Приготвят прясна паста за Франциск в Раковски

88-годишната сестра Луиджа е готвила за четирима папи

Приготвят прясна паста за Франциск в Раковски | StandartNews.com

88-годишна монахиня приготвя менюто за папа Франциск, който на 6 май ще посети Раковски. Менюто включва прясна паста със спанак и млечен ликьор. Това е избрала за светия отец сестра Луиджа от ордена на Францисканките. През годините тя е готвила на четирима папи, съобщи Нова тв. 

Въпреки че цялостното меню за папата се пази в тайна, сестра Луиджа е приготвила и свое меню, защото никой не прекрачва прага на манастира на "Сестрите Францисканки" без 88-годишната италианка да го нагости.

Днес сестра Луиджа се грижи не само за децата от общността, но и за кухнята, защото е трето поколение готвач. В очакване на срещата си с пети папа, тя разказва за предишните четири, с които лично се познава. Към първия е най-привързана и го е срещнала през 50-те години във Ватикана - папа Йоан XXIII. Мисията била в Турция, а през 60-те и 70-те години сестра Луиджа прекарала в нунциатурата в Истанбул и Анкара. Тя разказва за скромността на Павел VI, чиито дрехи били кърпени, защото не позволявал да му се шият нови.

Днес десетки хора чакаха с часове да видят Франциск пред столичен ресторант, където той обядва, предаде БНТ. Светият отец едва ли е опитал шопска салата, защото не обича зеленчуци със семена, каквито са доматите, разказват запознати с вкусовете на папата. "Той има много строга диета", разкава Анджело Виволо, който има ресторант в Ню Йорк и е подготвял менюто за Франциск при посещението му в Голямата Ябълка през 2015 г. Пред Fortune Виволо казва, че папата дори не пробвал прекрасните вина, които били сервирани за гостите, а пиел само вода. 

Строги мерки за сигурност вземат и в град Раковски, където очакват папа Франциск утре. Очаква се да се съберат между 30 и 50 хиляди души. Вече са затворени за движение няколко булеварда, свързващи отделните квартали на града, както и всички малки улици и търговски обекти, намиращи се в непосредствена близост до пътя, по който трябва да премине кортежът на папа Франциск.

От МВР призовават всички гости да дойдат 2 часа преди началото на визитата. На контролно-пропускателните пунктове ще бъде проверявани личните багажи, прави се изключение за чадърите.

Временно в сутрешните часове ще бъде затворено движението по магистрала „Тракия” в посока Бургас – от 116 км до 165 км. Движението ще бъде затворено и в следобедните часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай