От американските ракети няма да пострадат руснаци

От американските ракети няма да пострадат руснаци | StandartNews.com

Проф. Владимир Чуков е арабист, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски". Член на международни научни организации - European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies. Един от най-добрите познавачи на Близкия изток и конкретно на ситуацията в Сирия. Пред "Стандарт" той коментира заплахата от глобален военен конфликт след заканите на Доналд Тръмп за ракетни удари към бази на правителствените войски на Асад.

- Проф. Чуков, какво ще се случи в Сирия, вече се говори за Трета световна война ?
- След последния постинг на Доналд Тръмп в туитър, в който много ясно казва, че ракетите идват, е ясно, че решението е взето. Вече е въпрос на военните да направят формулата какви ще бъдат ударите. Повече от очевидно е, че няма връщане назад. Няколко белега за това са налице - Тръмп изпрати Майк Пенс в Перу в Латинска Америка, генерал Джеймс Матис трябваше да участва в конференция в университета в Станфорд, което е анулирано. Така, че очевидно хората, които са пряко ангажирани с подобен тип операция, изоставят нормалния си график. След това е очевидно, че страната, която очаква удара, също се готви. Преди малко стана ясно, че шиитските милиции на Хизбула се предислоцират и изоставят източната част на Сирия. Има и непотвърдена информация, че Башар Асад е напуснал президентския дворец. Това са очевидно потенциалните мишени на съответния удар. При такива ситуации се прави списък от обекти, свързани с химическата атака - това са най-вече оперативните летищата, които са 10. Предполагам, че летището в Дамир, там където е излетял фамозния хеликоптер с химическото вещество ще е цел, то е на 40 км от Дамаск, вероятно президентския дворец, сградата на генералния щаб.

- Какъв е рискът руските военни в Сирия също да бъдат засегнати от американските удари и до какво може да доведе това ?
- Въпреки всичко не очаквам директен сблъсък САЩ-Русия. Мисля, че и от двете страни има разум, който ясно подсказва, че когато тези две суперсили се сблъскат, това ще има огромни последствия не само за тях двете, но и за региона, и за света като цяло.
Считам, че мишена на американската атака няма да бъдат руски обекти. И това ще бъде червената линия. Москва вече обяви, че ще защитава своите военнослужещи на всяка цена. Предполагам, че в в рамките на сегашното сътрудничество и координация, руснаците ще получат списък на целите. В момента, в който има загинали войници от редовната руска армия тогава нещата наистина ще се усложнят. И може би ще има ответен отговор по установките, които изстрелват ракетите.

- Смятате ли, че Русия ще се опита да свали американските ракети, изстреляни срещу Сирия и доколко това е възможно ?
- В момента чуваме всякакви анализи, коментари, предположения, че Русия в момента има най-доброто оръжие, ракети с обсег 4500 км за разлика от "Томахоук", които са с 2 пъти по-малък обсег. Имаше информации, че този комплекс "Панцир" е свалил 5 от 8-те израелски ракети преди дни, но няма потвърждение от друг източник освен руски. В момента всичко прилича на риториката между арабите и Израел - във всички тези войни арабите бяха много гласовити, но когато станаха бойните действия, нещата се случиха по различен начин. Всяка страна се хвали, особено руснаците и техните съюзници, за разлика от американците.

- За какво говори това противостоене сега между САЩ и Русия?
- Лично не си спомням друг момент след Карибската криза, когато двете държави да са били толкова близко до военен конфликт. Но да говорим за Трета световна война и тотален конфликт, не е сериозно. Времената за това отминаха. Всичко се свежда до желание да се покаже кой всъщност е доминиращият в света, включително и в Близкия изток. Като и двата играча са част от системата. И все повече приличат на две малки момчета, които си дрънкат оръжията. Има и моменти, в които върви подобна надпревара с ясното съзнание, че ако се сблъскат дори и победителят също ще бъде губещ.

- Провокация или реална атака със зарин бе нападението срещу град Дума?
- Нека бъдем коректни. Никой не би желал да бъде нанесен удар при липса на доказателства за химическа атака. Руският представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя обяви, че няма никакви доказателства.
Информацията за химическата атака всъщност дойде от световни доброволчески организации. В тях участват лекари, които работят в сирийски болници, включително в размирната Източна Гута. САЩ предлагат тази информация да бъде проверена. И тук всъщност е голямата дипломатическа игра. Вашингтон предложи проекторезолюция за съставяне на независима разследваща комисия към ООН за заплахите и атаките с химическо оръжие, чиито становища да бъдат меродавни и обвързващи. Впрочем такава работна група съществуваше. Между 2015 и 2016 г. тя разследва три химически нападения на режима на Асад. Накрая комисията беше унищожена с руско вето.
Русия иска проверката да извърши Организацията за забрана на химическото оръжие, чиито решения обаче не са меродавни. Според становището на руския представител Небензя предложената от САЩ комисия противоречи на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Проверка обаче трябва да извършат експерти на ООН, която дава легитимността на дадено политическо решение. Русия обаче не иска това и непрекъснато налага вето. Ще наложи и сега. Руснаците твърдят, че няма доказателства за химическа атака и в същото време не пускат становище на независими експерти.
А от 2013 г. до ден днешен по информация на ООН в Сирия са извършени 35 атаки с химическо оръжие. Т.е. Сирия реално се е превърнала в пазар и лаборатория на химическо оръжие, въпреки че де юре предадоха своите арсенали през 2015 г. Оказва се, че не е така. Оттук и обвиненията към Русия и Иран, които бяха гаранти, че правителството на Башар Асад предава цялото си химическо оръжие. Но атаката в град Дума показва обратното.

- В крайна сметка ще се стигне ли до разпада на Сирия ?
- Бях оптимист, че Сирия може да има ливански вариант - т.е. реално територии със съответните общности в тях, организирани в рамките на общ закон - с вътрешна организация, собствена политическа партия. На този етап обаче не виждам това да е възможно. Някои считат, че бъдещето на Сирия ще бъде нещо средно между иракския вариант - всяка от трите територии ще има собствен живот, икономика, политика, без формално да се разпаднат, на картата ще си остане същата Сирийска република. Не е изключен, но е малко вероятен и по-радикален, своеобразен югославски вариант.
Показателно е, че дори между трите държави гаранти на Сирия - Турция, Русия, Иран, които упражняват контрола върху западната и северната част, също има различия - Анкара и Техеран държат държавата Сирия да си остане унитарна, докато Москва иска федерална държава. Това прави ситуацията още по-сложна.

- Нефтените залежи или геостратегическата позиция на Сирия я превърнаха в арена на такъв сблъсък ?
- Енергоресурсите на Сирия са сравнително скромни - преди войната добивът беше някъде около 370 000 барела дневно, сега са около 60-70 хил. Примамката е геостратегическото място на страната. Сирия е на най-крайното място в арабския Близък изток. Когато имаше войни в Афганистан, в Ирак, в Европа ние не усетихме. Когато обаче избухна войната в Сирия, огромен поток от бежанци промени вътрешнополитическата архитектура на Европа. Сирия е най-близката арабска територия до Европа. С излаза си на Средиземно море е в постоянен контакт с Европа. Отделно оттам потенциално биха минали важни тръбопроводи, включително този от Катар през Сирия към Турция, който се сочи като едва ли не причината за войната. Това е може би е някаква причина, но проблемът е най-вече в геостратегическото положение на Сирия и много силното пресичане между сунитската и шиитската дъга, интересите на Израел. Там се пресичат много интереси, което прави възела, заплетен през 2011 г., невъзможен за разсичане.

- Съществува ли пряка опасност за България от тази ескалация на напрежението?
- Между Капитан Андреево и Африн са около 1000 км, между София и Дамаск са 1800. Трябва да имаме предвид, че на 1000-1500 км от границата ни реално има полигон за използване на химически оръжия. Това е факт. Както и вулканът от бежанци, който изригва. Дрънкането на оръжие е плашещо, тъй като би предизвикало нови вълни бежанци, ново насилие. За съжаление географското положение ни поставя в ареала на този силно взривоопасен епицентър, който се формира в непосредствена близост до нас - в най-северозападната точка на Близкия изток.
Трябва много внимателно да наблюдаваме процесите и действията на големите играчи. Регионът на Близкия изток е тясно свързан с Балканите, историята е доказала тяхната връзка със силни потоци на хора, стоки, мисловни тенденции.
Не бива да забравяме, че военното гърне ври на 1000 км от нас. Трябва да сме много внимателни, да коригираме нашата външна политика като съюзничество, партньорство, гъвкавост, перспективност. Да постигнем формула, съответстваща на националните ни интереси, в рамките на нашето членство в ЕС и НАТО.
Трябва да създадем надстратегически връзки с Гърция и Румъния. ЕС и НАТО са двете организации, наш щит срещу опасностите, които идват от Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай