Разведряване от Корейския до Балканския полуостров

Разведряване от Корейския до Балканския полуостров | StandartNews.com

Земята се върти, а светът се променя. Човечеството винаги се е стремяло към мир, благоденствие и сигурност. Общоизвестен факт е, че политиците и дипломатите определят темпото и параметрите на геополитическите конфигурации и тенденции в контекста консолидация/конфронтация. Това продължава да е аксиома в международните отношения, но все повече се налага практиката на войнствената риторика и многобройните срещи в различен регионален и глобален формат. През последната година тероризмът като прояви и борба срещу него се превърнаха в ежедневие, а негативният информационен поток засилва напрежението в обществата.

Двете проблемни зони на сигурност в широкия Черноморски регион (Украйна и сирийския казус) се увеличиха с още една след възстановяването на израелско-палестинския конфликт през есента на 2017 г. в резултат на решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. Безплодните преговори в Женева и засилващите своята конкретика и прагматизъм срещи в Астана (по инициатива на Русия, Турция и Иран) по сирийския казус предопределиха както стагнацията в решаването на проблема, така и интензивността на противоборството на Великите сили в Съвета за сигурност в ООН. Паралелно с това по двата фланга на военния театър в широкия Черноморски регион (Корейския и Балканския полуострови) се развиват процеси, които предизвикват изненада най-вече с помпозността и скоростта на промяната. На Корейския полуостров увеличаващият се брой ядрени опити, осъществявани от Северна Корея под ръководството на президента Ким Чен-ун, показаха ясно възможностите на Пхенян за разрушаване на Япония и САЩ. Демонизацията на Ким Чен-ун настигна и задмина агресивния тон към руския президент Владимир Путин.

И докато на Корейския полуостров страховете и несигурността се засилваха, то на Балканския полуостров 2017 г.

премина под знака на диалога и конструктивизма

Поредицата от позитивни сигнали създаде усещането за предсказуемост, ориентирана към стабилност в региона. Политическите срещи доведоха като цяло до успешни опити за преодоляване най-вече на исторически противоречия и конфликти. След кратък срок от време бе подписан историческия договор между България и Македония, признато бе българското малцинство в Албания, активизира се диалогът между Скопие и Атина за името на Република Македония. Нещо повече, срещите между премиерите на България, Гърция и Румъния с участието на сръбския президент във Варна през септември 2017 г. постави началото на един активен диалог, ориентиран към осъществяването на амбициозни инфраструктурни проекти, обединяващи Балканите в ефективна диверсификационна транспортна територия.

Позитивните процеси се засилват след януари 2018 г. с началото на европредседателството на България, която обявява за своя основен приоритет евроинтеграцията на Западните Балкани. Без илюзии за реализация в близко бъдеще на тази амбициозна задача, обвързана с преодоляване на конфронтацията между Сърбия и Косово, както и с нежеланието на редица държави-членки на ЕС да превъзмогнат своето негативно отношение към държавата Косово, тенденцията към конструктивен политически диалог е постоянна. Разбира се, оптимизмът на политиците не елиминира засилващото се напрежение между Атина и Анкара, спорадично подновяващият се миграционен поток от Близкия Изток и Африка към Европа, както и напрежението вътре в Съюза и между ЕС и Турция.

И ако през миналата и настоящата година политическите новини от и за Балканите са със засилващ се оптимизъм към нейното, може и далечно, но общо бъдеще,

изненадите от Корейския полуостров от началото на 2018 г. не престават

До декември миналата година държавите от полуострова се готвеха за война предвид несъгласието на севернокорейския президент да преустанови ядрените си опити. Активността на американския и южнокорейския президенти, както и на японския премиер засилваха, а не решаваха проблема. Желанието на Русия и на Китай да въздействат върху процеса също не доведоха до положителен резултат. Началото на мирния процес, който се увенча тези дни с историческата среща между севернокорейския и южнокорейския президенти на демаркационната линия между двете държави, започна със зимната олимпиада в Южна Корея през февруари т.г.

Историческата среща след 65 години на двамата президенти под лозунга „две държави, един народ" е факт, който тепърва ще бъде обект на анализи и прогнози. Не може обаче да се отрече извода, че спокойствието на Корейския полуостров гарантира спокойствие на Китай, но едва ли на САЩ в контекста на засилващата се икономическа и финансова мощ на Пекин.

На Балканите процесите също са обвързани със стратегическите цели на глобалните и регионалните сили. Остава надеждата, че националните политици на двата полуострова, осъществяващи многобройни срещи и подписващи поредица от документи, успешно защитават възможността на обществата, които ръководят, да живеят в свят на по-голяма сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай