Гълъбов: Ще има опит за радикализиране в Габрово

"Има групи от интереси, които търсят провокация", предупреди политологът

Гълъбов: Ще има опит за радикализиране в Габрово | StandartNews.com

Тази вечер ще се направи опит за радикализиране на протеста в Габрово. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. 

Той отбеляза, че има достатъчно заинтересовани групи, които са в състояние да се опитат да радикализират всяка ситуация. Той припомни, че подобен опит е имало в Кюстендил само преди два месеца. 

„Кметът на Кюстендил успя да удържи да не бъде етнизиран един криминален случай, в който загина човек, защото български и ромски мутри са се сбили. Тук няма етнически елемент, в това отношение опитите продължават с Габрово“, каза доц. Антоний Гълъбов. 

По думите му опасни групи от интереси влияят върху различни партии. 

„Става дума за проблем на националната сигурност, който не е ромски, той е български. В българското общество има групи, които са в състояние да сплашат хората и да спекулират със страховете на българските граждани, което е много опасно. Тези групи не са ромски, а български. Много е важно тази линия, която избра правителството в момента, да бъде продължена и след затихването на проблемите в Габрово. Имам основания да смятам, че тази вечер те ще се опитат да радикализират протеста, затова е много важно хората, които отговарят за управлението на кризата в Габрово, да се подготвят добре. Има групи от интереси, които търсят провокация, които търсят възможност да се радикализира ситуацията и да дестабилизират страната“, заяви политологът. 

Според доц. Антоний Гълъбов по сценариите досега тези групи ще се опитат да придвижат хора към Габрово. 

„Помните Катуница - в рамките на часове бяха докарани футболни агитки. Имаме натрупване, имаме последователност, свързана с предизборна ситуация, генериране на етническо напрежение, последователна работа в социалните мрежи и всяване на страх. Това е риск, който трябва да бъде пресрещнат много сериозно“, отбеляза доц. Антоний Гълъбов.

Има усилия криминалният инцидент в Габрово да бъде етнизиран, каза още доц. Антоний Гълъбов. По думите му това не е първият подобен случай. 

„Трите казуса - Катуница, Гърмен, Войводиново, те бяха използвани в самата пропаганда. Става дума за нещо сериозно, което е обезпокоително в българското общество. Общият проблем е в рязкото намаляване на капацитета за интеграция на българското общество. Както казва проф. Георг Краев, това са нашите цигани, с други думи те са такива, каквито ние сме ги направили. Отговорността за това е споделена и много ясно трябва да бъде очертана. Тя има своите много ясни адреси и трябва да бъде адресирана коректно“, подчерта политологът. 

Според доц. Антоний Гълъбов големият въпрос е, че за първи път има опит за пробив на подобен сценарий в градска страна.

 

„Точно затова ми се струва, че както поведението на вицепремиера Дончев, така и на министъра на вътрешните работи, така и на цялото правителство по този случай, засега се развива в правилната посока. Целта е да бъде париран този опит за възпроизвеждане на същия сценарий - всеки криминален случай, който може да бъде представен като противопоставяне между българи и роми, да бъде форсиран към уж справедлив обществен протест, който върви към разрушаване и прогонване на ромите от населените места. Това е изключително опасна игра. Аз знам, че е игра, знам, че става дума за сценарий. Знам, че има фигури, които са изключително заинтересовани от това. И точно затова казвам, че проблемът е сериозен. Той трябва да бъде адресиран правилно. В момента, в който говорим за ромите като за едно нещо, вече сме сбъркали. Не става дума за една група, ромската среда е изключително многообразна вътре в себе си. Когато говорим за ромите въобще, ние всъщност не говорим за нищо“, заяви доц. Антоний Гълъбов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай