Отзвукът от Апартаментгейт гласи "всички са маскари"

Най-тежкото последствие е падналото доверие в институциите, казва Евелина Христова

Отзвукът от Апартаментгейт гласи "всички са маскари" | StandartNews.com

Евелина Христова е преподавател в департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет и член на Комисията по професионална етика на Българско дружество по връзки с обществеността. 

- Д-р Христова, каква е оценката Ви за кризата с Апартаментгейт и комуникациите около нея? 

- Общият комуникационен подход беше тотално погрешен. Почти всички замесени потърсиха как да се оправдаят, много от страните побързаха да обвинят други и така се получи ефектът на тотален информационен хаос, който доведе до общото усещане, че "всичките са маскари". 
Също така всички реагираха много бавно – днес са важни първите 5 минути за реакция, нещата се случват „на живо“ и онлайн. Централните новини на телевизиите се използват да се сравнят позиции, а не да се научат нови факти.  
Вижте, може би най-тежкото последствие е, че тотално е нарушено доверието на хората в политиците и в институциите.  Мисля, че сега е моментът да се премине към пречистващо, спешно и широко признаване на грешки и поемане на отговорности. 
Има една положителна страна на случващото се и то е, че подаването на оставка за морално укорими действия започва да се превръща в норма. Обществото започва да свиква, че това се случва. От тук нататък общественият натиск ще е все по-отчетлив, хората ще стават все по-нетърпими към действия със спорен морал. Гражданското общество се изгражда, хората разбират, че и техният глас се чува. 
Апартаментгейт се разрасна от една партия към други, към представители на различни политически сили. 
Отваря се възможност за преформатиране на политическото пространство – външно и вътрешно партиен. Което може да се окаже болезнен, но много оздравителен процес. 

- Какво мислите за слогана „Европа ни чува“ на ГЕРБ, което се оказа, че е ползван и от НДСВ ? 

- На първо място ми е интересно да разбера мотивите за избора му. Защо се повтаря слоган на друга политическа сила, при това от друга епоха на отношенията ЕС-България? Към днешна дата ние вече имаме много по-силна връзка, не сме нова страна-членка, имаме успешно председателство, натрупана опитност. На второ място - мисля, че би било по-подходящо да се избере слоган, който да се центрира около собствените действия на партия или държава, а не на външното спрямо държавата – Европа. И на трето, но не на последно – мисля, че в условия на толкова сериозна криза вътре в държавата, изнасянето на тежестта извън нея би било добра идея, ако беше реализирана проактивно и не върху основата, поставена от НДСВ през 2009 г. 

- Говорим за кризисни комуникации, какво се случва с отзвука от ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" ?

- Важно е да се прави разлика между управленските действия, действията на изпълнители и подизпълнители и комуникирането на всичките тези процеси. При "Графа" се получава лошо изпълнение на добър проект с добри материали, който се комуникира от възложителя, а в крайна сметка всичко към момента се предопределя от изпълнителя. Иначе казано – този, който насътвори лошото изпълнение и забавянето е поставил в туш този, който трябва да отговаря за неговата работа пред обществото. За сега общината се справя много по-добре, отколкото може да се очаква в такава ситуация. До преди известно време беше нечувано да имаме обществено допитване, обществено обсъждане, социологически изследвания за нагласите на гражданите – все инструменти, които вече се използват от общината. Също така трябва да свикнем, че не винаги точно нашата идея или представа ще се изпълни. Ето, и аз бях активно против запазването на паветата на "Дондуков", зная какъв шум, какво замърсяване се получава. Моето участие като гражданин не даде резултат в този конкретен случай. Гласът ми беше чут, но не беше на страната на взетото решение. Важното тук е процесът, фактът, че имаме тази възможност. Мои приятели пък бяха доволни, те бяха за запазване на паветата.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай