Папската армия - най-малката в света

Швейцарските гвардейци ще се отзоват винаги, когато бъдат призовани, дори с цената на собствения си живот

Папската армия - най-малката в света | StandartNews.com

Най-малката армия в света. Те са точно 108 души. Командир, петима офицери, двама барабанчици и 100 алебардисти. От 500 години мисията им е една и съща – да охраняват папата и неговия дом. Под смешните на вид ренесансови одежди се крият професионални и безмилостни охранители, едни от най-добре подготвените в света, бойците от Швейцарската гвардия. Швейцарските гвардейци ще се отзоват винаги, когато бъдат призовани, дори с цената на собствения си живот. Те охраняват входовете на Апостолическия дворец. Почетна стража са на литургиите на папата в базиликата „Свети Петър“, на аудиенциите на площада, при визитите на официални лица.

По странно стечение на обстоятелствата 6 май освен на Българската армия, е приет и за ден на Швейцарската гвардия.

Официалният език на Швейцарската гвардия е немският. Причината – жителите на кантоните, в които се говорят италиански и френски, нямат езикова бариера и така верността и лоялността им може да бъдат поставени на изпитание.

В началото на 16 век папа Юлий II решава да създаде своя собствена войска, която да защитава папската институция. Той се спира на швейцарските войници. По това време страната им е много бедна и за да се изхранват, мнозина заминават като наемници в чужди кралски дворове и като бойци в чужди армии. Скоро стават едни от най-прочутите воини в

Условията за прием на един мъж в Швейцарската гвардия са: Да е католик, швейцарски гражданин, да е завършил образованието си и военно обучение в Швейцарската армия, да не е семеен, с неопетнена репутация и да е взел първо причастие, да е под 30 години и да е висок над 174 см.

Униформата е една от най-тежките в света – 4 кг, 154 елемента, шита на ръка по индивидуалните размери на всеки. Първо е била в жълто и черно, а по-късно са добавени синьо, бяло и червено, като всеки цвят има причина да присъства. Гвардейците носят сабя, палка, специално копие, алебарда или рапира (за офицерите), меч на вълни. Това обаче е само показната част. В действителност те са въоръжени доста сериозно с автоматично огнестрелно оръжие, разполагат още с лютив спрей и газови гранати.

Когато охраняват папата около папамобила, често вземат деца от струпалите се хора и ги дават на папата да ги  целуне и благослови.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай