2018: Скандали, протести  и генерали на ринга  

ГЕРБ се рони, БСП удари тавана, приятелски огън порази Патриотите 

2018: Скандали, протести  и генерали на ринга   | StandartNews.com

Трудно ми е да определя най-големите скандали на 2018-та, тъй като тя спокойно може да бъде наречена годината на скандалите. Яростното противопоставяне на управляващи и опозиция направи, така че дебнейки се помежду си, цяла година те произвеждаха напрежение. Влизаше се от скандал в протест, от протест в скандал. И в този смисъл годината не беше никак лесна за първата политическа сила – ГЕРБ. Дълго време партията на Бойко Борисов е на власт и има естествено износване. Няма го онзи блясък, който мнозина виждаха у тях в първите им години. Освен това хората вече не се впечатляват толкова, че някои неща се правят с европейско финансиране. Все повече питат как се правят, през пръсти или качествено. Дали не са крадат средства и т.н. 
Освен това не бива да забравяме,че имаше силна опозиция, каквато известно време нямаше. 
И това прави животът на ГЕРБ малко по-сложен.
Трябва да призная, че тази години за пръв път прозвучаха нотки на различия между партията и нейния лидер Борисов. Имаше моменти, в които партията сякаш не се радваше много на всичко, което прави премиерът, главно около смените на министри. Разбира се, много е рано да надценяваме всичко това, но 

си струва една червена лампичка да светне

когато се питаме кое е било новото и важното през тази година. Иначе, ако трябва да бъдем откровени ГЕРБ запази известна преднина пред БСП.
В края на тази година сложната конфигурация на управляващата коалиция не изглежда чак толкова по-различна, отколкото бе в началото на годината. Имаше „приятелски“ огън, който трябваше да докаже, че патриотите са „лошите“, а пък ГЕРБ са „добрите“. 
Това е нормален похват, видяхме го и с реформаторите в предишния мандат. По-важното е, че патриотите се хванаха на въдицата и започнаха престрелки помежду си. Сумарният резултат е, че нагълтаха малко повече вода, отколкото ГЕРБ. По-голямата драма е вътре в патриотите. Парадоксът е, че колкото по-хлабава е по-малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата. По принцип е така, колкото по-несигурни са малките, толкова повече се държат за големите, защото знаят - изпуснат ли се може да нямат втори шанс.
В края на тази безспорно успешна за БСП година, тя по-скоро като че ли достига своя максимум. И от тази линия, в това коренно нагоре, ще бъде в принципно нов етап. Но усещането е по-скоро, че ГЕРБ се рони и лека-полека се изравняват. Да, БСП е пределно мобилизирана, но не е нещо много по-различно от миналата година, продължи тенденцията от тогава. Не виждам да е качила някакво ново стъпало нагоре. Във всеки случай БСП постоянно, през два-три месеца, 

безмислено общо взето, ескалира борбата 

Както се вижда, ГЕРБ отвръща на това с поощряване на вътрешното напрежение в БСП. Още повече, че лидерът на партията Корнелия Нинова и търсената промяна много сериозно се обвързаха. И в тази симбиоза някои виждат опасност за самата нея. Но дори при неуспех на европейските избори на БСП много трудно ще намери по-добър вариант от Нинова. Тя вдигна партията на крака, така да се каже. Друг е въпросът, че мнозина вътре не са съгласни с нейните методи. Но истината е, че редовият социалист е доста съгласен, на нейна страна е.
В момента пиша традиционния годишник на Галъп интернешънъл и като гледам данните не бих казал, че има някаква съществена разлика в сравнение с края на миналата година "в дуела между генералите", както някои определят противоброството между президента Радев и премиера Борисов. Освен всичко друго то е въпрос на здрави нерви: от едната страна да не се предозира, от другата страна - да не се поддаваш. Защото поддадеш ли се, това влиза в плана на противника. Борисов на няколко пъти се поддаде, а поне засега като гледам доверието, Радев май не е пресолил нещата, защото най-важното за един президент е да запази доверието към себе си. И другото, което е в полза на Радев е, че той сега влиза в играта, а Борисов от десетина години е на терена. А в България винаги се търси новото. Генерално, от гледна точка на дългосрочните процеси, има повечко изхабяване на образа на Борисов. Ако продължим със спортния език, в двубоя между двамата генерали няма нокдауни и нокаути, но в края на тази години президентът все пак води по точки.

Записа Матей Бонев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай