Кучета го яли закона за кучетата

За сведение на депутатите дребните псета хапят повече, а зли породи няма

Кучета го яли  закона за кучетата | StandartNews.com

За сведение на депутатите дребните псета хапят повече, а зли породи няма

Родният парламент се прочу с куп законови текстове, които се оказаха пълни недоносчета.

Гласуваните на първо четене в сряда промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност обаче са на път да счупят глупомера.

Според одобрените поправки всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод, ще отнесе глоба от 300 лева. С 1000 лева пък ще бъдат одрусани онези стопани на агресивни животни, които ги извеждат навън без намордник.

Отсега може да се каже, че дописаният закон ще се окаже врата в полето. Просто никой няма да го спазва, защото няма кой да контролира кучкарите.

За инспекторите към общинските служби и служителите на БАБХ е последна грижа да следят дали собствениците на четириноги спазват досегашните разпоредби. Затова и на пръсти се броят хората, които са глобени, защото не са регистрирали домашните си любимци или не си правят труда да им събират акитата от паркове и градини.

Затова и гласуването на бомбастични глоби е прах в очите, защото отсега е ясно, че те няма да бъдат събрани.

Къде е ключът от бараката на проблема стана ясно и от подминатото предложение на лидера на НФСБ и "повелител на тишината" Валери Симеонов, който настоя контролът по налагането на санкциите да се възложи на полицията вместо на сегашните инспектори в местната власт.

Отделен въпрос са абсурдните определения, вкарани в гласуваните от депутатите поправки.

Ограничението до 5 кг за животни, които могат да се разхождат без каишка, е доста спорно.

Според международни статистики най-голям брой ухапани хора са отчетени при породи като дакел, пинчер, кокер шпаньол и други дребосъци, напомнят от общинското предприятие "Екоравновесие", откъдето прилежно са пратили становище до парламента.

"Не бих искал да видя гледката как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", ехидно коментира и депутатът Бюрхан Абазов от ДПС. Все пак излиза, че от това дали едно куче е преяло и минало летвата от пет кила, зависи дали днес ще е на каишка, а утре - без.

Специалисти пък напразно обясняват откакто се чу за лютите мерки срещу злите псета, че има опасни кучета, но не и опасна порода кучета.

Затова и не е ясно как ще се решава дали животното е агресивно и трябва да бъде с намордник. В одобрените текстове не са записани конкретни породи, които евентуално се смятат за опасни.

Истината е, че агресията при животните е поведенчески проблем, напразно разясняват хората, които се занимават с дресиране на четириногите.

Донякъде добра новина е, че вносителят на промените Даниела Дариткова обеща преди второто четене на проектозакона на 31 юли да се приемат и обсъдят всички аргументирани предложения за поправки в текстовете.

Лошото е, че през юли жегата размътва мозъците на хората, включително и на народните избраници. И шансът нещо да се промени за добро е нищожен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай