Роберт Щерер: САЩ разрушават реда в международната търговия

ЕС ще загуби заради Брекзит, но щетите за кралството ще са по-големи

Роберт Щерер: САЩ разрушават реда в международната търговия | StandartNews.com

Роберт Щерер е научен директор и старши икономист на авторитетния Виенски институт за международни икономически изследвания (WIIW). В разговор с Бойчо Дамянов той коментира най-горещите въпроси, касаещи отношенията на ЕС със САЩ и Русия, последствията от Брекзит, както и международната ситуация като цяло.

САЩ разрушават изградената в продължение на последните 70 години система на международна търговия

Европейските санкции срещу Русия и търговската война между САЩ и ЕС

- Как виждате бъдещето развитие на санкциите срещу Русия и на многостранните търговско-политически съглашения?

- Бих искал да започна най-напред с взаимоотношенията ЕС – САЩ, тъй като те са в основата на санкциите на ЕС срещу Русия. И по-рано, още по времето на Клинтън и Обама имаше противоречия между ЕС и САЩ. Да си спомним трудните преговори по неосъщественото TTIP. Но днес след идването на Тръмп по инициатива на САЩ нещата са много по-сериозни. Въобще днес САЩ са много по-користни към всички свои търговски партньори в света, не само към ЕС.

Мисля, че загубите от въведените мита върху вноса на стомана, алуминий и леки коли от ЕС няма да са особено големи и ще могат да се преглътнат от европейските фирми. По различни оценки европейският износ за САЩ ще спадне с около 7-10%, по оценките на нашия институт може дори и по-малко. Най-силно уязвима е Германия, другите европейски страни – по-малко. Австрия е сред страните, които най-много ще пострадат заради кооперираните производства по линия на германската автомобилна промишленост.

Считам, че най-големите поражения ще бъдат нанесени не толкова в икономическата област, колкото в това, че със своята нова политика САЩ разрушават цялата система на международната търговия, която беше изградена в продължение на последните 70 години. Те просто я унищожават и това е най-страшното. Те унищожават всички многостранни съглашения, на първо място Международната търговска организация (WTO) , престанаха да зачитат и всякакви други двустранни съглашения.

Това поведение на САЩ отваря вратите и на други страни, като Китай, също да престанат да се придържат към установените международни правила и да започнат да налагат свои правила. И това в най-скоро време би означавало край на установената в рамките на WTO международна система за търговия. Ето това е най-страшното.

Реакцията на ЕС към САЩ беше много мека и успокоителна, но мисля, че в най-скоро време ще стане много по-рязка.

- Какво би могъл да предприеме ЕС ?

- Беше отправена заплаха, че ще бъдат предприети ответни мерки и ще бъдат наложени мита върху вноса на редица американски стоки. При това списъкът беше подбран много селективно, така че да засегне интересите на производители от тези райони на САЩ, където е най-голямото число избиратели на Тръмп. За сега това е само заявление, но ако САЩ продължават да упорстват и да не отстъпват, ЕС може наистина да ги осъществи. Засега мисля, че трябва да запазим спокойствие и да не се поддаваме на емоции.

Друга стратегия на ЕС би могла да бъде доброволното намаляване на количеството на изнасяните в САЩ автомобили, което ще зарадва Тръмп. То ще предизвика повишаване на цените на европейските коли в САЩ, тъй като те ще станат дефицит заради по-малките количества. Печалбата ще остане в ЕС и това частично ще компенсира намаляването на количеството на износа.

Такава стратегия приложи Япония през 70-те години и тя се оказа доста успешна. По този начин могат да бъдат избегнати ненужни конфликти и да се удължи или спаси съществуването на многостранната система на световна търговия. Тя така или иначе се разпада през последните 20 години след срещата в Доха. Но ЕС трябва да направи всичко възможно и да се опита съвместно с Китай да не допуска окончателното ѝ разрушаване. Китай е мощна световна търговска сила и с него също трябва да се съобразяваме.

- Санкциите не са ли част от разрушителните тенденции в световната търговска система?
- Това е много неблагодатна тема! Основната аргументация на ЕС за въвеждането и съществуването на санкции срещу Русия е т. н. "руска заплаха" и "руска агресивност" и че Русия трябва да бъде укротявана. САЩ добавиха към това и обвиненията за т.н. "руска намеса в президентските избори". Дали всичко това е вярно или не – може да се спори. Но не може да се оспори, че последиците за ЕС от санкционната политика срещу Русия бяха и продължават да са доста отрицателни. Не бих могъл да преценя доколко тази политика на ЕС вече е повлияла или ще повлияе на външната политика на Русия. За да бъдат изпълнени Минските договорености са нужни също и действия от страна на Киев, тъй че въпросът е до голяма степен нееднозначен.

В нашия институт има различни гледни точки, дори ние нямаме единно мнение по санкциите и по украинския въпрос.

- Какво трябва да се случи, за да бъдат прекратени санкциите?
- Според мен това може да стане, след като обстановката в Украйна се успокои, след като бъдат прекратени военните действия в източната част на страната.

- А Крим?

- Крим в случая не играе роля. Горещата фаза на изток трябва да утихне, това ще бъде поводът за отменяне на санкциите. Силно се надяваме, че резултатът от президентските избори ще помогне да се намери такова решение.

В самия ЕС позициите също са различни. Има кръгове, които желаят да развиват по-активни икономически и политически отношения с Русия, други напротив – с всички средства препятстват този процес. Според мен това е контрапродуктивно за ЕС, защото стимулира Русия да развива сътрудничеството с Китай в ущърб на развитие на сътрудничеството с ЕС.

- Как бихте оценили развитието на нещата около "Северен поток-2"?

- Русия и днес е най-големият доставчик на енергоносители за ЕС, което означава, че зависимостта е взаимна. "Северен поток-2" е изгоден за Германия и за страните около Германия. Но засега не е решен въпросът за обезпечаването с газ на южното направление, на страните от Югоизточна Европа, където е и България. Разглеждам изграждането на това направление като възможност за диверсификация на маршрутите за получаване на руския газ в ЕС, за да се избегне зависимостта от един-единствен тръбопровод или от една-единствена транзитна страна, в случая Украйна. Поне да се избегне тази зависимост, ако на дадения етап не е възможно да се диверсифицират доставчиците.

- Как оценявате състоялата се неотдавна в Мюнхен конференция по сигурността?
- Тя ясно показа съществуващия днес разкол между ЕС и САЩ. Това пролича от изказванията на германския канцлер Ангела Меркел и на американския вицепрезидент Майк Пенс. Очевидно беше също така и напрежението между Китай и САЩ. Всичко това показва, че днес между големите сили в света няма консенсус какъв трябва да бъде световният ред и че се намираме в преломен стадий. Относителното тегло и ръстът на Китай се увеличават, в същото време САЩ сами и по своя инициатива свиват своето участие и присъствие в световните дела.

Но за съжаление ЕС няма собствена стратегия и позиция как да се държи в тази нова обстановка. Това би могло да стане, ако Германия се профилира като лидер на ЕС, но такова намерение у нея за сега отсъства. Страните от ЕС засега нямат обща позиция по това как ще я карат занапред в днешния нов свят. Франция трябва по-тясно да сътрудничи с ФРГ, ако искаме да има отскок. Но тя засега се е оплела в свои вътрешни проблеми.

- Как бихте коментирали Брекзит?
- ЕС, в това число и Австрия, ще загубят един от най-големите пазари, какъвто се явява Великобритания. Но още по-голяма ще е загубата за самата Великобритания, която ще се лиши от целия европейски пазар в този вид, в който той съществуваше за нея досега. За британците загубите ще бъдат много по-тежки, отколкото за останалата част от ЕС. Имайте предвид, че 50% от британския износ отива в ЕС, а само 5-6% от износа на страните от ЕС отива във Великобритания. Мисля, че Австрия и някои други страни от ЕС даже ще спечелят, защото много чужди и британски инвеститори ще се преместят от Лондон във Виена, Брюксел, Франкфурт или Париж, за да останат на територията на ЕС и да имат пряк достъп до вътрешния европейски пазар.

Това беше решение против интересите на мнозинството от населението, то успя благодарение на популистките и пропагандистките трикове в навечерието на референдума. Жалко, че Великобритания излиза от ЕС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай