Ученици ще направят паметника на Дядо Добри

Ученици ще направят паметника на Дядо Добри | StandartNews.com

По инициатива на " Сдружение Азбукари" започна кампания за изграждане на монумент "Дядо Добри –първият паметник на Доброто в България".
Светецът от Байлово, както хората наричаха един от най-големите дарители на църквата, издъхна
на 13 февруари тази година. В студ и жега Добре Димитров Добрев събираше просия, която даряваше до последната стотинка.
Идеята монументът в негова чест да бъде поставен в центъра на София, за да се види, че доброто съществува, а паметникът да бъде изграден от деца.
За започналата кампания пред "Стандарт" разказа журналистката Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари".

 

- Госпожо Кирилова, как възникна идеята за паметник на Дядо Добри, човек, който беше толкова чужд на всякаква суета ?
- Инициативата се роди сред група съмишленици, които сме повлияни от добродетелите на Дядо Добри, от жестовете, които правеше приживе
за църкви и манастири. Със своите чисто духовни действия той пробуждаше българското общество и
ни показваше, че добродетелите са навсякъде. Всеки един от нас може да ги изяви чрез своето милосърдие и смирение. Идеята за паметника тръгна от едно общуване между "Сдружение Азбукари" и журналиста Борислав Радославов, автор на биографичната книга "Дядо Добри - Светецът от Байлово". Съвместно успяваме да разказваме на българите кой е бил този човек, когато мнозина са виждали около храм-паметника "Александър Невски". Няма как хората да са останали безразлични към неговото присъствие, защото той колкото и да беше изолиран от обществената суета, така и много ярко блестеше пред самия храм. Начинът, по който той събираше пари от миряните, някак си излъчваше светлина.
За да може дълго време да остане жив този образ и да продължи да съществува и в бъдеще, е добре да издигнем този монумент. Идеята е това да бъде първият паметник на доброто в България, чийто символ е Дядо Добри.
- Чие дело ще бъде бъдещият монумент ?
- На скулптори от училището по каменнообработване в село Кунино, където вече сме провели разговори. Това училище е единствено на Балканите и за най-голяма радост се намира в България. Деца, които учат в него,
имат желание да се включат в създаването на този паметник на доброто. Проектът ще бъде изцяло техен.
- Съгласувахте ли идеята си със Столична община?
- Предстои в момента съгласуване с всички институции. Вече сме подали заявление до Столична община, ще минем всички предвидени процедури.
- Къде, според вас, е най-добре да бъде поставен този паметник?
- Този въпрос ни го задават вече много хора, които подкрепят кампанията. За нас най-подходящото място е до храм-паметника "Александър Невски", където малко или много хората бяха свикнали да виждат Дядо Добри, там беше неговият духовен пристан.
- Какво може да даде на съвременниците ни Дядо Добри ?
- Имаме нужда от неговия мъдър поглед, който ни
насърчаваше и ни помагаше. Сигурна съм, че всички хора, които са имали възможност да се допрат до него, са останали наистина много духовно обогатени.
- Какво включва благотворителната ви кампания?
- В центъра на цялата кампания ще бъдат децата - техният творчески потенциал, връзката със семейното възпитание. Докъде са стигнали децата във възприемането на доброто като представа за един много по-благочестив живот, такъв, какъвто ни представяше самият Дядо Добри.
Предстои да организираме конкурс за рисунка с участието на ученици от цялата страна под надслов "Какво значи да си добър днес". По този начин ще се опитаме да събудим мисълта и философското търсене на доброто през детските очи.
- Какво ще промени в нашето общество появата на този паметник на доброто ?
- Това е кауза, която ще сроди и ще обедини българското общество. Ще помогнем всеки един от нас да се замисли защо трябва да бъдем добри.
Мнозина хора напускат държавата ни, случват се събития, които понякога разочароват обществото и стремежът ни е съвсем чистосърдечно и с голяма любов да накараме хората да се обединяват и да намират всеобщ смисъл за утрешния ден. Искаме да преборим агресията,
да помогнем на българите да потиснат озлоблението и да повярват, че има и добри неща на този свят. Дядо Добри беше една свещичка на духовното измерение на България, защото самата ни държава е изпълнена с много духовност и ние си имаме мисия. Тя загасна в един период, в който е писано и е казвано, че един ден България ще тръгне по един нов път. Мисля, че вече сме навлезли в 2018 година по този път. И може би свещичката на Дядо Добри горя, за да направи този мост между неговото земно присъствие тук и по-доброто бъдеще, което ни очаква.
Светецът от Байлово беше събирателен образ на много неща. На православната вяра, на смелостта да говорим истината, да вярваме и да изразяваме себе си. Съумеем ли да запалим българите за тази кауза, може би ще покажем на обществото ни, че Дядо Добри може да бъде сплавта, която ще обедини всички нас.
- Ще търсите ли съмишленици и сред българите зад граница?
- Кампанията има наднационален характер, затова търсим подкрепата и на българите зад граница. Вече получаваме съпричастност от тяхна страна. Направихме дарителска сметка, по която постъпват дарения. Има и страничка в социалната мрежа, посветена на тази кампания. Казва се "Монумент Дядо Добри - първият Паметник на Доброто в България". Там всекидневно публикуваме части от книгата на Борислав Радославов "Дядо Добри - Светецът от Байлово", за да може тя да стане по-достъпна за хората, които нямат възможност да си я купят.
- Как близките на Дядо Добри гледат на идеята за негов паметник ?
- Борислав Радославов много добре познава най-близките хора на Дядо Добри. Има подкрепа и от неговата спътница в живота- Цонка Панталеева, която е била нещо като негов ковчежник. Дядо Добри й се е доверил с ясното съзнание, че тази жена е чиста и благородна и няма да посегне на нито една стотинка от събраните от него пари. Цонка се вълнува живо от това как върви кампанията.
В социалната мрежа вече има една много голяма група симпатизанти на Дядо Добри. Става въпрос за хиляди души, които също имат голям принос за популяризирането на тази кауза.
- Някои хора може да упрекнат "Сдружение Азбукари", че търсите популярност чрез тази кампания. Какво ще им отговорите?
- Работим безвъзмездно. Вече сме 15-16 човека, които не търсят популярност. Искаме много тихичко да изпълним ангажимента, който сме поели като задача. Да покажем, че можем, досущ като делото на добрия старец от Байлово, да работим като него, макар и в по-съвременен вариант. За нас Дядо Добри е събирателен образ на добротата.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Желаещите да дарят за инициативата на "Сдружение Азбукари" могат да го направят на интернет платформата Helpkarma или чрез превод по банковата им сметка:

BG38FINV91501017186935

Първа Инвестиционна Банка

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като "Сдружение Азбукари" вече откри банкова сметка - BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово", с автор Борислав Радославов, чрез сайта на „Сдружение Азбукари"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай