С китайските Е1,5 млрд. ще даваме евтини кредити

Договорихме изключително добри условия и спестихме 30 млн. евро от разходи по транзакцията, казва Стоян Мавродиев

С китайските Е1,5 млрд. ще даваме евтини кредити | StandartNews.com

Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, гостува в предаването "Беновска пита" по Канал 3, за да коментира подписването на споразумение за 1,5 млрд. евро с Китайската банка за развитие.

- Вие бяхте един от основните двигатели на всичко, което се случи на форума "16 плюс 1" в София. Какво да очакваме от китайските инвеститори, защото всъщност две позиции се борят. Едната е, че нищо не сме постигнали, малка територия сме за Китай, те си гледат своя интерес. Другата пък позиция е, че много сме направили.
- Това е може би част от нашата народопсихология - винаги да се оплакваме и да търсим причини извън нас. Истината е, че китайските инвестиции са такива, каквито ние сме ги убедили да направят. Това, което се случва в България до момента, е резултат от нашите усилия, умения и възможности. Не са виновни китайците, че не са инвестирали повече пари в България, виновни сме ние, че не сме успели да им представим добри проекти, да ги убедим, че това е добро място за правене на бизнес и за инвестиции.

- Много ли сме направили, за да подпишете Вие споразумение за 1,5 млрд. евро?
- Това, което се случи с финалното подписване на този документ в Министерски съвет пред двамата премиери - между мен, като главен изпълнителен директор на ББР, и главния изпълнителен директор на Китайската банка за развитие господин Ху, е венец на усилия, продължили повече от последните 7-8 месеца с няколко посещения. Това е огромно, безпрецедентно постижение не само за ББР, но и за банковия сектор в България - да се подпише споразумение за 1,5 млрд. евро, 10-годишна кредитна линия, която е с изключително изгодни условия, доста по-ниски лихви, отколкото ако бяхме отишли на пазара за облигации в Лондон, за да емитираме корпоративни облигации. Процентът, който успяхме да договорим, е над 1,5% по-нисък, отколкото ако бяхме се финансирали на облигационния пазар. С 0 лева разходи по транзакцията, а обикновено върху една такава сума се плащат консултантски хонорари за инвестиционни банки между 1,5 и 2 %. Т.е. ние само от това сме спестили около 30 млн. евро. Така че резултатът и цифрите говорят сами по себе си за доверието в качествата и работата на екипа, управляващ ББР. В същото време е голямо и доверието към резултатите и успехите на премиера Борисов и на правителството.

- Какви проекти ще бъдат финансирани с тези 1,5 млрд. евро ?
- Китай беше отделил 2 млрд. евро за цяла Централна и Източна Европа за финансиране на проекти. Ние получаваме 75 % от средствата, а останалите 25% са за останалите 15 държави. Това говори много добре като резултат. Даже с няколко наши колеги от унгарската банка за развитие, от Сърбия, от Словения си говорихме, те със завист казаха: "Как го направихте?".

- А как го направихте? Защото четох и обратната теза, че в България идвали само 2 % от средствата...
- Това са цифрите, които самите китайци обявиха - 2 млрд. ресурс за финансиране на проекти през банките за развитие, 1,5 млрд. идват в ББР. Това е официално подписано споразумение. Тези пари ще отидат в добри проекти не само за малки и средни предприятия /МСП/, но и за големи проекти, които биха били печеливши. Като например, с БМФ на Кирил Домусчиев, който е наш клиент и кредитополучател. Ние сме финансирали други сделки негови с кораби, така че ще продължим да подпомагаме и него, и всеки един друг успешен български бизнесмен, който показва, че може да управлява добре бизнеса си и да връща парите си към банките. И всеки един друг проект, независимо дали е на малко предприятие, на старт-ъп компания, на средно или голямо предприятие, ще бъде подкрепяно от ББР, ако отговаря на банковите стандарти и регулации. И в същото време да носи печалба за банката, да създава работни места, да създава икономически растеж в България.

- Ще имате ли по-специфични изисквания към кредитополучателите на тези китайски пари?
- Изискванията ни ще бъдат същите с тази разлика, че ние ще можем да бъдем много по-конкурентни с ниската лихва, която договорихме с Китайската банка за развитие.

- Т.е. ще искате по-ниска лихва по кредита ?
- Да, ще успеем да направим по-изгодни кредитите за българските МСП, което е важно за икономиката. А в същото време ще сме в състояние да финансираме големи инфраструктурни проекти на правителството, като пътища, магистрали, ж.п. линии, енергийна инфраструктура, телекомуникации.

- Колко пари са практически свободни ?
- Всичките 1,5 млрд. евро са на разположение на ББР за финансиране на проекти. Имаме огромен ресурс от 3 млрд. лева, които могат да бъда мултиплицирани, когато привлечем и други банки за кофинансиране на някои по-големи проекти, например за магистрали и пътища. Така че ресурсът ще бъде по-голям.

- А имат ли специфични изисквания от Китайската банка за развитие в какви отрасли да бъдат насочвани тези кредити?
- Това е другият успех на нашия екип по преговорите. Ние сме абсолютно свободни да преценяме приоритетите и проектите, в които да инвестираме средства. От китайска страна са се доверили на нашата професионална преценка. Разбира се, ние ще изпълняваме всички най-високи стандарти.

- На първата среща на ББР и междубанковата асоциация Китай-ЦИЕ споменахте, че обсъждате и създаването на съвместни фондове за рисков капитал. Какво означава това?
- Ние ще създадем съвместни фондове за дялово инвестиране, за да можем да си позволим да участваме в проекти, които са по-рискови, но в същото време биха били добри за местната икономика и биха създавали работни места. Например повечето старт-ъп компании са почти 100 % рискови и нямат възможност да получат стандартно банково финансиране заради липсата на история и на доказани парични потоци. Но може да имат някоя блестяща идея, която да бъде успешна. Ако банката прецени, че тази идея заслужава да бъде подкрепена, тогава фондът за рисков капитал може да влезе като съдружник в компанията, да участва в мениджмънта, в контрола върху развитието на проекта и ако той бъде успешен, да излезе със съответна печалба.

- Имаше упреци към вас, че ББР не финансира основно малкия и средния бизнес и старт- ъпите, а големи индустриалци.
- Над 75 % от раздадените от нас кредити директно на компании са на МСП. Останалите 25 % са към компании, които могат да бъдат класифицирани като по-големи или към финансиране на правителствени проекти. Ние даваме кредитни линии на други търговски банки, които раздават кредити към МСП. От там сме финансирали над 7300 МСП, които са създали повече от 120 000 работни места. Нашият гаранционен фонд, който е дъщерна компания на ББР, също е подпомогнал над 7000 компании с дадени гаранции, на база на които те са получили улеснено и по-евтино финансиране от търговски банки.
Няма да се притеснявам да финансирам всеки голям проект, който отговаря на банковите стандарти за консервативно банкиране, има обезпечения, има оценка на риска и интересът на ББР е защитен. Проектите трябва да бъдат делени на добри и на лоши. Такива, които могат да бъдат успешни и да си върнат средствата, получени като кредит от банката, като моята задача е да следя за интереса на акционера - правителството, и да осигурявам печалби за държавата. Другите са лошите проекти, които не могат да направят това.
Нашите граждани не са много наясно и когато се каже държавна банка за развитие, мислят, че ние раздаваме държавни средства. Истината е, че ние нямаме нито един лев държавни средства. Всички средства, които ползваме като ресурс за кредитна дейност, са по линия на споразумения между ББР и други международни банки. Ние сме основният партньор на плана "Юнкер" на ЕК, на Европейската инвестиционна банка - това са средства от Европа. Сега имаме вече и голям китайски ресурс.

- Ако компанията, която иска да вземе регистрация за кабелна телевизия на БСП, поиска средства от ББР за своята телевизия, ще може ли да й бъде отпуснат кредит?
- Стига тази компания да отговаря на дефиницията в нашия устав, т.е. собствеността да бъде на лица, които не могат да бъдат класифицирани като заемащи ръководни длъжности в политически партии. Ако медията просто проявява симпатия към БСП, това не може да бъде аргумент на ББР да им откаже финансиране, ако проектът е добър. Ние не сме талибани, за да разграничаваме хората на свързани с една или друга политическа партия.

- Един стратегически провокативен въпрос. Опитаха се да ви въвлекат в случая с покупката на ЧЕЗ от "Инерком" и Гинка Върбакова. Разбра се, че даденото от вас писмо е рутинно, каквото се дава по най-различни поводи. Но сега, когато имате 1,5 млрд. евро китайски пари, ще се замислите ли по-дълбоко, ако "Инерком" е кредитабилно дружество, да финансирате тази сделка?
- Нас като банка ни интересува да сме сигурни, че дадените кредити са обезпечени и че банката ще спечели. Това е простичко правило, което спазваме безкомпромисно. Ако "Инерком", или която и да е друга фирма, има добър проект, който носи стабилни доходи на тази компания и тя може да си обслужва кредитите и да ги връща със съответната печалба за ББР, няма причина да отказваме. Иначе това означава, че ние не вършим своята работа професионално и не гледаме да направим печалба в полза на нашия акционер - правителството. ББР чрез своите печалби определя дивиденти в полза на правителството, които пък отиват за различни социални цели като другите бюджетни разходи. Така че, ако госпожа Върбакова и "Инерком" бъдат обявени за купувачи от ЧЕЗ, подпишат договор, регулаторите одобрят сделката и те докажат, че могат да си връщат парите и ББР ще спечели от това, разбира се, че ще разгледаме този проект. Дали ще го финансираме - не мога да отговоря, защото не съм виждал документите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай