Светът се отваря за вина от български сортове

Светът се отваря за вина от български сортове | StandartNews.com

Цветелина Николова е управляващ директор на винарските изби Катаржина Естейт, Белица Уайнъри, Кончерто Уайнъри, както и на „Платинум Брандс" - дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки. Има бакалавърска степен по политология на френски език и придобита магистърска степен по МИО от УНСС. Завършила е престижния международен институт OIV (International Organization of Vine and Wine) с две международни дипломи: „Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство" от университета СупАгро (Монпелие, Франция) и „Магистър на науките по винен мениджмънт" от OIV. Цветелина Николова бе обявена за „МЛАД МЕНИДЖЪР" на 2012 г. Тя е сред десетте финалиста на престижния национален конкурс „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА" през 2015, 2016 и 2017 г.

- Госпожо Николова, с какво ще се похвалите на празника на винарите и лозарите?
- На 14 февруари ще зарежем подобаващо, ще дадем старт на новата 2018 г. Годината започна добре, защото имаме умерен дъжд, малко слънце и нямаше минусови температури. Така че очакваме добра реколта.

- Какви новини да очакваме от избата? Нови вина, нови проекти?
- Напролет ще пуснем ново бяло вино от сорта совиньон блан. За месец август планираме нова серия червено био вино.

- Каква бе изминалата година за "Катаржина Естейт"?
- Бих я определила като много успешна. Имаме 10% ръст на продажбите, завоювахме нови пазари. Реколта 2017 беше много добра. Заради климатичните условия количеството е по-малко, но за сметка на това качеството е отлично. Доволни сме от резултатите за 2017-а, очакваме 2018-а да е още по-добра година. През 2017 г. имаме общо 38 медала от най-престижните световни винени конкурси, от които 4 двойни златни медала, а две от нашите вина бяха определени за най-добро българско вино.

- Какви са новите вина, които предлагате на пазара?
- Пуснахме чисто сортов "Мавруд", който много бързо се наложи на пазара, а от белите – Хирондел /Hirondelle, совиньон блан) и Пивер /Pivert, шардоне/.

- Какви вина от вашите изби ще препоръчате на ценителите за празника?
- Препоръчвам чисто сортовия "Мавруд" - едно невероятно вино от български сорт. Също така Contemplations"- Merlot & Malbec, който като съотношение цена/качество е много добро вино. Освен това нека дегустират и вината от новата ни серия "Шевал" /Cheval/, които пуснахме миналата година. "Шевал" е серия, която се наложи изключително успешно на пазара. Това е рекорд за "Катаржина" за толкова бързо и добре наложено вино. Очакваме през 2018 г. също много добри червени вина от реколта 2017, белите и розета вече са на пазара, които също ще изненадат нашите почитатели с отличното си качество.

- Какви са предпочитанията на българина към виното и промениха ли се през годините?
- Да, предпочитанията се променят постоянно. България следва световните тенденции. В момента предпочитанията са повече към чисто сортови вина. Също така към вина с по-малко изразен дъб, по-предпочитани са плодови вина, по-естествени аромати, не толкова отлежали. Последните тенденции са именно такива. Както и към вина с по-нисък алкохолен градус, по-леки за пиене, в които се усеща натуралният вкус на гроздето.

- Пазарът у нас е конкурентен. Произвеждат се и се предлагат много качествени вина. Как може да накараш потребителя да купи точно твоето вино? Каква е тайната на успешния маркетинг?
- Много са нещата, които водят до успех. Изключително важно е виното да е с добро съотношение между цена и качество. Изключително важно е то да изглежда добре, т.е. бутилката и етикетът да бъдат добре оформени. От голямо значение е и начинът, по който виното се презентира пред потребителите и каква е аудиторията, която искаме да спечелим. Стараем се винаги да сме различни и иновативни в подхода към клиентите ни. Затова създадохме нашата онлайн платформа, която се казва WINEBOOKING. Идеята на WINEBOOKING е да съберем няколко неща в едно. Освен, че е онлайн магазин, искаме да създадем общество, в което, след регистрация, желаещият ще получи специално отношение във всяка една посока - ще предлагаме възможност за подаръци в специални кутии, ще доставяме вино на място, в блога ще срещаме клиентите с топ световни сомелиери, които ще дават насоки какви вина с коя храна се комбинират и още много други предимства. Нашата идея е да популяризираме културата за пиене на вино и да подпомогнем хората в техния избор. Факт е, че заставайки пред рафта в магазина, дилемата какво да изберат, е много сериозна.

- От години българските вина търсят пробив на чужди пазари. В кои държави потребителите разпознават и търсят нашите вина?
- България е известна с вината си в Полша, Русия, Чехия. В тези държави се внасят изключително евтини вина, особено в Русия. Затова за нас е много важно да позиционираме българските вина на нови пазари, като например САЩ, Китай, Япония. Също така да си върнем позициите на старите и забравени вече пазари като Англия, Германия. В Скандинавските страни е по-различно, защото там е монопол и е трудно да пробиеш.

- Имат ли шанс вината, произведени от традиционни български сортове, да намерят пазар зад граница?
- Да, определено. В момента това е много модерно, много актуални са традиционните български сортове. Чужденците, които идват в България, първо търсят местни сортове. И аз смятам, че през следващите години това ще бъде най-големият хит и за експорт, ще се изнасят много по-лесно традиционни сортове, отколкото каквито и да било други.

- Какви сортове ще бъдат най-успешни сред българските?
- От червените - мавруд и рубин основно.

- Не е често срещано дама да управлява такъв голям холдинг, при това в бранш, където мъжете традиционно доминират. Какви качества са нужни, за да се наложи една дама мениджър във винения бранш?
- Не трябва да делим управляващите на мъже и жени. Да, сферата, в която съм аз, е управлявана основно от мъже. Но смятам, че жените са много по-отговорни, коректни, постоянни, точни.

- Смятате ли, че за да бъде една жена успешна в този бранш, трябва да има и специално образование?
- Това е сигурно. Един човек, за да бъде успешен, то той трябва да се обучава всеки ден, независимо на колко години е. На мен лично ми даде много последното образование, което придобих в OIV (International Organization of Vine and Wine). Научих много, видях как са изградени най-големите световни винени брандове, видях, че "Катаржина" може да бъде сред водещите световни изби и в момента вървим по този път. Справяме се успешно и смятаме, че чрез "Катаржина" можем да покажем на света, че българското вино наистина е променено, че в този бранш са инвестирани не малко пари през последните 10-15 години. Имаме много добри специалисти - технолози и енолози, които пътуват по света, за да следят новостите, предпочитанията на клиентите, вкусовете. Изучаваме много добре пазарите, на които искаме да стъпим. За нас основното е качеството на виното и ние постоянно се информираме за световните тенденции, като участваме във винени конкурси. Защото много добре знаем, че качването към върха е лесно, но задържането там е много трудно.

- Какво ще пожелаете на Вашите колеги от винения бранш?
- Да бъдат по-смели, да вярват, че в България произвеждаме висококачествени вина. Да бъдат постоянни в качеството, защото това е изключително важно. И да бъдат по-активни в търсенето на нови световни пазари.

* * * *

"Катаржина Естейт" взе участие в официалното откриване на Българското председателство на Европейския Съюз в Берлин /на втората снимка/. На няколко метра от Бранденбургската врата, в сградата на Комерцбанк АГ, беше организиран тържествен концерт с участието на две талантливи българки, които живеят в Германия – Йоанна Каменарска, концерт-майстор на Хамбургската филхармония ( цигулка) и Ирина Георгиева (пиано). Вината на "Катаржина Естейт" бяха дегустирани от посланици, дипломати, политици и представители на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай