенсии с 200 лева, за да могат възрастните хора да имат по-достоен и спокоен живот. За пенсионерите над 65 години предлагаме безплатни лекарства, което ще ги облекчи допълнително, както и безплатни лекарства за всички ученици до 18 години, ходещи редовно на училище. Тези две мерки ще повишат стандарта на всяко едно семейство. Разбира се, безплатните лекарства за ученици ще мотивира семействата да пращат редовно децата си на училище. За стимулиране на малкия и средния бизнес, които дават 90 % от данъчните постъпления, предвиждаме редица мерки като двойно нарастване на прага за регистрация по ДДС.  Но най-съществената крачка за българската икономика е осъществяване на идеята на г-н Марешки, който предложи и НС прие, в България да бъде изградена държавна верига от бензиностанции. За съжаление това решение не беше реализирано, а то би имало огромен и незабавен ефект върху всички стоки и услуги у нас, тъй като с намаляване на транспортните разходи ще спадне и тяхната себестойност.  Г-н Марешки се ангажира да изгради бензиностанции със справедливи цени в районите, в които получи поне 10 % подкрепа. В градовете, в които го е осъществил, благотворното влияние на „Ефекта Марешки” се усеща веднага Това е част от битката с картела, който ограбва от десетилетия България.  Не е морално с държавна подкрепа да съществуват монополи, които продават всеки литър с 40-50 ст. надценка на всеки литър в най-бедната страна в Европа.  Днес сме най-отчаяната и бързоизчезваща нация в света и затова 2 милиона млади хора емигрираха, търсейки нормален живот зад граница.

Хората от листите на Патриотичната коалиция сме хора от бизнеса, доказани професионалисти в своите области, решаващи бързо проблемите. Ние можем да променим България.  

- Вие предложихте в парламента промени в Кодекса за социалното осигуряване, но те не бяха приети.

- Да, предложих да отпадне приетото през 2010 г. изменение, което предвижда първите 3 дни от болничните да са за сметка на бизнеса, т.е. работодателя, а не на държавата. Тогава тази мярка бе приета като временна, но остана вече 11 години непроменена, а не е справедлива. За съжаление предложението на ВОЛЯ не бе одобрено от другите парламентарно представени партии.   Което е наистина опасно, защото заплашва много фирми с фалит, а малкият и средният бизнес са основата на всяка икономика. Във времената на пандемия и огромна стагнация на цели сектори, държавата трябва да отмени тази промяна. ВОЛЯ внесе много още градивни и полезни предложения – например  Закон за мълчаливото съгласие, премахване на подоходния критерий за месечните добавки за деца и тяхното двойно увеличение, видеонаблюдение след края на изборния ден при броенето на бюлетините.  Ние спряхме анкета с джендър-въпроси в 900 български училища, загрижени за нашите изконни ценности и традиционното семейство.  ВОЛЯ остана единствената партия, за която нямаше не само сигнали, а и съмнения за корупция.  Надявам се, че хората са оценили по достойнство работата ни.

- Какво бихте пожелали на избирателите от област Сливен?

- Да са здрави, да мислят за бъдещето и в никакъв случай да не продават гласа си.  Вярвам, че те са оценили рационалността и приложимостта на нашите намерения. Ако искат по-добър живот още утре, по-добро бъдеще за децата си, по-достойни старини за родителите си, нека да изберат бюлетината с номер 24.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай