Райков и Бъчварова - двата  полюса на дипломацията ни

Вечният посланик няма път към България, новобранецът изоставя Борисов в труден момент

Райков и Бъчварова - двата  полюса на дипломацията ни | StandartNews.com

Президентът завъртя наново посланическата рулетка, но печелившите имена не предизвикаха възторг в публиката.

Напротив - отприщиха спотаен гняв и откровена злоба. Защото става дума за две емблематични имена на прехода, които от години обитават най-високите етажи на властта у нас, а занапред ще ръководят и най-престижните посолства в чужбина.

Марин Райков и Румяна Бъчварова трудно могат да бъдат сложени под общ знаменател. Освен по социален произход. И двамата са деца на амбициозни родители от висшата номенклатура непосредствено преди края на социализма. И по тази тази причина получават летящ старт в живота. Марин тръгва по утъпканата бащина пътека на кариерната дипломация.

Румяна остава журналистиката за сестра си, но се възползва от семейните контакти, за да влезе в модерния бизнес на прехода - социологията.
 Колкото и условни да са приликите между двамата, разликите са очевадни. Двамата са представители на две от лицата на дипломацията ни - ветераните, които в името на постове навън са готови да припознаят всяка власт, и новобранците, които заради партийната си кариера са получили постове навън.

Лондон е поредната топдестинация в професионалната кариера на Райков. За последните 15 години той бе акредитиран на два пъти за посланик в Париж, а само допреди месеци бе начело на мисията ни в Рим, където влезе със скандал след самоназначаването си в последните дни докато бе служебен премиер през пролетта на 2013 година.

Днес вечният посланик, както го наричат  колегите му, заминава за Острова след поредния скандал, че е сред поредицата дипломати, нарушили правилото за престой в България след посланически мандат. Но истината е, че Райков отдавна няма път към България.

Изкачил Рубикона на дипломатическата кариера, няма как да го видим като заместник на днешната първа дама на българската външна политика. Особено след сложните им отношения в периода, когато тя беше вицепремиер в кабинета "Райков", назначен от президента Плевнелиев с дясна ръка Захариева.

Новата позиция на Райков обаче е нож с две остриета. Може да се превърне в поредния му дипломатически триумф, ако се справи с предизвикателството Брекзит. Но може и да сложи край на кариерата му, ако се усложни положението на емигрантите ни във Великобритания. Отсега е сигурно, че при фал, той ще се превърни в удобна изтривалка за външното ни министерство.

С още по-големи въпросителни отива в Израел новакът в дипломацията Румяна Бъчварова. Едно е да даваш указания на посланик от кабинета на министър-председателя, друго е да ги изпълняваш без да имаш опита за това. Бъчварова има предимството, че за почти десетте години престой в Министерски съвет натрупа огромен административен опит, контакти и не направи сериозен гаф. Независимо от негативите, които понесе като министър на вътрешните работи, пълната подкрепа на премиера й осигуряваше имунитет срещу всеки опит на враговете да я свалят от поста.
Не е изненада, че днес същите тези неприятели ликуват от факта, че тя напуска държавата.  

Изненада за всички останали обаче е защо тя изоставя Борисов. И то в момента, когато той има най-голяма нужда от опитните си хора. Историята на прехода помни редица нейни колеги, напуснали по подобен начин кораба на властта в бурно и размирно време. Но истината е, че след това никой от тях не е имал право на обратен билет за първа класа.

Марин Райков и Румяна Бъчварова сигурно не са изненадани от  злобата и омразата, с които ги залива социалната мрежа още преди да са стегнали куфарите за странство. Но едва ли лесно ще преглътнат горчилката. И това не е  само техен проблем. Защото остава съмнението доколко тази горчилка няма да ги демотивира да работят за България. А тема на друг коментар е какви ангажименти са поели пред президента Радев, за да подпише указите им. Ако, разбира се, накрая не се отметне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай