Очаквайте изненади! Папата  винаги нарушава протокола 

Светият отец идва с открито сърце и добра воля да благослови българския народ, казва монсеньор Христо Пройков

Очаквайте изненади! Папата  винаги нарушава протокола  | StandartNews.com
  • Единението между католици и православни не е невъзможно, защото такава е волята на Иисус

  • Светият отец идва с открито сърце и добра воля да благослови българския народ, казва монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България

Екзарх Христо Николов Пройков е роден през 1946 г. в София. През 1970 г. е ръкоположен за дякон от епископ Кирил Куртев , а на следващата година - за свещеник от епископ Методий Стратиев. През 1980-82 специализира каноническо право в Григорианския университет в Рим, а след това е енорийски свещеник в катедралния храм "Успение Богородично" в София. На 6 януари 1994 г. е ръкоположен за титулярен епископ на Бриула в патриаршеската базилика "Св. Петър" в Рим от папа Йоан Павел II. Ръководи Католическата апостолическа екзархия в България от следващата 1995 г. През 2009 г. е назначен от папа Бенедикт ХVI за консултант на Конгрегацията за Източните църкви на Римската курия. Монсеньор Христо Пройков е носител на Големия кръст на Малтийския орден Pro piis meritis Melitensi.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

- Светият Синод на българската православна църква милостиво позволи на Негово светейшество папа Франциск при посещението му у нас да влезе в патриаршеския храм "Св. Александър Невски", но без богослужебни дрехи едва ли не като турист... Как приехте това, монсеньор Пройков?

- Папа Франциск ще влезе в храма "Св. Ал. Невски" със своите ежедневни одежди, те наистина не са богослужебни. Но той пожела да направи една лична молитва пред иконата на Св. братя Кирил и Методий в катедралния храм и Св. Синод разреши това. Има известна разлика от предишната молитва преди 17 години на папа Йоан Павел II, който също пожела да влезе в патриаршеската катедрала. Тогава имаше много архиереи, митрополити, които присъстваха заедно с множеството, което посрещна Негово светейшество в храма. Папа Йоан Павел II дойде за празника на Св. братя Кирил и Методий, за да подчертае ролята им за нашата славянска писменост и култура. Не случайно всяка година главата на Римо-католическата църква посреща за 24 май в Рим официална българска делегация, в която има и православни духовници. Това е едно уважение, едно признание за делото на Кирил и Методий, и най-вече за България - за нейната роля в тази историческа мисия на двамата братя.

- Икуменизмът, стремежът за единение между православието и католицизма, като че ли е стремеж само на Римо-католическата църква...

- Не бих казал. Дори през мрачните 50 години на комунистическата диктатура имаше икуменистични отношения между православната и католическта църква и въобще между християнските религиозни общности в България. И те бяха ръководени от православната църква. Имаше една канцелария, която се наричаше Екумена, и тя съществуваше до 10 ноември 1989 г.

- Как приемате тезата на православните архиереи, че Римо-католическата църква се е отдалечила от правата вяра и обединение, връщане към общите християнски корени можело да име само, ако католицизмът отново приеме каноните на Църквата на Иисус Христос...?

- Ще припомня, че Иисус Христос в навечерието на своята смърт в своята свещеническа молитва казва: "Да бъдат всички едно!" А Иисус е основател на тази църква, в която сме станали християни и се молим и ние, и православните. Всички сме последователи на Иисус Христос. Също на Евангелието, на неговото учение също, и на неговата мисия, проповядвана от църквата. Следователно много лесно за нас е да разберем, че това деление на католици и православни е много човешко. И точно, защото е човешко не можем да чакаме кой при кого ще се върне, а как по човешки, по-братски ще се приближим едни към други.

- Загубена кауза ли е икуменизмът, според вас?

- Не, единението не е невъзможно, защото не напразно Иисус се моли "да бъдат всички едно". Като Бог той е провиждал тези неща, които в бъдещето ще се случват. Църквата е една божествена институция, излязла от Божиите ръце, но оставена в човешки ръце. А това, което е в човешки ръце може да бъде разрушено, унищожено. Най-пресният пример е парижката катедрала Нотр Дам. 8-9 века краси света в сърцето на Европа, символ на християнската вяра и ценности, а бе на път да бъде унищожена от човека. Но църквата като божествена институция не може да загине.

- Какъв знак ни дава папа Франциск като избра за мото на своето посещение "Мир на света", заглавие на известната енциклика на своя предшественик назад в годините - папа Йоан ХХIII, който ние с основание наричаме "българския папа"?

- Всеки папа има свой стил, свой начин на управление, свое вдъхновение как да води църквата. Папа Франциск е папа, който настоява и иска църквата да търси мира, помирението, братството. И навсякъде, където отива, папа Франциск е посланик на този мир. Ето защо той избра да мине по стъпките на своя предшественик Йоан ХХIII, който като кардинал Ронкали 10 години живее в България. И със сигурност в много отношения като папа той е бил вдъхновен за своята енциклика от тези години живот в нашата страна. В същата тази енциклика той е минал през България и Балканите. Оттук отива в Гърция, Турция, това са все места, където мирът винаги е бил много крехък. От друга страна пък България е една от малкото страни, в които демократичният преход след 1989 г. минава в мир, в сравнително спокойствие, в една толерантност. И това е много показателно, че тук на Балканите, където е малка България, може да се живее в мир. И папа Франциск не случайно избира това място, за да отправи апел за мир към всички хора. Логото на посещението е земното кълбо в божиите ръце с една особена светлина на България - трикольорна лента, която обгръща цялата планета. Папата е световна личност. Бидейки в България, той ще привлече интереса на медиите и на целия свят към себе си, но заедно с това и към България. Когато папа Франциск казва, че се моли и благославя българския народ, който живее мирно и отправя апел към целия свят, той иска неговото послание да достигне до всички кътчета на земята, където мирът липсва. И ние католиците в България се готвим за посрещането на Негово светейшество вече месеци наред с една молитва за мир. Тя звучи всеки ден във всеки католически храм. Тази молитва завършва с думите: "Боже на мира, дай ни мир в душите, за да можем да покажем чрез живота си, че мирът е възможен на земята!"

- Някои анализатори и политици видяха още по-конкретен знак в това, че папа Франциск избра за мото на своето посещение заглавието на енцикликата на папа Йоан ХХIII- че може би скоро католическата общност у нас отново ще има своя кардинал...

- Вижте, аз не мога да говоря по този въпрос. Това е личен избор на самия папа. Той определя къде, в кой район на света да издигне кардинал. Това може да бъде подсказано от хора, които имат голямо желание, които живеят с един блян и ще се радват България отново да има кардинал. Като бившия външен министър г-н Соломон Паси, който още по време на посещението на папа Йоан Павел II повдигна открито този въпрос. И дори направи официално предложение с писмо, но както виждаме, и досега няма отговор...

- Можем ли да говорим за български принос в католицизма? Нашата общност все пак е твърде малка

- Аз бих казал, че България има велики, доста влиятелни католически дейци. Нека да припомним за Петър Богдан Бакшев, който пише първата българска История, един век преди Паисий Хилендарски. Филип Станиславов пък издава първата печатна книга "Абагар". Архиепископът Петър Парчевич, който е голямата личност в първото въстание срещу турския поробител - Чипровското. След това той обикаля цяла Европа, за да направи популярна българската кауза за свобода и да събуди духовете, да привлече вниманието на Западния свят. Всички те са за нас една чест, една гордост, една радост, че в нашата църква са израснали такива просветени люде, истински българи. И дай, Боже, да има други подобни примери.

- Има ли някакви промени в официалната програма за посещението на папа Франциск, която бе обявена предварително? Например заговори се, че Негово светейшество ще направи един кръг с папамобила на площад "Ал. Невски", за да го видят отблизо хората...

- Доколкото знам това ще бъде преди литургията на 5 май след обяд на площад "Княз Александър I". Папата вероятно ще мине с папамобила, както го прави на площад "Св. Петър" в Рим.
Франциск.

- Всички, които са имали по-близки контакти с папа Франциск, казват, че това е необикновен папа - много земен, сърдечен, открит. И при почти всяка своя визита нарушава официалния протокол - спира сред миряните, благославя дечица и хроми... Очаквате ли това да се случи в София и в Раковски?

- Не мога да кажа, не можем да предвидим какво може да се случи. Но папа Франциск наистина носи в себе си изненадата. Може да прегърне инвалид, може да вземе едно дете, да го целуне и да го благослави. Това е нещо много характерно, което виждахме и при папа Йоан Павел II. Папа Бенедикт, може би заради възрастта си, бе по-сдържан. Този стил на папаския понтификат на папа Франциск, е нещо, с което той привлича симпатиите на хората. Аз съм имал възможност неведнъж да се убедя в това. Целия месец октомври бяхме заедно с него, в края на февруари пак имахме заседания с неговото присъствие. Той не пристига тържествено при владиците, за да направим шпалир, а ни посреща на вратата. В началото това беше сензация за нас, но сега смятаме тази непринуденост за нещо обичайно. В кафе-паузите идва и пие кафе с нас. Всеки може да се доближи и да разговаря приятелски с него.
Ще видим как ще мине визитата му в България. Но аз се надявам, че с това открито сърце, с което папата идва, и тази добра воля, която проявава към всички нас, всичко ще бъде на ниво. Преди няколко дни пред италиянски журналисти папата ни направи невероятна реклама - каза, че като дете в Аржентина е ял българско кисело. Баба му го е квасила и му казвала: "Това е българско кисело мляко, трябва да знаеш..."

- Много дарове се готвят за папа Франциск... Чипровски килим с логото на визитата му, картина на храма "Пресвето сърце Исусово" от община Раковски. Тези дарове бяха обявени официлано, но кой знае колко хора още искат да го зарадват..

- Така е, но са ограничени възможностите на папата да приеме всички подаръци. От името на католическата общност в България ще му подарим една икона на Св. Богородица, която е свързана по много интересен начин пак с папа Йоан ХХIII. През тези 10 години, които е бил у нас, той е обикалял България и тя е влязла в сърцето му. Несебър му е станал любим град, привлякъл го такава степен, че той моли папа Пий ХI да му смени титлата с Месемврийски. Папата се съгласил и той се нарича така и в Париж, и във Венеция - архиепископ Месемврийски. В самия Несебър му харесала една икона на Св. Богородица. Кардинал Ронкали си прави копие и я носи със себе си до последния си дъх и като папа. В стаята, в която издъхнал са намерила тази икона на Св. Богородица. Копие от нея ние ще поднесем на Негово светейшество папа 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай