Скок на таксите няма да ни реши проблемите

Скок на таксите няма да ни реши проблемите | StandartNews.com

Проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"

- Проф. Илчев, студенти оповестиха пред медиите, че в Софийския университет се готви увеличение на семестриалните такси. Има ли наистина такава идея?

- Въпреки всички клетви, че образованието е приоритет, бюджетът ни за тази година е абсолютно същият, както и миналата. Има дори леко намаление на парите, отпуснати за наука, което означава, че няколко поредни правителства не спазват законовото изискване 10% от субсидията да бъде за научна дейност. И тъй като субсидията ни е на брой приети студенти, ние се принуждаваме да приемаме и хора, които иначе не биха намерили място в Софийския университет. А положението ще става още по-тежко, защото випускът тази година е с около 16 - 17000 абитуриенти по-малко.
Ние още се борим да излезем от дупката, в която ни натика финансовият министър през 2010 година, когато в края на годината бе орязан бюджетът ни. Успяхме да възстановим 8-9 млн. лева, но още имаме задължения и сме принудени като жонгльори да правим еквилибристики, за да оцелеем. Софийският университет вече 5 години не е повишавал таксите. Ние направихме една таблица, според която в момента нашите такси са най-ниските и се намират под средното ниво за страната. Всички очакват от нас да обучаваме на най-високо ниво с най-ниските такси.

- Какви проблеми би решило увеличението?

- Аз не съм съгласен с обсъжданите идеи. Това няма да ни реши проблемите - ще ни осигури максимален скандал за минимум пари. Получава се като във вица за шотландеца, който отишъл на зъболекар и стоматологът му поискал 20 лири. "20 лири за 5 минути работа?, възкликнал шотландецът. "Мога да вадя зъба Ви и 45 минути за същите пари", отговорил зъболекарят. А и означава, че клякаме пред нежеланието на политиците вече десетилетие да направят такива реформи в образованието, които пряко да обвържат качеството с финансирането. С това определено не съм съгласен. Но и студентите не бива да забравят, че таксите им стоят на едно ниво при общо поскъпване на живота и особено на нещата, които ни тежат най-много - парно, електричество и т.н.

- Какво е решението на проблема?

- Решение едва ли може да бъде намерено при тазгодишния бюджет. Поставих въпроса пред премиера Бойко Борисов и се надявам, че в близките дни ще има някакво частично и временно решение, което ще ни позволи да не стигаме до увеличение на таксите. Казах, че в България трябва да има университет на европейско ниво, в който децата на интелигентни и незаможни родители, които не могат да ги пратят в чужбина, да получават качествено образование. Все пак в световните рейтинги вторият български университет след нашия е близо хиляда места по-назад. А това означава, че обществото получава най-висока ефективност за средствата, които влага. Ако субсидията продължава да следва досегашните принципи, това означава, че политиците ни принуждават да се самоизяждаме. В стратегията за висше образование е предвидена промяна, но тя вече трети месец не се приема от Народното събрание, макар по нея да има съгласие от всички университети и от комисията в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай