Спряха старите таксита, а ни возят автобуси на 30 г.

Спряха старите таксита, а ни возят автобуси на 30 г. | StandartNews.com

Алармирахме държавата за проблеми на участъка София-Своге-Мездра, но се оказа фатално късно, казва Диана Русинова

Диана Русинова е експерт в Института за пътна безопасност (ИПБ) и изпълнителен директор на Българска агенция за управление на транспорта. Занимава се с изготвяне на транспортно-комуникационни изследвания и мерки за обезопасяване на пътищата, с внедряването на интелигенти системи за управление на транспорта и пр. Потърсихме я за мнение относно причините за трагичната катастрофа с автобус край Своге в събота.

- Г-жо Русинова, имате ли вече хипотеза за причините за страшната катастрофа край Своге?
- В ИПБ вече си съставихме хипотеза и тя е свързана преди всичко със състоянието на пътя София - Своге - Мездра. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков официално потвърди, че има пет протокола, с които са констатирани места по пътя, които не отговарят на изискванията, с което потвърди нашите констатации. Аз пътувам често по този път и го познавам отлично. Ние от ИПБ ще направим независимо експертно разследване за причините за този пътен инцидент, като няма да търсим кой е виновен за смъртта и травмите на толкова хора, тъй като това не е наша работа - има други институции, които трябва да търсят вина. На първо четене на фактите, каквито са известни досега - и между другото, за които ние официално алармирахме в петък, 24 август, министър Николай Нанков, а катастрофата стана в събота вечерта - е, че по този път има изключително сериозни проблеми и че трябва да се вземат сериозно мерки те да се отстранят възможно най-скоро.
- Аз също често пътувам по този път и съм на същото мнение. Какви са тези проблеми по пътя?
- След като пътувате, значи знаете, че там, първо, има множество паднали камъни, които, ако се наложи да се приберете плътно вдясно, ако не станат причина за тежък пътен инцидент, най-малкото ще потрошат колата ви. Второ, преди село Владо Тричков има едно жестоко пропадане на пътното платно, което не се ремонтира вече доста време. Трето, преди участъка, на който се случи катастрофата, има една страшно разкривена мантинела, на която е паднало изсъхнало дърво, което стои повече от година и което никой не оправя. Четвърто, на много участъци има храсти, които скриват видимостта и ако от тях не видите, че на даден участък мантинелата е компрометирана, то тя е много вероятно да влезе във вашия автомобил и като следствие - да убие вас и вашите спътници на място. Аз бях ръководител на работна група от нашия институт, която още на 3 август направи първоначален оглед на състоянието на пътя. След като установихме множеството проблеми по него, веднага информирахме министъра на регионалното развитие и министър-председателя, за да се вземат мерки. Като неправителствена организация не можем да направим нищо друго, освен да алармираме и да даваме предложения какво да се направи, но други са хората, които вземат решенията. Ние направихме това изследване на пътя и алармирахме държавата с една единствена цел - да спасим поне един или няколко човешки живота. Но не успяхме и аз сега отчитам, че може би фатално сме се забавили. Може би, ако бяхме го направили по-рано, ако бяхме започнали да шумим за проблемите по пътя, дори и чрез медиите, преди месеци, този трагичен инцидент нямаше да се случи.
- Би било редно този въпрос да си задават отговорните фактори у нас, а не само неправителствените организации и хората. По случайност по време на трагедията се оказах в Своге, където коментирахме случилото се с местни професионални водачи. Всички те вкупом ми обясняваха, че и официално, и чрез социалните мрежи, многократно са алармирали са състоянието на пътната настилка на този фатален завой, както и че от пускането на пътя след ремонта преди около 2 г. точно там са станали над 20 катастрофи, при една от които е загинала жена. Но властите са се задоволили само да поставят големи предупредителни табели и нищо повече. Споменахте, че ще правите независимо разследване за причините за катастрофата. Смятате ли, че ще бъдете допуснати до автобуса?
- Вече сме сформирали екип, на който аз ще бъда ръководител. Разпределили сме си ролите и задачите с цел да проведем това първо в България независимо разследване, и то на такъв тежък пътен инцидент, за да установим конкретните причини за него и да дадем предписание какво да се направи, за да избегнат в бъдеще подобни инциденти. Дали ще бъдем допуснати? Много се надявам, тъй като този пътен инцидент е от голям обществен интерес. В противен случай ще се наложи да работим със симулации и с официалните данни, които са публикувани.
- Моят журналистически опит сочи, че често данните от инциденти - пътни, железопътни, морски или авиационни, се манипулират така, че да укрият истинските причини за тях с цел да не бъде търсена отговорност от виновните.
- Това е ясно. И сега цялата държава се впрегна да обяснява, че пътят е в перфектно състояние. Така че най-вероятно ще се опитат да ни попречат на това независимо разследване на причините за инцидента, но пък ние нямаме намерение да се откажем от него! Защото има нужда от промяна, която трябва да започне от това отговорността за безопасността на движението по пътищата да не се размива между 11 отделни институции, а да се вмени на една, която да се занимава само с пътната безопасност и да носи отговорност за нея. За целта трябва да се създаде независим орган, който да контролира целия процес. Докато не се създаде този орган, който ни е препоръчан и от ООН, и от Световната банка, няма да противодействаме ефективно на войната по пътищата у нас. За съжаление по всичко личи, че ще платим още много висока цена - с кръв и човешки животи, докато нашето общество измине трудният път да разбере, че единствената възможност да подобрим пътната безопасност е пълната промяна на съществуващото положение чрез концентрация на пътната безопасност в един независим орган.
- Бяхте ли вече на мястото на катастрофата?
- Не, първоначално там се допускат единствено разследващите органи. Ние ще бъдем на мястото утре сутрин (б.ред. - днес) и че изследваме първоначално външните признаци - състоянието на пътя, мантинелата - кой е производителят и дали има следи от корозия, склона, откъдето е паднал автобусът. И отново ще призовем държавата да вземе мерки за подобряване на този път, защото не сме застраховани, че след няколко часа или дни няма пак да се случи подобна трагедия.
- А не трябва ли на места като Искърското дефиле да се монтират двойни мантинели?
- Да, не само двойни мантинели, но и усилващи мрежи. Може според законодателството тази мантинела там да е достатъчна, но това само доказва колко са ни неадекватни законите и че трябва веднага да вземем мерки на такива участъци да се поставят повече и по-сериозни оградни мрежи.
- При последния голям пътен инцидент с автобус на "Тракия" се заговори за поставянето на предпазни колани в тях. Какво мислите вие?
- Категорично трябва да се поставят колани. Те са задължителни за леките коли, които возят по 4-5 човека, докато 50 души в автобусите такова изискване няма! Не е ли безумно?! Ние имаме и конкретни предложения за повишаване подготовката на водачите, които не трябва да се учат само как да излъжат системата, за да вземат изпит и шофьорска книжка, а как да се научат да реагират адекватно на средата около превозното средство във всяка ситуация. В неделя ми се обадиха много хора, за да ми разкажат, че много често по пътя София - Мездра местните хора карат много агресивно, без да спазват ограничения, изпреварват на места без видимост и пр., което говори, че има още много какво да се прави за подобряване на безопасността там. За мене ще бъде много жалко, ако цялата вина за катастрофата край Своге бъде приписана само на шофьора, тъй като там има още много други хора, които трябва да понесат своята вина, особено по отношение на състоянието на пътя.
- Вие като експерт в ИПБ как гледате на тази винаги удобна формулировка "скорост, несъобразена с пътните условия"?
- Това е едно удобно извинение за това, че някой в държавата не си е свършил работата по отношение на пътя и трябва да се прехвърли цялата вината на някой друг - водача. Поради това никога не се изследват докрай причините, довели до пътно-транспортни произшествия.
- Все пак вие като шофьор знаете, че има пътища, където дори две коли не могат да се разминат, например в посока Преображенския или Гложенския манастир, но там никога не стават катастрофи - водачите се съобразяват с пътните условия, разминават се на косъм. Защо е така?
- Не може да се разчита само на шофьора да спазва безусловно правилата. На пътя трябва да има органи, които непрекъснато да контролират движението и когато установят, че нещо не работи, веднага да започнат да търсят и прилагат нови и нови решения, за да подобрят пътната безопасност. Крайно време е всички да се осъзнаем, че това безумие трябва да спре! Вижте с колко паметници е осеян пътят през Искърското дефиле.
- По отношение на автобусните превози имате ли някакви препоръки?
- Смятам, че не може да задължиш таксиметровите превозвачи да използват автомобили, които не са по-стари от 15 г., а в същото време да разрешаваш да се возят десетки пътници с 20- и дори 30-годишни автобуси! Възрастта на автобусите трябва да бъде ограничена до 10 г., като държавата трябва да започне да провежда политика за подмяна на старите автобуси с нови чрез различни инвестиционни модели. Защото ако продължаваме да използваме този остарял автопарк, ще продължаваме да говорим за инциденти.

Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай