Кула - отличникът на Северозапада

Общината има потенциал да бъде туристическа дестинация

Кула - отличникът на Северозапада | StandartNews.com
  • Д-р Владимир Владимиров кара трети кметски мандат

Улисани в избори и политически чудесии сякаш забравихме малките чудеса, които всеки ден се случват около нас, в нашия град. Особено ако той е малък и далече от столицата. Появата на нова детска площадка, санирането на училището, ремонтът на библиотеката, изградените улица или тротоар, са събитие, когато се появят. Но само след някой друг месец те стават даденост, защото с всяка промяна ние свикваме да живеем все по-удобно и по-приятно. В България има кметове, които сърцато работят толкова добре за градовете си, че хората са им дали трети мандат. На тях - градоначалниците, преобразили по европейски населените места през последните 10 години, е посветена новата ни кампания "Моят град - 10 години за хората". В нея "Стандарт" ще ви покаже и разкаже как в последното десетилетие дългогодишните кметове промениха градовете си и ги превърнаха в истински повод за гордост на цяла България.

 

  • Общината има потенциал да бъде туристическа дестинация

Малката община Кула, разположена в най-северозападния край на България, е пример през последното десетилетие как и този най-беден регион на Европейския съюз може да се развива. Проблемите на Северозападна България не са чужди и на Кула. Общината е една от тези с тежък демографски проблем, прогресивно намаляващо население, особено хората в трудоспособна възраст, засилена миграция извън общината и държавата на младежи и млади семейства с деца, поради което драстично пада броят на децата и учениците.През 2010 г. община Кула загуби своята болница, която обслужваше и съседните общини Бойница, Грамада и Макреш. Този факт се отрази изключително неблагоприятно на демографския статус на общината.Избраният през 2011 г. за кмет д-р Владимир Владимиров и неговият екип насочват усилията си към осигуряване на по-добър живот на гражданите и устойчиво развитие. Кметският екип работи за повишаване на приходите на общиината, оптимизация на разходите и създаване на условия за привличане на инвеститори.Правят се ремонти на общински пътища и улици в населените места, на канали, водопроводи и др.Заедно с това се реализират и много проекти за подобряване на живота на гражданите - осигуряване на условия за спорт, туризъм, добро образование чрез задържане на педагогическите специалисти в общината, подобряване на социалните и здравни услуги.  Същевременно каращият трети кметски мандат д-р Владимиров завежда и филиала за спешна медицинска помощ в Кула.

Бъдещето е в туризма

Въпреки наличието на социално-икономически предизвикателства и известни бариери, община Кула разполага с потенциал за развитие на туризъм. С площ от 300 кв. км. и население 3985 жители, общината е връзка между Дунавската равнина и Западна Стара планина.Налице са добри условия: наличие на културно-исторически забележителности - късноантичната римска крепост Кастра Мартис и музейна сбирка, етнографска къща, къща-музей на художника от Кула проф. Александър Поплилов, храм "Св. Петър и Павел" с уникални икони и стенописи на майстори от Дебърската школа, природни забележителности - защитен природен обект Връшка чука, находище на рядък ендемит - Български ерантис и др. Културният календар на общината е богат със събития - празници, фолклорни фестивали, международен пленер на художници, кулинарни конкурси, изложби и др.На територията на община Кула има и пет изкуствени водоема, сред които най-големият за община Видин - язовир Кула, както и язовир Полетковци, язовир Големаново, язовир Извор махала. Част от водоемите са зарибени и привличат любители на риболова, предимно от околностите.

  • ОБНОВЕНИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

Местната власт се стреми да обезпечи потребностите на най-малките жители ни община Кула от игри и забавления, като ремонтира съществуващите и строи нови детски площадки в града и селата на общината.Обновяват се и се оборудват с нови съоръжения за игра детските кътове. Люлките, пързалките и другите съоръжения са нови, атрактивни и красиви и освежават детските площадки, които са прекрасни и предпочитани места за отдих и игри. Съоръженията са съобразени с всички изисквания за безопасност и сигурност, монтират се от лицензирана фирма. Заедно с тях са поставени нови, цветни и красиви пейки и кошчета за смет, за да могат и родителите и придружителите на децата да се отморят и да не се замърсяват площадките.

  • АВТОСТАНЦИЯ КУЛА

На мястото на старата нелицеприятна автоспирка в центъра на град Кула е построена нова кокетна сграда, в която се помещават уютна чакалня, склад и две модерни тоалетни, пригодени и за хора с увреждания. Отоплена и климатизирана, чакалнята предлага добри условия на чакащите транспорт пътници.

  • НОВИЯТ ГРОБИЩЕН ПАРК В КУЛА

Новият гробищен парк в гр. Кула е построен върху площ от 10701 кв.м., бивша общинска мера през 2020 г. Състои се от сграда за тъжни ритуали с камбанария, параклис, алеи, ограда и паркинг. На 31 октомври 2021 г. е осветен от НВ Пр. Видински митрополит Даниил храмът "Възкресение Лазарово" в гробищния парк , с което ползването му по предназначение е официално открито.

  • РЕМОНТИРАНА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА

Общинската сграда в централната част на град Кула, в която се помещават местните структури на Агенция по заетостта, Дирекция Социално подпомагане, Общинско предприятия БКС - Кула, общинска служба "Земеделие", офиси на банки, кабелни оператори и социални услуги, е ремонтирана и санирана по проект на Община Кула. Целта на проекта е осигуряване на енергийна ефективност и подобрен комфорт за обитателите на сградата, както и подобряване на достъпа на жителите на община Кула до редица обществени услуги.

  • СПОРТНИЯТ КОМПЛЕКС

На 15 юни 2015 г. бе открит нов спортен комплекс в град Кула, построен с финансиране от Община Кула,  предлагащ прохлада и летни забавления на граждани и гости.На разположение на посетителите е просторен басейн с обособена част и за най-малките, тенис-корт и фитнес зала за желаещите да поддържат спортната си форма. Залата е модерно оборудвана, с душове и санитарни възли.В непосредствена близост до плувния басейн има плажно заведение, което предлага кафе, закуски и студени напитки. За почитателите на летния релакс има удобни шезлонги и чадъри, живописно разположени около басейна. Оформена  е и детска площадка с люлки и пясъчник.Веднъж месечно Община Кула организира Ден на отворените врати в спортния комплекс, когато ползването на всички съоръжения е безплатно.

  • Новият туристически дом

Бившата административна сграда е ремонтирана по проект на Община Кула с европейско финансиране за туристически цели, с места за отдих и развлечение.Сградата е двуетажна, на първия етаж има две модерни изложбени зали за временни и постоянни експозиции, с обособени помещения за реставратор, художник и складово помещение за експонатите. В едната от залите е уредена богата етнографска сбирка с предмети на бита и национални костюми от кулския край. В другата зала се помещава  част от градската картинна галерия с картини от местни и чуждестранни художници. Вторият етаж е оформен като туристическа спалня с 22 места за настаняване, просторна всекидневна и санитарни възли. Помещенията са светли и уютни, предлагат много добри условия за отдих на посетителите. Сградата е свежа и красива, с прилежащи  зелени площи и цветя.

  • ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ

В Защитеното жилище са настанени 8 младежи. Условията са много добри, сградата е просторна, санирана и благоустроена, разполага с хубав озеленен двор и добре оборудван кухненски блок.  Построяването на третото по ред защитено жилище за хора с умствена изостаналост в град Кула е резултат от деинституционализацията на грижата за хора с увреждания. Община Кула кандидатства с проектно предложения за изграждане на  защитено жилище за осем младежи от бившата СИ. Бе определен терен - частна общинска собственост за строежа на сградата и прилежащата инфраструктура. През 2015 г. обектът бе завършен. Защитените жилища, които предлагат среда, близка до семейната са добра алтернатива за лицата с увреждания и предлагат възможности за подобряване благосъстоянието и интегрирането на хората с увреждания и социалното им включване.Грижата за хората с увреждания е един от приоритетите в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Кула и сериозен ангажимент на местната власт.

  • ЕТНОГРАФСКА КЪЩА С ЕКСПОЗИЦИЯ

Началото на етнографската експозиция, изложена в тази етнографска къща, е поставено през 2010 г., когато по инициатива на Емил Дичев, филолог, етнограф и общественик започва събирането на експонати от дарители от цялата община. От 87 души са събрани около 700 предмета от стария градски и селски кулски бит, включително национални костюми от региона.Първата част от експозицията е свързана с градския кулски бит - изложени са битови предмети, използвани от нашите предци през 19 век - характерни детайли от вътрешния интериор на градската къща, тъкани, предмети и др.Експозицията включва съдове и покъщнина в огнищено помещение на стара кулска къща - оджак и домашно тъкачество и облекло. Представена е колекция от напоясни хурки, чекръци, кошници, съдове за вода и др. В частта "плевня" или "кош" са изложени оръдия на труда и занаятчийски предмети. Най-старият предмет в експозицията е ръчна мелница за жито - хромел, която е от края на 17 век.Етнографската къща е резултат от спечелен и реализиран проект на Община Кула съвместно със сръбската община Болевац по програмата за трансгранично сътрудничество с Република Сърбия. За целта е закупена от общината стара градска къща с уникална архитектура, подходяща за музей, която  е преустроена, за да отговаря на всички изисквания. В изложбата са събрани предмети с културно-историческа стойност от Кулския край, чрез които посетителите могат  да опознаят и заобичат богатото минало на Кулския край.Къщата е историческа и културна ценност, принадлежала е на Кънчо Костов Йончов, един от някогашните кметове на град Кула, интересна и автентична е, с характерните за стария градски бит отделения.

  • ОБНОВЕНАТА МУЗЕЙНА СБИРКА

В ремонтираната сграда на градския музей в Кула е подредена обновената музейна  сбирка от предмети и артефакти, открити при разкопките на късно античната римска крепост Кастра  Мартис, която е национален паметник на културата.  През 2016 г. бе извършен основен ремонт на сградата на музея с поставяне на топлоизолация, облицоване с каменни плочи, поставяне на нова алуминиева дограма, осигуряване на достъпна среда. Бяха ремонтирани и всички вътрешни помещения - изложбена зала, занаятчийско ателие, помещения за уредник, охрана, склад и др. Така сградата на градския музей в Кула бе приведена във вид, позволяващ подновяването на експозицията. Първоначалната музейна сбирка е открита още през далечната 1981 г. с експонати, открити при разкопките на кастела през 70-те години. Представени са глинени съдове, мраморни колони, бронзови статуетки, сечива - земеделски, каменоделски и др., върхове на стрели и копия, глинени лампи и различни по форма съдове, бронзови фибули и монети, които разказват за бита на древните обитатели и за бурните събития, които е преживяла крепостта, играла важна роля в отбраната на тези земи през 4 - 6 век.

  • САНИРАНИЯТ ЖИЛИЩЕН БЛОК "45 АПАРТАМЕНТА"

Жилищният блок е саниран през 2016 г. в изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С реновирането на сградата се допринесе за по-висока степен на енергийна ефективност и намаляване разходите за енергия. Осигурени са условия за жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие. Изпълнени са топлоизолация на стени, подмяна на дограма, хидро и топлоизолация на покрива и много други строителни дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай