Турски бизнесмени вече имат по няколко инвестиции в България

Турски бизнесмени  вече имат по няколко инвестиции в България | StandartNews.com

Има голям интерес към вашите зимни и летни курорти, но визите са препятствие, казва турският посланик
Хасан Улусой

Нахиде Дениз, кореспондент
на БТА в Истанбул,
специално за в. "Стандарт"

- Шесте месеца откакто застъпихте на посланическия пост в София съвпаднаха с председателството на България на Съвета на Европа. Как се оценява то в съседна Турция ?
- България наистина проведе много успешно своето европредседателство. На срещата на върха на ЕС във Варна, в която участва турският президент Реджеп Ердоган, България, която е най-близката ни съседка, даде важен принос за подновяване на диалога между Анкара и Брюксел на високо равнище.
Това е един важен резултат от българското европредседателство, за което ние оценихме високо усилията на премиера Борисов.
Двамата с президента Ердоган се познават много добре и поддържат близки и искрени отношения, но аз смятам, че така и трябва да бъде.
Двете страни са съюзници в НАТО, което означава, че са отговорни да се защищават взаимно при трудни условия. В същото време и в България,както и у нас има култура на близост и разбирателство като между комшии, което е основа за развиване на още по-добри отношения.
- Какво място в развитието на двустранните отношения заемат българските турци ?
- Във всяка една страна на Балканите, включително в България има наши сънародници етнически турци, които са наследството на този географски регион. Аз винаги съм казвал,че те са богатството на съответната страна. Сънародниците, които владеят български и турски език, познават манталитета и на двете общности и са важен елемент за привличане на турските инвестиции в България. Някои са и двойни граждани и в значителна степен допринасят за развитието на икономиката. Същото се отнася и за българи, владеещи турски език, с познания в бизнеса. В Турция предлагаме стипендии, които може да се отпускат както на наши сънародници, така и на българи. Такива хора трябва да се подпомагат, защото благодарение на тях ще нараства трудовата заетост, ще се увеличават инвестициите, ще се разширяват възможностите за диалог и ще комуникираме и ще се разбираме по-добре.
- Направи впечатление присъствието Ви на откриването на нов спа комплекс в село Баня, една частна турска инвестиция. Често ли се включвате в подобни прояви ?
- Инвестиция като тази, която откри в Баня турският безнесмен Йозтюрк е важна за развитието на туризма. Смятам, че този сектор е главен фактор за задълбочаване на отношенията и сближаване най-вече между близки съседни страни, каквито са Турция и България,един естествен мост между тях.
Този сектор силно рефлектира върху икономическата и социалната области. Икономическият ефект е много важен, защото инвестициите на турските бизнесмени допринасят за развитието на българската икономика,а също създават трудова заетост за местното население. Освен това допринасят за увеличаване на туристите от Турция към комшийска България, което от своя страна е база за укрепване на дружеските отношения и на сътрудничеството. Погледнато от тази гледна точка смятаме,че турските инвестиции са важни. Затова ги подкрепяме и сме доволни,че сериозни турски бизнесмени инвестират в България. Надяваме се, че числото им ще нараства.
Да, на драго сърце участвам в подобни прояви, защото съм убеден,че бизнесът и инвестициите играят ролята на мост, който свързва двете ни страни. Решени сме да развиваме икономическите отношения и най-вече в частния сектор.
Радващо е, че в България има вече турски бизнесмени не с една, а с по няколко инвестиции.
- Как оценявате размяната на туристи между двете страни ?
- Предстои да бъде създадена работна група от експерти, която да организира прояви в Турция и в България, вероятно още тази есен, чиято цел ще бъде популяризиране на туристическите дестинации в двете страни.
Преди време с българския министър на туризма Николина Ангелкова разговаряхме по този проект.
Българските граждани пътуват без визи в Турция и са на първите места в посещенията на чуждестранните туристи. През миналата година около 2 млн. българи посетиха нашата страна.
От турските граждани има голям интерес към зимните и морските курорти на България, а също и към различни интересни места.
Почти всяка седмица се организират турове за България. Но на нашите граждани се налага да взимат визи, което е придружено със загуба на време и средства. Поставих този проблем пред министъра на туризма г-жа Ангелкова. Казаха ми, че имат разбиране по въпроса, но решаването му зависи и от Шенген.
Смятам,че ако се направят визови улеснения това
ще бъде от голяма полза както за увеличаване на туристическия поток, така и за това повече турски инвеститори да дойдат в България. Сигурен съм в това.
За мен туристическите агенции са строители на мостове между народите, тези които обединяват - свързващото звено между хората.
- Интересно съвпадение е, че съпругата Ви е с корени от България ?
- Докато излезе назначението ми за София въобще не знаехме за този факт от родословието й. Било е много отдавна и не сме говорили по този въпрос. Но след като в Турция родословните регистри станаха достъпни в интернет, научихме, че прадядото на съпругата ми е от Пловдив. Изненадахме се, разбира се много приятно. Затова и след София първия град, който посетихме, беше Пловдив. Развълнувахме се, усетихме колко много ни е близо до сърцата
този град.
Естествено едно такова съвпадение е много приятно, даже знаменателно. Може би благодарение на този факт ни е много приятно,
че сме в България. Може би това ни помага и да разбираме по-добре хората тук, както и те нас.
А това е най-важното, независимо граждани на чия страна сме.
- Какво ви впечатли най-много в България досега ?
- Много ми харесва природата, наистина България има забележителни дадености.
Аз ги свързвам обаче и с икономиката.
Тук има чудесни земеделски земи, които са много удобни за органично земеделие, което може да привлече турски инвеститори.
Убеден съм, че ако турски компании искат да инвестират в Европейския съюз, най-добре е да го направят в България. Така ще успеем да интегрираме и да разширяваме взаимното сътрудничество и разбирателство.
- Какво ще пожелаете на читателите на "Стандарт" в първото Ви интервю за вестника ?
- Приятелството и добросъседството са фактори, които задравяват връзките между държавите. Затова нека полагаме усилия за задълбочаване на съвместното и сътрудничество и извличайки поуки от историята, да гледаме напред !

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай