Над 360 млн. инвестиции във Велико Търново

Кампанията „Моят град” на „Стандарт” влиза днес в историческата и духовна столица на България

Над 360 млн. инвестиции във Велико Търново | StandartNews.com

Ние имаме две столици: Търново - историческа и духовна, и София – правителствена“. Тези думи на Драган Цанков, изречени преди 140 години по време на Учредителното събрание, се оказват пророчески. На 15 април 2019 година Велико Търново бе официално обявено за историческата и духовна столица на България. Признанието дойде от Народното събрание навръх 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. Предложението направи Инициативен комитет. Безспорно, това е голямата гордост не само на болярския град, но и на цяла България. Търново като историческа и духовна столица ще бъде специално представено в 12 ч. днес по време на кампанията на в. „Стандарт“ „10 причини да остана в моето Велико Търново“. Историческото сърце на България е стъпка № 32 в кампанията ни „Моят град – 10 причини за гордост“. С нея вече цяла година обикаляме страната, за да дадем на хората още поне 10 причини да останат в родния си град и да работят за него. На спациална церемония ще отличим и търновците, които със своя труд и свеотдайност са повод за гордост на съгражданите си и цяла България.

10 огромни фото пана представят преобразяването на Велико Търново през последните години. Едно от тях е специално посветено на града като историческа и духовна столица на България. Ще бъде изработен и статут, който да бъде свързан с конкретни, функции, отговорности и цели. Най-важната от тях е опазването на старините и недвижимото културно наследство, обясниха за „Стандарт“ от екипа на кмета Даниел Панов.

Новият статут на града със сигурност ще даде нов тласък на туризма, който през последните години е във възход. Велико Търново е водещ български и европейски център на културния туризъм. Старопрестолният град има изключително богато културно-историческо наследство, датиращо от четири епохи и архитектурни периода. Над 1500 са единичните недвижими паметници на културата. След възстановяването на крепостта Трапезица градът има най-големият музеен комплекс на открито на Балканите. Част от него са Царевец – най-посещаваният туристически обект в България, Трапезица, църквата светиня „Св. Четиридесет мъченици“, средновековният храм „Св. св. Петър и Павел“, Цар-Шишмановата баня. Сред гордостите на града са атрактивният мултимедиен посетителски център със скулптури на български царе и първият завършен парк с миниатюри.

Над 450 събитията всяка година включва културният календар на Велико Търново. Само след броени дни - на 22 септември, когато честваме Независимостта на България, Старата столица отново ще стане център на националните чествания, а улиците ще са изпълнени с десетки хиляди хора.

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ на Царевец пък превръща града в „Българската Верона“. Крепостта оживява и благодарение на Международния фестивал за исторически възстановки „Средновековен Търновград“. Обичани от мнозина са Международният фолклорен фестивал, Международният фестивал на военните оркестри, Старопланински събор „БалканФолк“. Голям европейски престиж носи и Международният фестивал за класическа камерна музика „Арбанаси СамърМюзик“.

Ръстът на икономиката и развитието на бизнеса са другата голяма гордост на търновци. Градът става все по-желан от инвеститорите. Само през последната година са разкрити стотици нови работни места. Големите предприятия, които дават облика на леката и хранително-вкусовата индустрия, разшириха и модернизираха значително своите производствени бази. Силно развитие отбеляза и IT-секторът, като по своето развитие общността, ангажирана с високите технологии, е в топ 6 в страната.

В Южната промишлена зона е в ход изграждането на мебелен клъстър. Обновената Западна индустриална зона пък се нарежда сред най-бързо развиващите се в Северна България.

За две години във Велико Търново са вложени над 160 милиона лева български инвестиции в производства, предприятия, нови търговски обекти, както и около 200 милиона лева чуждестранни инвестиции. С около 30% е ръстът на строителните разрешения.

Завишеният инвестиционен интерес бе отчетен и от Световната банка, която работи с независими данни и проучвания. Бум на инвестициите се чака в следващите години. До 2023 г. край града ще се пресекат магистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, което е отлична предпоставка високотехнологични нови производства.

Над 17 километра улици са изцяло обновени през последните четири години. Само в Стария град са рнемонтирани 38 улици и площадни пространства, а край китните калдъръмени отсечки и новите тротоари са разположени своеобразни цветни и зелени градини. С новия си вид площад „Съединение“ и панорамните площадки за наблюдение, и разбира се – с емблематичните улички „Гурко“ и „Самоводска чаршия“, Търново стара и романтична столица в сърцето на България.

Велико Търново не жали сили и средства за младите хора. Изцяло обновени са Средно училище „Владимир Комаров“, Спортното училище и Средно училище „Георги Раковски“, детските градини „Рада Войвода“, „Ален мак“ и „Пролет“. Основни ремонти бяха извършени в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“.

Нови детски площадки радват малчуганите в редица детски градини - „Ивайло”, „Иванка Ботева”, Първи юни”, „Райна Княгиня”, „Слънце”, „Соня”, „Зравец”, Детска ясла „Мечо пух”, ОУ „Бачо Киро”. Нещо повече – няма детска градина без нова детска площадка.

Всяка година общината инвестира по около половин милион лева за текущите ремонти и подобряване на материалната база. Велико Търново става и все по-зелен и чист град, опазващ околната среда. Обновени са всички паркове. С добрата грижа „зелените дробове” на Старата столица са предпочитани и от великотърновци, и от гостите на града.

Своеобразни малки градини – зелени и цветни, красят главните улици на града и панорамните площадки на улица „Стефан Стамболов”. Всяка година се засаждат над 40 000 цветя.

Нови площадки за фитнес в кварталите

Велико Търново е град, в който спортният дух се усеща много силно. За няколко години в стадион „Ивайло” бяха инвестирани сериозни средства, а днес спортният комплекс е сред най-съвременните в България, с отлични като условия и качество футболен терен, открита и покрита лекоатлетическа писта, вътрешни спортни зали, както и осветление, възстановено след две десетилетия пауза. Създаването на условия за ученически и любителски спорт също е сред водещите приоритети на общината Отлична е материалната база в Мултифункционалната спортна зала до Средно училище „Емилиян Станев”, както и в Хандбалната зала „Сава Величков”, ремонтирана след десетилетия чакане. Възстановен бе плувният басейн „Радиото”, а в съседство бе изграден и външен басейн. Създаден бе спортен комплекс за любителски и професионален тенис. Нови фитнес площадки бяха открити в парковете и междублоковите пространства на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай