Престъпници тормозят деца през видео приложение за уроци

В пандемията учениците станаха по-доверчиви към всичко в интернет, особено когато идва от възрастни

Престъпници тормозят деца през видео приложение за уроци | StandartNews.com

Владимир Бронфенбренер е водещ експерт по национална сигурност в Израел

  • Преди години родителите ни предупреждаваха да не отваряме вратата на непознати, днес е същото, но в киберпространството
  • Предлагат на подрастващи безплатен достъп до сайтове, за да откратнат паролите им, казва Владимир Бронфенбрен

-Г-н Бронфенбренер, какви нови опасности дебнат децата в интернет?

- По-скоро трябва да бъде поставен акцент върху видоизмененията на опасностите, тъй като злоумишленици през цялото време се опитват да намерят нови форми за кибертормоз, като една от основните им цели е винаги да получат доверието на детето и техниката на съблазняване на деца е най-често срещана в мрежата. Целта се постига чрез показване на внимание, доброта, въздействие върху емоцията, и дори предлагане на подаръци. Злоумишлиниците използват много ресурси като време, не рядко и пари. За да спечелят доверие, те изслушват и идентифицират проблемите на децата, интересуват се каква музика харесват и т.н. И постепенно спечелват доверието им. Но също така и самите места за кибертормоз стават нови. Например покрай пандемията драстично се увиличи използването на приложение ZOOM, което го превъна в едно от местата за кибертормоз на децата. Сред най-новите също може да бъде посочен Nitro Hack, линк, който предлага безплатно ползване на премиум пакет в приложение Discord, популярен сред деца геймъри, а всъщност сравнява паролата на потребителя в Discord с паролата му в акаунти в други сайтове. И ако потребителят например е задал една и съща парола в Discord и имейл, неговият имейл може да бъде хакнат. Както виждате, и тук се връщаме към техниката на съблазняването.

- Можете ли да дадете примери за случаи на онлайн тормоз и друг вид посегателства?

- Кибертормозът при деца се дели на две основни категории - психическо и физическо нараняване. Психическото нараняване се причнява при комуникация в киберпространството с други участници, било то деца или възрастни, които могат да създадат у тях чувство на унижение, презрение, уплаха и с това причиняват на децата психическо-емоционална вреда. Тези негативни последици могат да възникнат и при така наречената пасивна форма на тормоз, когато децата попадат в интернет страници на материали, несъответстващи на тяхната възраст.В категория физическо нараняване попадат случаите, при които има среща лице в лице между извършителите и децата, чиято първоначална връзка е установена в интернет. И в двата случая на децата се причинява психическа травма, която не рядко ги съпровожда цял живот, особено ако не са получили своевременна професионална психологична помощ.

- В условията на пандемия учениците прекарват повече време зад компютъра, прави ли ги това по-уязвими?

- По време на пандемията децата бяха принудени да преминат към онлайн обучение и да са пред екрана от 6 до 10 часа ежедневно. Това, разбира се, не може да не се отрази на тяхното възприемане на киберпространството. Особеност, която беше забелязана още миналата година, е, че свиквайки да виждат на екрана преподователи от училище, както и да получават от тях спомагателни материали, децата започнаха да се отнасят с по-голямо доверие и към всичко друго в интернет, особено когато то изхожда от възрастен човек. Важно е да им се обясни, че към процеса на обучение в училище и към непознати хора в мрежата трябва да има различна степен на доверие.     

- Как могат родителите да предпазят децата си от онлайн заплахи без да навлизат прекалено много в личното им пространство?

- Преди 30 години родителите предупреждаваха децата си да не отварят вратата на непознат човек, когато са сами вкъщи, а днес говорим за същото, само че в киберпространството, така че ролята на родителите е много важна. Проблемът e, че самите родители не винаги осъзнават опастностите, които съществуват за децата им в интернет и какво изобщо децата им правят в мрежата, тъй като в тяхното детство интернет не е бил толкова разпостранен и достъпен. Днешните деца могат да се наричат първо поколение деца в интернет.Що се касае до баланса между възпитание и навлизане в личното пространство, не мисля, че има голям проблем. Ако родителите сами са наясно с опасностите при сърфиране и ги обсъдят с децата си на достъпен за тяхната възраст език и им обяснят, че става дума за тяхната безопасност, а не за навлизане в личния им живот, децата сами ще започнат да споделят това, което ги смущава в мрежата и ще поискат съвет. В крайна сметка да дадете на детето достъп до интернет без обяснение и контрол, е като да му дадете ключ за кола и да му кажете: карай както искаш, удряй себе си и другите.

- Как да разберем, ако детето ни е станало жертва на тормоз по интернет?

- Родителите трябва да бъдат внимателни към рязката промяна в поведението на децата си и тяхното емоционално състояние - такива като нарушен сън, промени в храненето, неспокойствие, тъга, често плачене, затваряне в себе си, когато детето предпочита да не излиза навън или дори не иска да ходи на училище под различни предлози. Това са част от признаците, които могат да сигнализират за нараняване на детето в киберпространството. В такъв случай е много важно да изразите доверие към детето и да му покажете, че то не е само и да го подкрепите. Ако инцидентът се е случил в училище, важно е тази информация да бъде предадена в училището. Изобщо важно е родителите да са наясно какво е отношението на съучениците към детето им и как се отнасят към него тези, с които то общува в ежедневието си. Често тези, които обиждат детето в училище, продължават да го правят и в мрежата. В определени случаи се налага да се обърнете и към полицията. Така ще защитите не само своето дете, но и ще предпазите другите.

- Как стои въпросът с този проблем в други държави? Как се справят те с него?

- Този въпрос стои много остро в цял свят и ако говорим за Европа, то близо половината от децата на възраст между 11 и 16 години, са били поне веднъж наранени в киберпространстово в една или друга степен, а над половината от всички граждани на Европейския съюз, включително и възрастни, не се чувстват достатъчно компетентни как де се справят със съществуващите заплахи в мрежата.Ще си позволя да дам като пример в борбата срещу кибертормоз на децата Израел, който може да се счита за лидер в тази област. Taм през 2016 г. беше създадена Агенция по защита на детето в киберпространството - Мокед 105, подразделение в ЛАХАВ 433, аналог на ГДБОП, където съвместно работят експерти от шест министерства. Една от задачите им е изследване и анализ на проблематиката, касаеща видовете опасности за децата в мрежата и мерки по превенция срещу тях, като в това число е и издаване на препоръки за предпазване. На тази база е разработена и програма за деца, по която те преминават кратко обучение в училищата, като в рамките на 20 до 40 минути децата получават знания как безопасно да ползват интернет, което съществено намалява случаите на тяхното нараняване. Тази програма, наречена “Киберзащитници”, съм донесъл в България през 2019 г. с цел децата да бъдат по-защитени в мрежата. Колегите ми от Агенцията по защита на детето в киберпространството отклинаха на моята молба и през ноември тази година получих разрешение да използвам в България всички нови разработки на Агенцията. Надявам се, че това ще доведе до значителен спад в числото на наранените деца в България.  

- Има ли случаи на арестувани и осъдени хора за такива посегатеслтва?

- Има. Преди два месеца окръжен съд в Тел Авив прочете ефективна присъда 12 годин лишаване от свобода, а в началото на тази година същият съд произнесе ефективна присъда 14 години лишаване от свобода. И в двата случая осъдените са използвали техника на съблазняване в различни приложения. Има и други случаи на осъдени за такива посегателства.В същото време е необходимо да се отделя голямо внимание на превенцията, тъй като е много важно да не се стига до нараняване на деца. Друг проблем е, че част от нараняванията в киберпространството не попадат в обхвата на наказателния закон, но въпреки това децата се травмират.

- Наблюдава ли се ръст на кибер престъпленията като цяло в условията на пандемия?

- За голямо съжаление, да. Хората трябва да бъдат по-внимателни когато сърфират и тогава ще могат да извлекът ползитите, които  предлага интернет и в същото време да намалят риска за себе си и близките си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай