Стимул за бизнеса, за да инвестира парите на депозит

Държавата може да даде сигурност чрез публично-частни партньорства и с възможност за изкупуване на дела й от частника, казва доц. д-р Григорий Вазов

Стимул за бизнеса, за да  инвестира парите на депозит | StandartNews.com

* Под натиск се вземат популистки решения за харчене на пари, но те не са ефективни

* Държавата може да даде сигурност чрез публично-частни партньорства и с възможност за изкупуване на дела й от частника, казва доц. д-р Григорий Вазов,  ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, член на Фискалния съвет на България.

- Доц. Вазов, как ще се развие кризата, в която вече сме нагазили? Щ е следва ли вълните на пандемията от коронавирус и каква ще е нейната форма – V, L, U, W?

Който каже, че може да си представи тази криза, просто иска да бъде интересен в икономическото пространство. Тъй като тази криза ще е функция не на икономическите процеси в световен мащаб, а на развитието на ковидкризата, която определя много икономически параметри в момента. В Европейския съюз имаме рекорден спад на БВП. Това категорично ще се отрази и на българската икономика. Успокояващото на този етап е, че дори за шестмесечието от планирани около 3 млрд. излишък, все още имаме около 1,34 млрд. лева. Впрочем ние сме единствената или една от малкото държави в ЕС, която приключва шестмесечието с бюджетен излишък – не са 3 милиарда, но все пак е излишък. Освен това имаме възможност за 10 млрд. дълг, които са гласувани от парламента, имаме и 10 млрд. фискален резерв. За нашата икономика това са достатъчно сериозни икономически буфери, които могат да ни дадат известно спокойствие. Тежко ще стане, ако се наложи да актуализираме бюджета още веднъж.

А ще се наложи ли?

Не ми се иска, надявам се да няма актуализация. Защото това означава, че ще увеличим бюджетния дефицит и ще се приближим до някоя от границите на ERM II. Ще се увеличи съотношението дълг към БВП. Ще имаме някои посериозни промени в макропараметрите на бюджета.

Да се надяваме, че „мазнинката“ ще стигне за подълго време...

С последните решения на правителството „мазнинката“ вече я няма. Тя се стопи с тези милиард и нещо, които за 6 месеца имахме като бюджетен излишък. Оттук нататък са нужни сериозни хора с опит, които да правят онези икономически действия, които ще бъдат найдобре за държавата. Има теория, че ако се увеличат доходите, ще се стимулира и потреблението. Аз съм консервативен икономист и никога не съм бил привърженик на тази формула - първо да похарчим парите, пък после да видим какво ще стане. Найдоброто решение за правителството в момента е стимулира инвестиции с висок коефициент на възвращаемост, за да поемем всички рискове от коронавируса.

Последният пакет от мерки на правителството не беше ли точно това – раздаване на пари за харчене, за да се стимулира потреблението?

Трябваше да се отговори с популизъм на общия популизъм и на улицата, и в политическите изказвания. Улицата иска да харчим, социалистите искат да харчим, синдикатите искат да харчим – ето, ние харчим.

Но това не е решение и няма да доведе до нищо, защото най-голяма част от ресурса, който бъде излят за потребление, няма да влезе в оборота, а ще бъде спестен под формата на различни видове депозити. Въпросът е как тези 60 млрд. лева депозити в банките заедно с това, което може да направи правителството, да бъдат вкарани в инвестиции с голям коефициент на възвращаемост.

Аз не говоря за депозитите от 5-10 -20 000 лева, а за един сериозен процент на депозити, които са от милион нагоре. Тези депозити са формирани от продажби на активи. Тези, които са създали активи и са ги продали – това е средният бизнес обикновено – за тях трябва да се намери формула, така че те да бъдат стимулирани отново да рискуват и да инвестират парите от банките. Да, в условията на натиск и от страна на ковидкризата, и на улицата, е възможно да бъдат вземани и грешни решения. Но тези, които в момента управляват, не трябва да губят ума си.

За да се престраши бизнесът да инвестира – той се нуждае от сигурност. Но положението е много несигурно, изправени сме пред възможността да ни сполети и политическа криза заедно с икономическата и здравната.

Тя ще ни сполети. Тази политическа криза е неизбежна, дори и при редовни избори. Ако в бъдещия парламент влязат шест или повече партии, както се очертава, трудно може да бъде сформирано правителство. Т.е. ние ще влезем в една спирала на политическа криза, може би. Не съм силен в политиката, но всички анализи, които чета и слушам, показват това. Ключът е простичък – до края на годината парламентът да вземе много важни законови решения, с които да даде сигурност на тези, които ще инвестират в икономиката, подкрепени от държавата. Това може да стане чрез кооперирани инвестиции – различни форми на публичночастно партньорство, така че частният инвеститор да е сигурен, че дори и да е неудачна инвестицията, ще бъде компенсиран от държавата. Може да има много решения, важното е да се вземат. Като изключим бившия министър на финансите, чиято цел бе да прави консервативен бюджет, ние нямаме в правителството експерти, които да разбират от инвестиционно финансиране, т.е. да стимулират инвестиционната активност на средния бизнес, което е начинът за решаване на проблема.

Новият министър на икономиката постави точно инвестициите като приоритет.

Защото разбира от икономика. Важно е да бъдат взети политическите решения.

Държавата трябва да създаде доверие у инвеститора, който да извади свободния ресурс от банките и да го постави в инвестиционна позиция. Държавата може да инвестира в кооперирани инвестиции. Т.е. ако частният инвеститор иска да направи определено вложение, държавата да поеме една част от него. Имаше такова законодателство преди 2000 г., което даваше възможност за изкупуване на държавния дял от страна на частника, след като той се почувства уверен, че може да я управлява или инвестицията се окаже ефективна. Могат да се намерят формулите това да бъде направено така, че да не бъде определено като държавна помощ, която Еврокомисията не позволява. Трябва да е ефективно и за държавата, и бизнеса.

Това може ли да се случи, ако се окаже, че предстои смяна на правителство или по-драстични промени под натиска на улицата?

Не може да се случи. Трябва да имаме сериозно мислещ парламент, сериозна бюджетна комисия, сериозна икономическа комисия, за да бъдат прокарани всички тези решения. И да имаме някаква форма на контрол на правителството. Защото в противен случай ще започне едно голямо харчене на пари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай