Трябват ни нови маршрути за Североизточна България

Трябват ни нови маршрути за Североизточна България | StandartNews.com

Проф. д.и.н. Виолета Нешева, археолог

Честит 26-ти рожден ден, "Стандарт!" Пожелавам живот и здраве на екипа на вестника начело със Славка Бозукова, неуморим радетел за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни вече 8 години с „Чудесата на България"! Тази широка обществена кампания е извор на родолюбие, на респект и почит към делата на предците ни, на гордост със сътвореното от тях, на стремеж то да се запази и пребъде в достояние на следващите поколения като емблема за националната ни идентичност в европейското и световно културно многообразие. С периодичните дискусии в различни региони и общини Стандарт активира вниманието на властимеющите на държавно и общинско равнище, на бизнес средите за решаването на проблемите по проучването и опазването на културните ценности, убеждавайки ги не само в благородството на идеята, но и в значителната й икономическа ефективност по отношение на туризма. Тъй като съм съпричастна с кампанията от самото й начало, мога да кажа, че тя се оказва много ползотворна за ред общини, от които най-ярките примери са Белоградчик, Самоков (Цари Мали град), Кърджали – Перперикон и особено Созопол, който е образец за публично-частно партньорство в сферата на културното наследство. Активното сътрудничество между Общината и Фондация „Созопол" – консултативен партньор на ЮНЕСКО и ООН, донесе през 2016 г. престижна награда за града като световна туристическа дестинация от Световната организация по туризъм към ООН. Впрочем, тъкмо от Созопол тръгна в 2010 г. кампанията „Чудесата на България", с откритието на частици от мощите на Свети Йоан Предтеча при поредни археологически разкопки на манастира „Св. Йоан Кръстител" от проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов и неговия екип.
Тук трябва да изтъкна изключително важната роля както за организирането на кампанията, така и в широк аспект за опазването на българското културно наследство и историческа памет не само на днешната територия на страната ни, но и извън нея на неотдавна напусналия ни завинаги проф. д-р Божидар Димитров, с дълбок поклон пред светлия му образ на един от най-изявените българи на нашето съвремие, превърнал във верую на живота си Вазовия стих: „...всичко българско и родно любя, тача и милея"!

Божидар Димитров беше инициатор и организатор на амбициозни проекти, сред които с особено значение се открояват два – реставрация на Голямата базилика в Плиска като емблема на християнска България и „Виа Понтика", обхващащ културните центрове и обекти по българското Черноморие. Направеното досега по тези проекти е много, те са в напреднала фаза и изпълнението им трябва да продължи. В това отношение се присъединявам към апела на в. "Стандарт" да продължим делото на големия родолюбец. Убедена съм, че всички институции и специалисти, от които това зависи, ще реагират по същия начин. На първо място, приоритетно за страната следва да се спомогне довършването на реставрацията на Голямата базилика. Що се отнася до втория проект, усилията би трябвало да се съсредоточат към Варна и нейната област, защото по Южното Черноморие дейностите по културното наследство вече са канализирани и вървят добре в една рутинна фаза. Вярвам, че днешната Национална дискусия в морската ни столица в рамките на кампанията „Чудесата на България 2018" ще протече с много конкретика, защото част от приоритетните културни обекти в града и областта бяха набелязани на предишната дискусия преди няколко години, също със съдействието на проф. Божидар Димитров. Сега е необходимо да се спомогне за продължение на започнатите дейности и разработване на културно-исторически маршрути за областта.
Намирам за много сполучливо мотото „Чудесата на Варна - визитка на България пред света". То ми напомни за думите или по-скоро патетичното възклицание на един италиански професор в началото на 90-те години на миналия век пред Варненското златно съкровище, изложено тогава в Националния исторически музей в София: „Ако това съкровище беше намерено в който и да е град на Италия, Папата щеше да обяви този град за свещен и в него щяха да се стичат на тълпи туристи от цял свят за преклонение пред човешкия гений, който го е създал". Варна е пълна с културни ценности-чудеса, представящи и сега достойно България пред света, но считам, че в това отношение трябва да се поучим и от западния перфекционизъм, за да бъдем наистина на световно ниво. Вярвам, че със съвместните усилия на експерти, представителите на държавната и общинската администрация, бинесмени и др. участници Варненската дискусия ще има ползотворен ефект за преодоляване на проблемите по опазването и социализацията на богатото културно наследство в северната част на европейския културен коридор „Виа Понтика".

Наред с това ще си позволя да апелирам към Министерство на културата и местната власт за спешни мерки по опазването на някои други знакови за България обекти като Замъка „Баба Вида" във Видин, Болярската къща-дворец на управителите на Мелник, Конака в Мелник, които от години се рушат и се страхувам, че ще дойде момент, в който ще трябва да ги показваме на туристите само чрез макети в музейна среда. Така както Варненската крепост, чийто руини в началото на ХХ век са унищожени поради невежество на властимащите, днес е позната само като макет в Археологическия музей в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай