Малката височина е била фатална за екипажа на Ми-17

Винаги отстоявам позицията, че трябва да бъде осигуряван достатъчен бюджет за армията, казва ген. Симеон Симеонов

Малката височина е била фатална за екипажа на Ми-17 | StandartNews.com

Генерал Симеон Симеонов е летец изтребител, който се издига от пилот на МиГ-29 до командир на корпус Тактическа авиация в Пловдив, началник на Главния щаб на ВВС, командващ ВВС (от 2006 до 2009 г.) и началник на отбраната на България (от 7 юли 2009 до 30 юни 2014 г.). Бил е и началник на щаба на центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша (2004 – 2005). Завършил е Военновъздушната академия „Юрий Гагарин" в Русия (1986-1989) и генерал-щабен факултет в Хамбург (1996 – 1998). Ген. Симеонов е депутат от ДПС, член на комисията по отбрана на НС. Потърсихме мнението на ген. Симеонов като авиационен експерт по катастрофата на хеликоптер Ми-17 и ситуацията във нашите ВВС.

- Генерал Симеонов, каква, според Вас, е причината за трагедията с военно-транспортния хеликоптер Ми-17 край Пловдив?
- Преди всичко искам да изкажа своите съболезнования към семействата на двамата загинали пилоти, тъй като това е изключително голяма трагедия за тях. Що се отнася до причините за нея, към момента не разполагам с необходимата информация, за да мога да коментирам професионално. Като пилот мога само да кажа, че е възможно да са се случили във въздуха много неща. От това, което досега се появи като информация от изказванията на разследващите органи, правили огледи на мястото на произшествието, основната им хипотеза е за отказ на авиационната техника. Проблемът е, че този отказ се е случил, когато хеликоптерът е бил на критично малка височина, т.е. съвсем близо до земята, само на 2-3 секунди от нея, което е малко за реакция. Двамата загинали пилоти са били много опитни и аз съм убеден, че те са направили всичко възможно, но явно ситуацията много бързо е прераснала от аварийна в катастрофална и се е стигнало до такъв трагичен край.

- Чуха се много мнения, че хеликоптерът Ми-17 е бил стар. Аз като човек, който дълго време пише за авиация, съм чувал от експерти, че такова понятие "стар" няма. Има "поддържан" и "неподдържан" самолет или хеликоптер. Вие лично като дългогодишен пилот изтребител, като главнокомандващ ВВС и началник на отбраната какво мислите по този въпрос?
- Точно така е - няма "стара", а поддържана и неподдържана техника. Лично аз дори съм убеден, особено познавайки добре хората във ВВС и конкретно - в авиобаза Крумово, че ние имаме един прекрасен инженерно-технически състав, който се грижи отлично за техниката. Нашите авиоинженери и техници, буквално казано, от нищо - нещо правят. При цялата тази липса на резервни части, на проблемите, които ги съпътстват в тяхната ежедневна дейност, хората дават всичко от себе си и буквално правят чудеса, за да осигурят на пилотите безаварийна авиационна техника. Но вие знаете, че както самолетът, така и хеликоптерът са сложни летателни апарати, при които във всеки един момент могат да се получат откази въпреки голямата грижа на инженерно-техническия състав, и - не дай си Боже - на критичен режим, на малка височина и ниска скорост, както е било в случая - изходът е фатален.
Но аз съм убеден, че инженерно-техническият състав в Крумово си е свършил работата, пилотите също. Принципно всеки пилот се старае до последния миг да запази машината, но в случая, на такава критично малка височина, докато кажеш 1001, 1002 и 1003 - и край! Затова и във всеки летателен апарат - независимо дали е хеликоптер или самолет, има инструкция, в която се указва какви трябва да бъдат действията на екипажа във всяка конкретна ситуация. Но наистина - страхотен дефицит от време е било там, поради това не е имало и обаждане до ръководителя на полетите, защото ситуацията се е развила за кратко време.

- По отношение на нальота на двамата пилоти - вие сам казахте, че те са били опитни, но се появи и информация, че от началото на годината те са направили твърде малко часове във въздуха - около 16-17 часа, което е нищожно.
- Вижте, това е голям проблем за цялата ни авиация през последните години. Затова още от времето, когато бях командващ и на Тактическата авиация, и началник на Главния щаб на ВВС и командващ на ВВС, и началник на отбраната на Република България, а и сега, когато в парламентарната комисия по отбрана обсъждаме въпроси, които засягат сигурността и отбраната - винаги отстоявам позицията, че трябва да бъде осигуряван достатъчен бюджет за армията. Защото през годините бюджетът на българската армия беше намаляван многократно, което доведе до снижаване на нальота както на пилотите на самолети, така и на пилотите на хеликоптери.
А самата авиобаза Крумово е една много интересна база, на която са базирани различни видове техника, чиито пилоти постоянно изпълняват много и високоотговорни задачи. Само ще припомня задачите, които вертолетчиците изпълняваха при търсене и спасяване на хора при различни бедствия и аварии, като например наводнението в с. Бисер, при гасенето на пожари на Витоша и в Рила и пр. Така че авиобаза Крумово е една от най-натоварените авиобази у нас, поради което и пилотите, и инженерно-техническия състав там са и сред най-добре подготвените у нас и действат по всяко време на денонощието и във всякакви метеорологични условия. А както беше и съобщено - именно този фатален полет също е бил част от програмата за тренировки на екипажите на хеликоптерите Ми-17.

- Достатъчно ли са, според Вас, 160 часа нальот годишно за пилотите на хеликоптерите? Колко пъти е по-малко това спрямо периода отпреди 1989 година?
- Това са нормативи по НАТО-вските стандарти. Проблемът обаче е, че на практика пилотите правят по-малко от тези утвърдени от НАТО стандарти, като причината за това е, че количеството изправна авиационна техника е крайно недостатъчно, а има и други проблеми, като недостигът на горива, смазочни материали и други необходими консумативи - и за хеликоптерите, и за изтребителите, за да изпълняват своите планови задачи. Така че нальотът на пилотите е лимитиран от състоянието на техниката и недостигът на консумативи за нея. И именно тук е мястото на държавата - да осигури необходимите средства за поддръжка на авиационната техника - било то самолети или хеликоптери, както и на необходимите количества горива, консумативи и резервни части, за да изпълняват те задачите.

- Значи ние вече останахме без нито един изправен военно-транспортен хеликоптер Ми-17? Дали останалите могат да бъдат ремонтирани?
- Имаме изправни военно-транспортни хеликоптери "Кугър", а ако държавата осигури достатъчно средства, ще могат да бъдат ремонтирани поне част и от наличните Ми-17.
 

- Тази трагедия дали ще се трансформира в идея за замяна на наличните руски хеликоптери Ми-17 с друг тип - западно производство?
- Ми-17 са много добри хеликоптери, които могат да решават определен вид задачи. Всеки тип летателен апарат си има предимства и недостатъци, които го правят добър за изпълнение на едни задачи и не толкова подходящ за изпълнение на други. Така че и "Кугър", и Ми-17 са хубави, мощни хеликоптери, като, разбира се, на "Кугър" е монтирано по-съвременно оборудване.

- Какво мислите вие като специалист - пилот изтребител - какъв нов тип многоцелеви изтребител трябва да бъде закупен за българските военно-въздушни сили?
- Ако очаквате да ви кажа конкретен тип изтребител - няма да го сторя. Нека комисията реши какъв точно тип самолет трябва да бъде.

- Знаете, че имаше решение на комисията за избор на шведския многоцелеви изтребител JAS 39 Gripen? Какво мислите за него?
- Повтарям - конкретен тип изтребител няма да коментирам. Тепърва трябва да бъде проведен конкурс, като на базата на сравнителен анализ между всички предложения ще бъде направен и крайният избор. Лично аз се надявам да бъде направен най-добрият избор за България на наистина нов тип самолет, за да има дълги години експлоатационна годност. Надявам се да бъде подходено държавнически, като самолетът да бъде не само хубав, но и да бъде на сравнително приемлива цена, като и ежегодната му поддръжка също да бъде приемлива за нас. Защото има хубави самолети, на които обаче поддръжката на летателен час е много скъпа.

- Мен лично ме притеснява фактът, че се предлага и изтребител F-16, който е твърде стар. Казвам го като човек, служил в ПВО на България преди 35 години, когато сме се учили да разпознаваме отметките на F-16 на екрана и да се учим да "водим" летящите над Гърция, Турция и Средиземно море машини от този тип. И сега, 35 години по-късно, да обновяваме нашите ВВС с този тип "нов" тип самолет, познат ни от толкова отдавна, ми изглежда много странно!
- Първо, още не е избран нито един тип западен самолет, така че е много рано да се коментира каквото и да било. Второ, дори и да бъде избран F-16, то той може да бъде от най-съвременните модификации от този тип, с най-съвременно оборудване. Много зависи кой точно
"Блок" F-16 ще бъде избран. Защото последните модификации - например F-16 Block 60 или F 16 Block 70, са изключително съвременна авиационна техника. Една Полша например закупи самолети F-16 Block 52 plus, които са едни много модерни изтребители, така че зависи всичко зависи от това какво ще изберем.

- Вие лично на какъв тип самолет бихте предпочели да летите, ако сега бяхте пилот?
- Бих предпочел да бъде нов многоцелеви изтребител, който предлага дълга експлоатация, който достойно да замени съществуващата техника, която, апропо, никак не е лоша.

- Говорите за МиГ-29, нали?
- МиГ-29 е хубав самолет, чийто голям проблем е, че откакто е внесен в България, не е модернизиран. Докато F-16, прозведен в същите години, беше многократно модернизиран. Като фактът, че България не е модернизирала своите самолети МиГ-29, не е проблем на този тип самолет, а на правителствата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай