Неделя,

Стив Джобс - талантът да променяш света

На 5 октомври умря Стив Джобс. Тази вест смрази света. Само месец по-рано корпорацията Apple бе обявена за най-могъщата технологична компания в света. Приходите й възлизат на 14 млрд. долара годишно. Девизът на компанията - Think different (Мисли различно) е ключът към техния успех.

Стив не е фигура, появила се в животa и само обозначила трагичния край на своя земен път. Той не просто остави следа след себе си, а промени реалността, в която живееше по начин, който определя днес хода на човешкото развитие.

Трите неща, които изникват в съзнанието когато се произнесе името на Джобс са iPod, iPhone и iPad. И това ще продължават да бъдат асоциациите най-всички техни потребители, защото страстта към технологиите често стига само до стремеж за притежание на даден продукт.

Рядко някой обръща внимание кой стои зад този краен продукт и кой се грижи той да достигне до нас. В действителност, съществуват два вида талантливи хора. Едните с много идеи и безкрайно търпение да ги реализират. Другите искат творенията им да намерят своето приложение в живота на обикновения човек. И то сега. Не утре. Не някъде в бъдещето.

Стив Джобс е от вторите. Той няма амбицията да бъде технологичен гений, но пък е обладан от огромното желание да сближи компютъра с човека. Как? Като вложи всичките си усилия в това да улесни човешкия живот чрез машината - първоначално създавайки персоналния компютър, а по-късно и с едни от най-практичните продукти на електронния пазар – iPod, iPhone и  iPad .

„Това дали съм най-богатият човек в гробищата не ме интересува.- казва Джобс. Да си лягам вечер с мисълта, че сме сътворили нещо страхотно - това вече има значение за мен.”

Защо Стив успя? Защото съчетава маркетинговия си усет с идеи за усъвършенстване на технологиите. В резултат на това всеки негов проект се увенчава с успех. Дори след като е отстранен от собствената си компания през 1985 година, Стив открива Pixar я превръща в  една от най-успешните филмови студии, чийто първи филм е и първата компютърна анимация - „Играта на играчките”. Тази нова технология променя напълно начина, по който се създават и гледат анимационни филми.

Защо Стив  е нещо повече от обикновен изобретател? Защото притежава изключителната смелост да влага абсолютно всичко, което притежава в новите си идеи. Колегите му често се възхищавали на огромното желание, с което работел, както и на лидерските му умения. Винаги трябвало да се стигне до ръба на възможностите, за да се направи крачка напред. 

Като се замислим, философията на Джобс е може би най-ефективната формула за оцеляване във враждебния бизнес свят, особено когато става въпрос за убийствената конкуренция на технологичния пазар.

„Стив безспорно имаше силно изразен усет към бизнес мисленето. Почти всеки, които беше запознат с технологичната индустрия откриваше в него способността  не само да подобрява нещата, които вече имахме, но и да ги трансформира в нещо напълно ново, по което светът да се захласне”, казва дългогодишният му приятел и съдружник, Стив Возняк, след смъртта на Джобс.

„В началото ние бяхме просто млади хора, които бяха толкова развълнувани за бъдещето, което могат да имат в бизнеса, създавайки нещо само чрез собствените си идеи.”

И именно тези идеи са водещата сила в живота на Стив. В една своя реч по случай дипломирането на випускниците в Станфордския университет, той отрича живота ограничаван от догмата - да живееш с резултата от мисленето на другите хора.

Съветът на един човек променил света: „Имайте куража да следвате сърцето и интуицията си.”  Съвет на човек, които успява да вдъхнови милиони, да изживее своите собствени мечти и да предостави на обществото една нова реалност. Който на практика дарява обикновените хора с това, за което винаги са се борили - свобода.

Защото Стив не е просто създател. Той не е поредната харизматична персона. И трагедията на неговата смърт не се състои в болестта му, а в загубата на една личност с неизмерим човешки потенциал. Един мъж, притежаващ таланта  да разбира живота и да използва този свой талант да го промени към по-добро.

Сигурно днес някъде на небето Стив обяснява: "Ако искате да изживеете живота си творчески, не трябва да се обръщате твърде много назад. Нека да правим открития за утре, вместо да се тревожим какво е станало вчера."

Мартина Кръстева

Новините от деня