Само видеоконтрол ще дисциплинира шофьорите

Тахографите не могат да гарантират дали водачите не са се сменили, казва Илия Тодоров

Само видеоконтрол ще дисциплинира шофьорите | StandartNews.com

Илия Тодоров е експерт в Българска асоциация на пострадалите при катастрофи. "Стандарт" го потърси за коментар след последния инцидент на магистрала "Тракия", при който се обърна автобус на фирма "Юнион Ивкони".

- Господин Тодоров, в последната катастрофа с автобуса на магистрала "Тракия" по чудо нямаше жертви. Какви мерки могат да се вземат, за да се намали риска от подобни инциденти?

- Все още се изяснява причината за катастрофата - дали действително е бил засечен автобусът от друг автомобил, дали водачът се е разсеял или е заспал, или пък става въпрос за някаква техническа повреда. Тези неща тепърва ще се изясняват в хода на разследването, което ще е доста трудно, защото засега разполагаме само със свидетелски показания, които не винаги са обективни и компетентни. В тази връзка много по-лесно би било, ако в автобусите има поставени видеорегистратори, за което отдавна апелираме. Тези устройства е възможно да снимат както движението отпред, отстрани, отвсякъде около автобуса, така и какво се случва вътре в него. Това би помогнало, защото първо, ще се видят реакциите на шофьора, дали е задрямал или загубил контрол, както и дали е бил засечен от друг автомобил. Така при инцидент ще разполагаме с факти и няма да има нужда да се гадае и да се стига до такива сложни експертизи.

- Не са ли прекалено скъпи тези видеорегистратори ?
- Цените им започват от 20-30 лева, но да кажем качествените са между 100 и 200 лев. На фона на разходите, които има един автобус, и цените на билетите, това е просто смешна сума спрямо възможностите на едно такова устройство и евентуалните ползи, които може да донесе.
При това не само, когато вече се случи някакво произшествие, за радост в последния случай не казваме трагедия, защото е можело много по-страшно да стане. Ако автобусите се оборудват с видеорегистратори, самите шофьори ще се се самодисциплинират, знаейки, че ако нещо се случи, техните действия ще стават общественодостъпни. Тогава всеки е по-внимателен и по-дисциплиниран, включително и в личните автомобили, не само в обществения превоз.

- Стана ясно, че фирмата "Юнион Ивкони", чийто автобус катастрофира, е била санкционирана и за други нарушения. Допускате ли, че в случая става въпрос за занижен контрол и какво може да се направи в тази насока ?
- Първо трябва да се изясни каква е причината за тази катастрофа на автобуса на магистрала "Тракия". Тогава може да говорим и за различните мерки, които трябва да се предприемат. Ако причината е в това, че автобусът е бил технически неизправен, съответно трябва да се вземат мерки за адекватни прегледи на всички МПС, а не само по документи. Спомняте си, че преди години имаше една трагедия с доста загинали, които пътуваха с автобус. Оказа се, че спирачките му бяха отказали, а в същото време по документи рейсът беше минал наскоро технически преглед.
Друга версия за последния инцидент е, че шофьорът е бил преуморен и е заспал на волана.
Вече имаме доста случаи на катастрофи, предизвикани от професионални водачи на големите камиони и автобуси, които са преуморени заради манипулиране на графика. Затова трябва да се наблегне на мерки, които да направят невъзможно заобикалянето на правилата за почивка.

- Видеоконтролът ще намали ли агресията на пътя, която придоби плашещи размери ?
- Да, защото представете си, стане катастрофа. Единият водач твърди, че е минал на зелено, другият настоява за същото. Пътна полиция на кого ще повярва ? Държавата до голяма степен все още не взима нужните мерки за дисциплиниране на шофьорите, защото няма достатъчно камери на пътя. В същото време системните нарушители много добре знаят къде са камерите на КАТ и се съобразяват с тях, но през останалото време карат като хулигани.
Съвсем друго е, ако се опасяват, че във всеки един момент, от всяка една кола, може би ги снимат. Тогава със сигурност всеки шофьор ще бъде много по-внимателен.

- Доколко видеозаписите може да бъдат полезни, когато се стигне до съд?
- Широко се коментира, че не са доказателство в съда, но това е изключително невярно.

- Специалисти твърдят обаче, че и аналоговите тахографи имат същата функция като видеорегистраторите ?
- Тахографите със сигурност няма как да заснемат. Те са по-скоро GPS устройство, от тях може да разберем кога и къде е бил автобусът, евентуално с каква скорост се е движел и дали шофьорът а спазвал нормата за почивки и работа. Само че не знаем кой физически е управлявал автобуса, докато на тахографа пише нечие име.
При наличие на видеоконтрол такъв проблем няма.
Не може да се води, че шофьорът е Иван, а на практика Стоян да управлява, защото това ще се види на записа.

- След всяка тежка катастрофа започват бурни дискусии какво трябва да се промени и направи. Какво ще се случи след последната драма ?
- При последната катастрофа на автобуса на автомагистрала "Тракия" наистина е можело да стане нещо ужасно. Гледах по телевизията как един от медиците, който беше приел голяма част от пострадалите, обяснява, че дрехите на абсолютно всички ранени пътници са били буквално напоени с нафта. Ако, не дай си, Боже,
при влаченето на автобуса се беше произвела искра, при последвалия пожар щеше да има живи факли. Дано този инцидент, който можеше да се превърне в страшна трагедия, да е достатъчен сигнал, че спешно трябва да се въведат всички изброени по-горе мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай