Анастасов: ДПС има Програма за възстановяване

Националният план на страната ни за възстановяване e слаб

Анастасов: ДПС има Програма за възстановяване | StandartNews.com

Националният план на страната ни за възстановяване e слаб, неамбициозен, пълен със стари, нереализирани проекти, събрани от последното десетилетие на лошо управление, смята Станислав Анастасов, водач на листата на ДПС в 5-МИР Видин и зам.-председател на партията с ресор "Зелен пакт - Европарламент, Либерални политики". Това съобщават от ДПС във Видин.

ВИЖ ОЩЕ: Зеленият пакт е стратегия за икономически растеж

По-лошото е, че така конструиран Националният план първо няма да донесе така желаното възстановяване на икономиката и второ, тъй като той не е обърнат към бизнеса и гражданите, няма да донесе така нужния икономически растеж от поне 6-7 процента, допълва Анастасов. И това е съвсем логично, защото правителството не следва добрите европейски практики и не включва бизнеса и активните свободни граждани в процеса на вземане на решения. Еднократно запитване на strategy.bg , платформа която датира от 2008-ма година, вече е крайно недостатъчно. Европейският съюз освен постоянни консултации с гражданите позволява и гражданска инициатива за законодателство, използва петорната спирала на иновациите, така че всичко което прави да е ориентирано към бъдещето, да бъде иновативно и да носи висока добавена стойност. Точно това смята да направи ДПС чрез своята програма за ускорено икономическо развитие, категорично заявява Станислав Анастасов.

Днес в България най-подготвените сектори за голямата трансформация, която ни предстои - към зелена, кръгова и цифрова икономика са - земеделието, IT секторът и транспортът. Тези сектори и в момента се оправят сравнително добре, без особена подкрепа на държавата към тях.

Селското стопанство крие огромен потенциал, има много млади хора, които доразвиват фермите на родителите си или започват от нулата и с помощта на новите технологии стигат директно до потребителите на екологично чисти храни с ясен произход. Точно за такива иновативни фермери са инициативи като "От фермата до трапезата", в такива области имат приложение и информационните технологии. Но всички тези сектори се нуждаят от най-голяма държавна подкрепа - трябва инфраструктура, но не само пътища. Днешният бизнес и бизнесът на бъдещето имат нужда от високоскоростен Интернет, имат нужда от всякакви видове лаборатории и сертифициращи институции, които да бъдат тук, в България. Имат нужда и от ясно профилирано образование, което да дава не просто познания, а умения. Но най-важното, фундаментът -държавата заедно с бизнеса и гражданите, трябва да разчертае ясна програма, с планове и времеви графици, ако трябва и мрежови графици, каквито използва НАСА в програмите си, така че всеки един от нас да знае и утре, и след 5-10 години какво правим заедно и къде сме по пътя.

В националния план за възстановяване са предвидени 2 милиарда за научна, развойна дейност и иновации. Този инвестиционен ресурс трябва да бъде инвестиран в запълване на пропастта между цифрово и аналогово. Няма никакъв смисъл държавните органи и институции да предоставят цифровизирани услуги, ако те нямат връзка с хартиените масиви и архиви. Общините, областните структури на държавните органи и дори много министерства имат огромни информационни масиви, които не просто са в хартиен вид, те дори не са индексирани. Има едни кашони по коридорите, в които само някой служител, евентуално, знае какво има. Ако всичко това се дигитализира или поне подреди и индексира, тогава можем да говорим за истинска дигитализация и да предлагаме абсолютно всички услуги онлайн, каза още Станислав Анастасов и призова българския избирател, да даде своя глас в подкрепа на ДПС с бюлетина номер 9.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай