Сатовча влиза в Гинес с 1000 чешми

Те се градят със средства на хората, не с европари

Сатовча влиза в Гинес с 1000 чешми | StandartNews.com

Община Сатовча очаква да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес със своите вече 1000 изградени от местните хора чешми. Няма семейство в малката родопска община, което да не е направило чешма, а изградените през последните години се превръщат в места за отдих и празници, тъй като до тях има беседки, барбекюта и цветни градини, предава БНР.
Първото потвърждение от екипа на Гинес, че няма друго място с толкова чешми, вече е факт след обследване на място със снимков и видео материал. Сега на финалната права е втората процедура, която ще струва на общината около 3 хиляди паунда.
Ако този феномен бъде признат, интересът на света към Сатовча ще се засили, смята кметът на общината Арбен Мименов. Защо да не се гордеем с този факт? Всички чешми са изградени със средства и труд от самите семейства, няма кампании, няма кандидатстване, няма общински програми, казва градоначалникът Когато едно семейство реши да гради чешма, се търси естествен извор, извършва се химически анализ на водата, прави се каптаж, за да не влиза т. нар. дива вода. За всяка чешма има специален дренаж, поясни кметът.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай