Радев е замислил кабинет в сянка

Големият губещ на евровота ще са патриотите, Борисов е специалист по предсрочни избори, казва Александър Йорданов

Радев е замислил кабинет в сянка | StandartNews.com
  • Големият губещ на евровота ще са патриотите, Борисов е специалист по предсрочни избори, казва Александър Йорданов

Бившият посланик на България в Македония Александър Йорданов е една от най-знаковите фигури на СДС по време на прехода - председател на Радикалдемократическата партия, един от основателите на СДС. През 1990-91 г. е говорител на ПГ на СДС в VІІ Велико народно събрание. В периода 1992 - 1994 г е председател на 36-то Народно събрание. Депутат е в още две народни събрания.

  • Елена Йончева следва футболната тактика: най-добрата защита е нападението
  • Правенето на партия от позицията на държавен пост е далавера
  • Демократите у нас не се научиха, че само обединението прави силата, затова обикалят около парламента като туристи

- Господин Йорданов, как ще коментирате разкаляния политически терен?

- Много простотия изби на повърхността. Няма идеи в българската политика. Картината е битово-махленска. Или както би казал Алеко Константинов: „Европейци сме ний, ама все не сме дотам." Поредицата от корупционни скандали само показва, че явлението е бич за обществото ни. Бедни сме, защото живеем в корумпирана и пленена държава. А това, че политиците се джавкат един друг на тази тема, вместо да откажат да се корумпират и пресекат корупцията и че съдебната система реагира със скоростта на костенурка, само показва, че честното управление е много далеч от България.
- Тази тотална конфронтация до къде ни доведе?
- Българските политически конфронтации са на дребно, за кокала, в тях няма и помен от принципи, от морал. Те вредят на обществото. Деморализират го. Заради политиците хората намразиха политиката. А не трябва, защото тя съществува от античността и ще продължи занапред. Много от българските политици гледат на участието си в политиката като на бизнес. Единственото, което ги вълнува е личното облагодетелстване чрез това участие.
- Според вас тактиката на Елена Йончева успешна ли е?
- Тя просто следва известна футболна тактика: най-добрата защита е нападението. Смята, че като напада, ще се защити по-добре. Със сигурност й трябва сериозна защита заради  офшорната сага. Йончева ми изглежда видимо объркана. Нервна е, жестикулира ненужно. Срещу нея има повдигнато обвинение за пране на пари. А и тя се оплете в обясненията си. Т.нар. „записи” на министър Боил Банов явно е, че са правени в нарушение на конституцията. Не бива да се забравя, че основен принцип в правото е, че никой не може да черпи права от неправомерното си поведение. Изобщо, има сгазен лук.
- Тя обаче твърди, че 11 милиарда лева годишно изтичат в коруционни схеми. Така ли е?
- Някои данни говорят за двойно по-голяма сума. Но приемам, че Йончева е наясно, защото корупцията си има родилен дом – бившата комунистическа партия която, нека не забравяме това, у нас е обявена със закон за престъпна организация. И наистина трудно се забравя корупцията по време на управлението на БСП в периода 1995-1997 г. Тогава  инфлацията хвръкна с над 300%, а заплатите паднаха на 10 долара месечно. Българите бяха ошушкани до дупка. Нещо подобна на това, което наблюдаваме днес в далечна Венецуела.
- Във Венецуела тепърва се чакат избори, у нас обаче предизборната борба вече започна. Какво ни очаква?
- Най-важно е гражданите да гласуват и изпратят в европейския парламент депутати, които ще работят за доброто бъдеще на Европейския съюз. Защото българските национални интереси могат да бъдат защитени само от силен и единен Европейски съюз. Ако гражданите изпратят в европарламента противници на съюза, проруски или националистически партии, то тогава България ще има да пати. Заплаха за България е чуждият национализъм, а не по-тясното европейско обединение.
- Има ли възможност след кървата борба ГЕРБ- БСП, трета политическа сила да спечели изборите?
- Ако намеквате за президентски проект, би трябвало той да си върши работата за която е избран, а не да бабува на партия. Защото така дава лош и антидемократичен пример. А това го принизява като президент на европейска държава. Правенето на партия от позицията на държавен пост е далавера. Същото би важало и за Манолова, ако има апетити. Но ако пък Слави Трифонов направи партия, това ще бъде шоу. И резултатът ще бъде много пуканки и фойерверки.
- Какви са шансовете на БСП?
- Истината е, че БСП  се нуждае от партия – патерица, която да й помогне да се върне на власт. Вероятно това е целта на президента. Нека не забравяме, че той е посочен от БСП след консултации с представител на чуждо разузнаване. И няма избор. Явно има задължение.
- Кой ще бъде големияг аутсайдер?
- Би трябвало това да бъдат т.нар. „Обединени патриоти”, защото мнозина от тях са противници на европейската идея. И няма да е често да получават европейски заплати, а да бъдат срещу нашата Европа.
- Старата десница ще има ли шансове?
- У нас демократите така и не се научиха, че само обединението прави силата. Затова и днес обикалят около парламента като туристи, вместо да помагат на България чрез участие в управлението. В момента старата десница има потенциал да вкара в Европарламента поне трима депутати, но само ако се яви обединена на изборите. Силите на „Демократична България” не са достатъчни за такъв резултат.
- Ще има ли предсрочни парламентарни избори?
- Бойко Борисов е специалист по предсрочни избори. Може да подобри дори рекорда на бившия македонски премиер Никола Груевски. Но ако Борисов предизвика предсрочни избори, както го направи преди две години, то той само отново ще помогне на Румен Радев. Защото за втори път ще му предостави възможност да състави служебно правителство, т.е. ще покрие със съдържание неговите партийни амбиции. Социологията казва, че ако има предсрочни парламентарни избори промяна няма да има независимо дали правителството ще бъде формирано от ГЕРБ или от БСП. Към момента силите на останалите партии стигат само, за да се хванат на хорото с една от тях.
- За какво му е на Радев стратегически експертен съвет?  
- Румен Радев няма работа на „политическото бойно поле”. Ще го „гръмнат”. От него се иска да защитава нашите европейски и евроатлантически национални интереси, а не да влиза в окопите. Това, което е замислил се нарича „правителство в сянка”. И е провокация, още повече, че със сигурност „експерти” ще станат лица, които са се провалили вече в политиката.  
- Ще видим ли скоро Македония в Евросъюза?
- Най-вероятно след 7 години, ако процесът се развива нормално. Но най-напред трябва да я видим догодина в НАТО. Членството в НАТО е вратата през която трябва да премине всяка балканска държава, ако желае да стане член на Евросъюза. Защото в нашия Европейски съюз трябва да влизат само държави, които са гарантирали своята сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай