Пинг-понгът на Пхенян и Вашингтон

Двете страни ще продължат да преговарят с ключовата роля на Китай

Пинг-понгът на Пхенян и Вашингтон | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун проведоха историческа среща в Сингапур. Ако погледнем една година назад какви бяха отношенията между двете страни, то те бяха на ръба на открита война. Имаше не само словесни престрелки, но и твърди закани на президента Доналд Тръмп да засипе Северна Корея "с огън и ярост". За една година промяната в отношенията между двете държави се случи не само благодарение на усилията на двамата лидери. Тук трябва да отбележим огромните усилия, които положиха Китай и президентът Си Дзинпин за това да има такава среща. В Китай бяха проведени разговори на Ким Чен-ун с китайския президент, които не бяха много дълбоко и пространствено огласявани, но те бяха основополагащи да промяната на политиката на Северна Корея. А също така не е за подценяване и фактът, че Ким Чен-ун всъщност пристигна в Сингапур с правителствен самолет на Пекин. Т. е. самолетът, който превозва китайския президент, беше предоставен, за да направи този полет до Сингапур, което допълнително показва ангажираността на Китай. Защо Китай иска да има по-добри отношения между двете държави?

Китай всъщност беше единствената държава, която подпомагаше икономически Северна Корея и имаше най-голям интерес за нормализиране на отношенията и за намаляване на напрежението. Така че освен усилията на двамата президенти, тук

трябва да се вземат предвид и усилията на Китай

за отрегулиране на отношенията и за промяна изцяло на тона, който беше заложен преди една година.
Разбира се, не трябва да подценяваме и усилията на президента Тръмп, защото той не използва само типичната американска тояга в разговорите, т.е. реални заплахи за военни действия спрямо Северна Корея. И в сегашните разговори, и преди това, той даде индикации, че е готов не само да гарантира сигурността на севернокорейския лидер и продължаване на неговото управление, но и икономически просперитет на страната му, т.е. нейното отваряне към чуждестранни пазари и премахване на тежкото ембарго, което унищожава севернокорейския народ.

И тук вече опираме до интереса на Ким Чен-ун и неговото желание за постигане на споразумение. То е изцяло икономическо, защото за последните години, в които е на власт, той успя, в началото с репресии, да се утвърди като лидер. Това утвърждаване премина и през премахване на съмишлениците на неговия баща и неутрализирането на всякаква възможност за противодействие на режима му. И оттук-нататък за него е жизненоважно да повиши жизнения стандарт на населението си, защото наистина на Ким Чен-ун му предстоят поне 30 години още управление на държавата.

Сега той започна да води преговори като равностоен партньор на САЩ. Преди, ако беше започнал да води тези разговори, той щеше да ги води от положението на губещ. Така че той успя за това време да си извоюва позиция и в родната си страна, и в международен план. И се изправи лице в лице с Тръмп като равностоен партньор. Така че всички разговори и коментари за емоционална, за непредсказуема среща, изобщо не са правилни, защото това беше една много премерена и много добре предварително подготвена среща, която доведе до това подписано споразумение. Тази декларация сама по себе си е успех. Тя, разбира се, не е конкретна и не може да бъде конкретна като първи стъпки, защото докато Ким Чен-ун не получи наистина абсолютна сигурност, а той едва ли ще получи такава, за запазването на властта си, той при всички положения няма да достигне до крайна стопроцентова денуклеаризация на страната. Така че това, което той предлага е частично намаляване на ядрения потенциал на Северна Корея срещу намаляване на военния потенциал на САЩ. За момента Вашингтон не проявява желание да направи подобни отстъпки. Така че тепърва ще има още много преговори, но при всички положения няма да стигнем до рязко освобождаване от ядрения потенциал на Северна Корея.

Но това пък, което е много важно, е икономическото отваряне на Северна Корея към света. И тук отново ролята на Китай и на Южна Корея е много важна, защото в момента на границата между Северна и Южна Корея съществува индустриален център, който работеше и даваше възможност за работа на севернокорейци и обучението им по технологии. Неговата работа беше преустановена поради тежките отношения между двете държави. Така че

стартирането отново на този съвместен бизнес център

в Северна Корея е от голямо значение. Другото е продължаването на отварянето на търговските отношения с Китай. Всъщност Северна Корея, въпреки че е много бедна държава, разполага с огромни ресурси на желязо, на злато, на други благородни метали, които по неофициални изчисления, се равняват на 6 трилиона долара. Т.е., ако се подпомогне севернокорейската икономика и минно дело и се даде възможност за износ на суровини най-вече към Китай и Южна Корея, много бързо може да се достигне до подобряване на нивото на живот на Северна Корея и съответно - утвърждаване на властта на Ким Чен-ун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай