Тайната на успеха е в отборната игра

Д-р инж. Петко Николов, изпълнителен директор на „Пътстрой-92" АД, носител на наградата на КРИБ в категория "Строителство" /вдясно/

Тайната на успеха е в отборната игра | StandartNews.com

- Инж. Николов, взехте наградата в сектор "Строителство" в най-престижния конкурс за бизнеса „Мистър и Мисис Икономика" 2017. С какво може да се похвали вашата компания през тази година ?
- „Пътстрой-92" АД строи отсечката Кресна-Сандански, лот 3 от магистрала "Струма". Всеки момент ще започнем строежа и на отсечката Костинброд-Бучин проход. Това са основните ни обекти тази година, малките няма да ги споменавам. През 2017 г. спечелихме и награда за принос в осигуряване на качеството и съответствието в сектор „Строителство".

- Има бум в строителния сектор през последните години. Какви са очакванията Ви за за догодина?
- Догодина очаквам да стартира работа по доста обекти, които предстоят да се построят. Вече вървят търговете на много голяма част от тях. Компанията ни участва в значимите проекти. Надявам се да спечелим от тях някои, колкото са по силите ни, за да ги изпълним както досега - качествено.

- Какви трудности среща пътно-строителният бранш?
- Трудностите са от различно естество, но екипът, който е с мен, който работи за "Пътстрой-92", е достатъчно опитен, за да се справи с всяка трудност. Имаме много партньори в страната, в добри отношения сме с всички в бранша и се справяме с всичко.

- Компании като Вашата са основен двигател на икономиката и на икономическия растеж. Какво съдействие очаквате от държавата?
- Искаме да имаме нови проекти и работа за бранша.

- Имате ли проблем с липсата на кадри, от което се оплаква целият строителен бранш?
- Хубавото е, че сме запазили много голяма част от специализираните кадри на дружеството. Постояно наемаме млади хора, като развиваме техните умения. Вярно, трябва време за развитието им, но това е инвестиция в бъдещето. Правим подбор най-вече от университетите, свързани със строителство. Това са Минно-геоложкия университет, УАСГ, както и строителните техникуми. Приемаме оттам хора на стаж, а също така назначаваме на работа току-що завършили специалисти. Имаме много млади инженери, които сме наели преди две години, а в момента поемат доста сериозни задължения, присъщо на хора с опит. И тази формула се оказа успешна в "Пътстрой".

- А искат ли младите да работят в строителството?
- Повечето искат.

- С какво ги привличате ?
- С възможност за развитие, с добро отношение и добри възнаграждения. Колективът е сравнително млад, средната възраст е около 32 г., може би аз съм един от най-възрастните. Не можем и без хора с опит, които да обучават бъдещите специалисти, нужна е приемственост. Но все повече процентът на младите се увеличава.

- Сега, като държите тази награда в ръцете си, кажете как се постига признание ?
- Тайната на успеха за мен е упорит труд на целия екип, сплотеност и отборна игра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай